erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- HIRDETMÉNYI KÖZZÉTÉTEL
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Közlemény környezetvédelmi hatósági eljárás megindulásáról
2008.07.03. csütörtök 15:56

Az ügy tárgya: A Budapest-Kelenföld – Pusztaszabolcs közötti 40a vasúti vonalszakasz korszerűsítése, átépítése, valamint új  vágányok építése;

a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel1őségen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (1134 Budapest, Váci út 45.) - a  MÁVTI Korlátolt Felelősségű Társaság ( 1016 Budapest, Mészáros u. 19.) útján benyújtott - kérelmére indult előzetes vizsgálat.

Az ügy iktató száma:KTVF: 28060/2008.                           

Az eljárás megindításának napja:2008. április 16.     

 

 Az ügyintézési határidő: 45 nap

(A határidőbe nem tartozik bele – többek között – :

–          a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól annak teljesítéséig terjedő idő,

–          a szakhatóság eljárásának időtartama.)

 
Az ügyintéző neve és elérhetősége: dr. Besenyei Adrián    tel.: 1/478-4400    

 A tervezett létesítmény, tevékenység rövid ismertetése:

Beruházó a Budapest-Kelenföld – Pusztaszabolcs közötti 40a vasúti vonalszakasz korszerűsítését, átépítését, valamint újabb vágányok építését tervezi.

A 40a vasúti vonalszakasz érintett állomásai, megállóhelyei:

Budapest-Kelenföld vá. (XI. kerület), Budafok-Belváros megállóhely (XXII. kerület), Budafok-Háros vá. (XXII. kerület), Budatétény mh., Baross telep  mh., Nagytétény-Diósd vá., Érdliget mh., Érd felső mh., Százhalombatta vá., Ercsi vá., Iváncsa vá. és Pusztaszabolcs vá.

A korszerűsítés lényeges adatai:

Növelt pályasebesség120-160 km/órára;

Energiaellátás: villamosított;

A tervezett megengedett tengelyterhelés: 225 kN;

Felépítmény rendszere: hegesztett hézagnélküli. 

A vasúti pályához kapcsolódóan átépítésre kerülnek az állomások, az útátjárók és szükség szerint egyes műtárgyak is. A beruházás része a biztosítóberendezés, a távközlés, a térvilágítás és a villamos felsővezeték átépítése is.

A Százhalombatta – Ercsi vonalszakaszon új, kétvágányú vasútvonal épül. Az új pálya Százhalombatta állomás előtt válik el a meglévőtől, elkerüli a Dunai Finomító és Ercsi állomást és a meglévő pályához Ercsi és Iváncsa között csatlakozik vissza.

A vonalszakaszon a pálya több helyen halad természetvédelmi szempontból jelentős, védett terület (Natura 2000 hálózat, Nemzeti Ökológiai Hálózat) mellett, illetve keresztezi azt. Az új nyomvonal megépítése a természeti környezet jelentős igénybevételével jár, főként a területfoglalás és az építési munkák zavaró hatása miatt.

A tervezett új nyomvonalon építendő vonalszakaszok területigénye igen jelentős.

Szintén területfoglalással jár a vonalszabványosítás, a kapcsolódó közutak, útátjárók átépítése, és az új földutak építése.

A tervezett tevékenység vélelmezett közvetlen hatásterülete:

Budapest XI. kerület, Budapest XXII. kerület, Diósd, Érd, Százhalombatta, Ráckeresztúr, Ercsi, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa és Pusztaszabolcs települések közigazgatási területe.

Az érintettek a dokumentációba, illetve az ügy egyéb irataiba a Felügyelőség ügyfélszolgálati irodájában, ügyfélfogadási időben betekinthetnek.

A konkrét ügyben – a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése alapján – a  Felügyelőség lehetséges döntései:

amennyiben – az előzetes vizsgálat eredményeként – a tervezett tevékenység megvalósításából jelentős környezeti hatások származhatnak, határozatban állapítja meg a benyújtandó környezeti hatástanulmány tartalmi követelményeit,

ha nem tételezhető fel jelentős környezeti hatás, határozatban állapítja meg, hogy a tevékenység mely egyéb engedélyek birtokában kezdhető meg,

ha az előzetes vizsgálat során a tevékenység környezetvédelmi engedélyezését kizáró ok merül fel, határozatában e tény rögzítése mellett megállapítja, hogy az adott tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható.

A Felügyelőség felhívja az ügyben érintettek figyelmét, hogy a telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, a környezeti hatásvizsgálat szükségességére, illetve a környezeti hatástanulmány tartalmára vonatkozóan a közlemény megjelenését követő huszonegy napon belül közvetlenül a Felügyelőséghez észrevételt lehet tenni.

A Felügyelőség a közleményt a hivatalában, valamint a honlapján (http://kdvktvf.zoldhatosag.hu/) tette közzé.

A kérelem, valamint a tanulmány a Polgárok Háza (Érd, Alsó u. 3.) aulájában található nyilvános számítógépen tekinthető meg.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria