ÉRD Megyei Jogú Város hivatalos honlapja vakok és gyengénlátók számára
Nyitólap / A mi városunk / "Malenkij robot" Emlékbizottság
2015.10.21. szerda 13:38

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatának tekinti, hogy emlékezzen és emlékeztessen az 1945. január 8-án ártatlanul elhurcolt érdi lakosokra, akik évekig szenvedtek távoli kényszermunka-táborokban, s akik közül sokan soha nem térhettek vissza otthonaikba, családjaikhoz. Korábban a II. Világháborús „Emlékmű” Bizottság tagjai - akik közül többen személyesen is érintettek voltak - vettek részt a megemlékezés megszervezésében, de sajnálatos tény, hogy ma már csak néhányuk tud mesélni az átélt borzalmakról. Áldozatos munkájuknak köszönhető az „Elhurcoltak emlékműve” szobor felállítása, mely a Magyar Földrajzi Múzeum előtt található.

Tekintettel a 70. évfordulóra, valamint a „malenkij robot” emlékévre, 2015. szeptember 10-én megalakult az Érdi „Malenkij robot” Emlékbizottság. A Bizottság elnökének Pergel Antal történész egyhangúlag került megválasztásra

A Bizottság életre hívásával fontos cél a „malenkij robotra” elhurcoltak tiszteletére a városi emléknapon (január 8.) méltó módom történő megemlékezés megszervezése, és a jövőben egy emléktábla elkészítése, amelyen az áldozatok neve lenne feltüntetve.