erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- KÉPVISELŐI TÁJÉKOZTATÓK 2015.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató a képviselői tevékenységről - Demjén Attila
2015.12.11. péntek 14:15

Tájékoztató a képviselői tevékenységről 

Tisztelt Közgyűlés!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 32. § (2) bekezdésének k) pontja szerint a települési képviselő a törvényben foglaltaknak megfelelően köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről. 

A fenti rendelkezés végrehajtása érdekében az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 46. § (2) bekezdése előírja, hogy a képviselői munkáról szóló tájékoztatót a képviselőnek írásban be kell nyújtani a Közgyűlésnek. 

A 2014. évi helyi önkormányzati választásokon a 8. számú egyéni választókerület mandátumát nyertem meg. A megválasztásom óta eltelt időben az alábbiakról szeretném tájékoztatni a választókörzetemet: 

Az önkormányzati választásokat követően az érdi közgyűlésben, melynek képviselője lettem, számomra is elkezdődött az érdemi munka. Ezen kívül három bizottságban, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság, a Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság, valamint a Szociális és Egészségügyi Bizottságban kaptam feladatot.

Az alakuló ülést követően úgy a bizottságokban, mint a Közgyűlésben megkezdtük Érd Megye Jogú város rövid és hosszabb távú életét meghatározó feladatok megtárgyalását, melyek közül kiemelkedő helyen szerepeltek a költségvetést, a város vagyonát, az intézményeket valamint a sport, oktatás, egészségügy és a szociális kérdéseket érintő előterjesztések. Fontos határozatok születtek az intézményfejlesztés, a közbiztonság, a hulladékgazdálkodás és a közterületek használata terén.

A város fejlesztése tekintetében kiemelt helyen szerepelt a 2014-2020-ra vonatkozó a településfejlesztési programok és koncepciók megvitatása. Ez a témakör akkor nyert igazán aktualitást, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Úr a „Modern Városok Program” kapcsán Érden tett látogatásakor, 40 milliárd forint fejlesztési támogatás biztosításáról kötött megállapodást a városvezetéssel.

A Batthyány 2020 program négy fő eleme közül, melyek a gazdaság és az intézményfejlesztés, a közszolgáltatás fejlesztése valamint az állami vagyon hasznosítása, kiemelt figyelmet kapott Érd gazdaságának fejlesztése. Az ipari-gazdasági övezet és a vállalkozói falu létrehozásán túl, mely a munkahelyteremtést és a város fenntartása szempontjából elengedhetetlen iparűzési adóbevételek növekedését alapozza meg, hangsúlyt kapott a rekreáció, a szabadidő, a sport, az aktív turizmus, valamint a kultúrával kapcsolatos idegenforgalom fejlesztése.

A Velencei úton, a Papi földeken és a Duna parton megvalósítandó szabadidőközpontok közül, a Duna part turisztikai fejlesztési koncepciójának előkészítésében kaptam lehetőséget. Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetek ebben a munkában, mert tudom, hogy Érd lakossága több évtizede vár arra, hogy rekreáció, kikapcsolódás, sport és egyéb szórakoztató szabadidős program kapcsán használhassa a Duna partot. Az ottani fejlesztések eredményeként, vállalkozások, munkahelyek jönnek létre, fejlődik az érdi gazdaság, valamint a helyi adóbevételek növekedése várható, melyek a város tovább fejlesztése tekintetében fontos szempont kell, hogy legyen.

2015-ben is tevékenyen vettem részt a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában. Az Érdre érkező delegációk résztvevőivel minden alkalommal eszmecserét folytattunk a településeinken történtekről. Kerekasztal beszélgetéseken kerültek bemutatásra mindazok az eredmények, melyeket városaink értek el az elmúlt időszakokban, majd Érd nevezetességeivel ismertettük meg vendégeinket. Testvérvárosaink delegáltjai körében nagy sikert aratott a március 15-ei ünnepi Közgyűlés, melyen az Ifjúsági Önkormányzat felállításáról döntöttünk.

A 2014-es Országgyűlési, valamint az Európa parlamenti választások, de főként az önkormányzati választás kampányában, amikor jelöltként vettem fel a kapcsolatot a 8-ik választókerület lakóival, a beszélgetések során, szembesültem azokkal az aktuális problémákkal, melyek foglalkoztatják az ott élőket.

Miután képviselő lettem, a lakosokkal való kapcsolattartás tekintetében úgy gondoltam, hogy nem fogadóóra keretében, hanem e-mail vagy telefonon történő egyeztetés után, amennyiben ez nem elegendő, a helyszínen hallgatom meg őket, mivel az ok, amiért megkeresnek a legtöbb esetben az otthonuk környezetével, vagy az odavezető úttal kapcsolatos.

Legtöbben a közlekedést, az utak állapotát érintő, a közvilágítás, a köz és egyes magánterületek tisztasága, valamint a felszíni vízelvezetés témakörben tettek észrevételek.

A választókerület útjain karbantartási munkálatok lettek végrehajtva. Főként az időjárás okozta meghibásodások és a kátyúk kijavítása, a közlekedés balesetmentessé tételére adódott lehetőség. A város magasabban fekvő területeiről lezúduló víz, a nem szilárd burkolatú, valamint a mart aszfalttal ellátott utakban is sok kárt okozott. Némelyik az eső után úgy nézett ki, mint egy kiszáradt hegyi patak medre. Ezek mielőbbi helyreálltásáért kellett intézkedni.

2015-ben a leglátványosabb felújítás a Hárslevelű utca a Bikavér utca és a Burgundi utca közötti szakaszán történt, ahová új aszfaltburkolat került, mert a Bikavér utca építése során a teherforgalom miatt megrongálódott.

Az utóbbi időszakban egyre sűrűbben előforduló viharos, nagy mennyiségű csapadékkal érkező esőzések sok ingatlanon és közterületen okoztak gondot. A felszíni vízelvezetők hiánya vagy a meglévők meghibásodása miatt, ami főként a zárt átereszek dugulásával jelentkezett, több útszakaszt és ingatlant árasztott el a csapadékvíz. Alaksori garázsok és pincék teltek meg, melyeket a legtöbb esetben a Katasztrófavédelem segítségével lehetett vízmentesíteni.

Átereszek cseréjére került sor a Tárnoki út és a Bor utcakereszteződésben, valamint a Csanád utcában, a Csongor utca és a Botond utca között pedig a zárt vízelvezető lett felújítva. Ezeknek a munkálatoknak köszönhetően megszűntek az elöntések a Bor utca, a Csanád utca, a Csongor utca és a Botond utca azon területein, ahol az Ürmös út és a Bor utca irányából lezúduló csapadékvíz mindig gondot okozott.

A Bikavér utca irányából érkező esővíz miatt hasonló gondok jelentkeztek a Demeter utcában és a Dávid utcában. Itt a vízelvezetők egy része a múlt év végén már elkészült, a folytatás pedig jelenleg zajlik.

A csapadékvízzel kapcsolatos hiányosságok szinte az egész választókerület területén fellelhetők még. Az elkövetkező években sok megoldandó feladat vár ránk, de mivel a 2014-2020 közötti fejlesztési program részét képezi a felszíni vízelvezetés megoldása is, ezért néhány éven belül ezek a gondok is megoldódni látszanak.

Az újszülötteknek baba-mama csomaggal, a 80-ik és a 90-ik életévüket betöltöttek számára, a helyi rendeleteknek megfelelően, az önkormányzat ajándékcsomaggal kedveskedik. Ezek eljuttatása a címzettekhez, lehetőség teremtett számomra a választókerület lakóival való kapcsolatfelvételre. Az érintettek, illetve az újszülöttek hozzátartozói jó néven vették, ha saját képviselőjük személyesen keresi fel őket ennek kapcsán. Ilyenkor a köszöneten kívül a beszélgetések során, olykor előkerültek olyan problémák is, melyeknek megoldásában a segítségemet kérték.

A felmerülő problémákról, melyekről vagy a lakosság jelzése alapján, vagy a választókerületet járva magam szereztem tudomást, minden esetben írásban, fényképes melléklettel ellátva, igyekeztem az illetékeseknek, a gyors végrehajtás érdekében, pontos tájékoztatást adni.

A lakosokkal, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak közreműködésével, valamint az ÉKFI munkatársainak segítségével, akiknek hozzáállása mindig segítőkész volt, rengeteg ügyet sikerült ellátni. Ennek ellenére az elkövetkező időszakra is maradt bőven megoldandó feladat, melyek orvoslását a jövőben is folytatni akarom. 

Érd, 2015. december 02.

 

 

Demjén Attila

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.14. péntek 18:00
volt II. Lajos Általános Iskola (2030 Érd, Fő u. 42.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria