erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Tájértékek
TÁJÉRTÉKEK

Tájértéknek nevezünk minden, az adott tájra jellemző természeti értéket, képződményt vagy ember által létrehozott tájalkotó elemet, beleértve a régészeti, építészeti értékeket, műemlékeket, védett természeti értékeket. (Sőt tágabb értelemben az olyan gazdálkodási módot, gondolati képződményeket is, mint a néphagyományok vagy legendák –, amelynek természeti, történelmi, kultúrtörténeti, tudományos vagy esztétikai szempontból a társadalom számára jelentősége van. Ide tartozhatnak az emlékművek, facsoportok, bármi, ami a tájnak, környezetnek fontos eleme).

 

Érd páratlan természeti értékekkel rendelkezik természeti adottságai miatt. Közel 1000 növényfaj (a hazai flóra több mint 40 % - a !) és többszáz állat él itt. Egyedülálló érték az országban a csak itt előforduló deres szádorgó nevű növény és a magyar szitkár lepkefaj. Az értékes területeket jelölik többek között a védett Kakukk-hegy (országos jelentőségű természetvédelmi terület),  a Duna és ártere (amely európai közösségi jelentőségű természetvédelmi  rendeletetésű Natura 2000 terület és helyi védelemre is javasolt), a Sánc-hegy a vaskori sánccal, az Érd-Százhalombattai Halomsírmező, Pest Megye kaptárkövei közül az érdi előfordulások, és a Fundoklia - völgy amely szintén Natura 2000 terület és helyi oltalom alatt is áll.

A város területén számos egyéb védelemre érdemes természeti érték, fasor, facsoport, idős fa, zöldfelület található.

 

A Fundoklia-völgyben az utóbbi két évben sok olyan intézkedés megvalósult amely a területet méltóvá teszi a látogatásra, és bemutatása:  a védettség érdekében (quadosok, motorosok, gépjármű-közlekedés ellen) több helyen kősánc került elhelyezésre, elkészült a terület Kezelési Terve, védelmi kamerarendszer került kiépítésre, a területen található bányaüreg (amely gyakorlatilag hulladékkal volt feltöltve) kitisztítása megtörtént, a 2009-es év során pedig megvalósult a tervezett tanösvény nagyobbik része. A Corvinus Egyetem diákjai több éve egy egyhetes gyakorlat keretében segítenek a Fundoklia-völgy védett terület fejlesztési és kezelési feladatainak elvégzésében.

 

A Duna ártéren található Beliczay-szigeten is megtörtént 2010. őszén egy tanösvény és tornaösvény kialakítása, amely a Pilisi Parkerdő Zrt. Együttműködésével valósult meg.

 

Érd Megyei Jogú Város természetvédelmi tevékenysége az 1980-as évek közepétől lett egyre erőteljesebb. A civil szervezetek, helyi szakemberek, iskolák összefogásának és közös munkájának eredményeként valósult meg számos hulladékgyűjtési akció, információszerzés (pl. Zöld-Érd program, amelynek keretében a lakosság és a várost ismerők javaslatait kértük a védelemre érdemes értékekről).

Külön említést érdemel az érdi Környezetvédő Egyesület, a Magyar Földrajzi Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Park, és a Pilisi Parkerdő Zrt. segítsége, támogatása a természeti értékek megóvása és bemutatása érdekében.

 

Az ismeretterjesztésben fontos szerepet játszik a helyi média, folyamatosan készülnek a környezetvédelmi, természetvédelmi témákban riportok, kisfilmek, cikkek.

 

A város céljai között szerepel további tanösvények létrehozása (Fundoklia tanösvény bővítése, Sánc-hegyi tanösvény kialakítása), az ehhez kapcsolódó egyéb kezelési és fejlesztési tevékenység, mint pl. esővédő ház, fogadóépület kialakítása, rendszeres kaszálás, és rendszeres tisztítás intézmények és civil szervezetek bevonásával, kiadványok készítése.

A más önkormányzatokkal történő együttműködés is alapvető szándékként jelenik meg, elsősorban a település határa menti „közös” vagy közeli területeket érintően.

 

Célul tűztük ki a jelenleg a város honlapján megtalálható tájérték-lista bővítését, illetve az értékekhez tartozó írásos és képi dokumentációk összegyűjtését, összefoglaló szövegek és fotók megjelenítését az értékekhez. Kérjük, amennyiben javaslata, észrevétele, információja és képe van a meglévő illetve még nem ismert értékek bemutatásához, az alábbi e-mail címen jelezze: nagyanna@erd.hu.

 

A tájértékek bemutatása, megismertetése és védelmének fontosságát vizsgálva nem hagyható figyelmen kívül, hogy ezek az értékek a város lakóinak, használóinak a környezetükben kiemelkedő tájékozódási pontokat, változatosságot biztosítanak, és lakóhelyükhöz, élőhelyükhöz való kötődésüket erősítheti.

2010.09.13. hétfő 10:00

VÉDELEMMEL RENDELKEZŐ TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

A felsorolás megtekintéséhez kattintson a Tovább... gombra!


2010.09.13. hétfő 10:00

VÉDELEMMEL RENDELKEZŐ KULTÚRTÖRTÉNETI ÉRTÉKEK

A felsorolás megtekintéséhez kattintson a Tovább... gombra!


2010.09.13. hétfő 09:00

VÉDELEMMEL NEM RENDELKEZŐ TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

A felsorolás megtekintéséhez kattintson a Tovább.... gombra!


2010.09.13. hétfő 08:55

VÉDELEMMEL NEM RENDELKEZŐ KULTÚRTÖRTÉNETI ÉRTÉKEK

A felsorolás megtekintéséhez kattintson a Tovább... gombra!


Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.18. kedd 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.18. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.20. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria