erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- KÉPVISELŐI TÁJÉKOZTATÓK 2016.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztató a képviselői tevékenységről - dr. Havasi Márta
2016.12.22. csütörtök 15:15

Tájékoztató a képviselői tevékenységről

Tisztelt Közgyűlés!

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 32. § (2) bekezdésének k) pontja szerint a települési képviselő a törvényben foglaltaknak megfelelően köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.

A fenti rendelkezés végrehajtása érdekében az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet 46. § (2) bekezdése előírja, hogy a képviselői munkáról szóló tájékoztatót a képviselőnek írásban be kell nyújtani a Közgyűlésnek.

A 2016-os év a Közgyűlésben és a bizottságokban már 2015 végén megkezdődött. Meghatározó volt a képviselő testület többségének állásfoglalása a menekültügy kezelésében, majd pedig a kvóta népszavazás kérdésében. Ez vezetett el hangnem eldurvulásához, sokszor személyes megtámadtatásomig. Ez utóbbiakra még csak reagálni sincs módom a Közgyűlésen (az SZMSZ nem teszi lehetővé).

Másik központi téma – érthető módon – városunk részvétele a Modern Városok Programban. Ennek keretei között jelentős fejlesztések valósulhatnak meg városunkban. A fejlesztésekre vonatkozó konkrét döntések szinte mindegyikében igennel szavaztam.

Két bizottságnak, a Köznevelési és Művelődési Bizottság, valamint a Sport és Ifjúsági Bizottság munkájában veszek részt. Mindkét bizottság munkájában folyamatosan dolgozom. Rendszeresen voltak javaslataim, indítványaim, amelyeket a bizottságok többsége nem támogatott.

A Közgyűlésen az elmúlt egy évben számos indítvánnyal éltem, olykor önállóan, olykor frakciónk nevében. Az indítványaimat a Közgyűlés rendre elutasította.

A teljesség igénye nélkül: elutasításra került a költségvetés két fordulóban való tárgyalására vonatkozó javaslatom, az SZMSZ-nek a kisebbségi jogok fokozottabb biztosítására irányuló javaslatom. Az SZMSZ-re vonatkozóan az elutasítás volt a válasz olyan pontosító javaslat esetében, amikor az kifejezetten a város vezetésének érdekeit szolgálta. Voltak olyan kezdeményezésim, amelyek hozzászólás vagy kérdés formájában kerültek felvetésre, és amelyekkel az esetek többségében érdemi változást nem sikerült elérnem. Örömömre szolgál, hogy az általam több-kevesebb rendszerességgel felvetett témák közül az M7-es lehajtónak és környékének az átépítése megtörtént és az InterSpar áruháznak az építkezése is várhatóan a közeli jövőben befejeződik.

Tavalyi beszámolómban örömömnek adtam hangot, hogy a város vezetése helyt adott azon javaslatomnak, hogy Érd városa is csatlakozzon az ünnepi könyvhét eseményeihez. Az örömöm korai volt, a 2016. évi költségvetés tárgyalásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a város vezetése erre nem kíván pénzt áldozni, így az ünnepi könyvhét eseményeiből Érd városa változatlanul kimaradt és kimarad. Ugyancsak nem talált forrást a város vezetése arra, hogy a hagyományokkal rendelkező május 1-jei városi rendezvény megtartásra kerüljön.

A Közgyűlésen több-kevesebb rendszerességgel felvetettem a közlekedéssel kapcsolatos gondokat. Nem vitatva az e téren történt kedvező változásokat, egy dolgot emelek ki: elfogadhatatlannak tartom, hogy lehet és ténylegesen van a városnak olyan része, amely este 10 óra után tömegközlekedéssel nem érhető el. Az embernek olyan érzése van, mintha a város vezetése alapkövetelménynek tekintené a gépkocsi meglétét. A probléma különösen éles azok esetében, akik a munkából hazajövet a késői órákban rövidebb vagy hosszabb gyaloglásra kényszerülnek. És hasonló helyzetben vannak azok a fiatalok vagy idősebbek, akik néha napján szeretnének eljutni egy színházba, hangversenyre.

A novemberi Közgyűlésen rákérdeztem, hogy a 2017-től bevezetendő, az adóerő-képesség függvényében fizetendő szolidaritási hozzájárulás miként érinti Érdet. A város vezetése szerint Érd ebben nem érintett. Úgy legyen.

A képviselői munka feltételei 2016-ban egyértelműen romlottak. 2015 decemberében a város egy a Közgyűlés többsége által elfogadott határozattal csatlakozott a Kormány és a kormánypártok menekültellenes irányvonalához, kampányához. Ezt ez év júliusában egy újabb hűségnyilatkozattal megerősítette. Az ez elleni ellenzéki fellépést a város vezetése nem tudta és tudja elviselni, és azóta is folyamatosan a szemünkre hányja. Hasonlóképpen nem tudja elviselni a város vezetése azt, hogy a költségvetést és annak módosításait a baloldali képviselők általában nem szavazzák meg. A polgármester ezek miatt a baloldali képviselőket hazaárulóknak és városárulóknak minősítette.

A költségvetés elutasítását a magam részéről ellenzéki műfajnak tartom, a képviselőtestület mai többségét adó pártok képviselői ellenzéki korszakukban hasonlóan tettek. Ugyanakkor azokat a konkrét fejlesztéseket, amelyekre a város vezetése javaslatot tett szinte minden esetben támogattuk és megszavaztuk.

A lakossági fórumok közül azokon, amelyek a közvetlen lakókörnyezetemet érintik részt vettem és veszek. Ugyancsak részt vettem és veszek a bizottsági munkámhoz kapcsolódó rendezvényeken. A civil szervezetekkel való kapcsolatom esetleges. A városi ünnepségeken általában jelen vagyok, kivéve azokat, amelyek tartalmukat, értékrendjüket tekintve vállalhatatlanok számomra. Az ünnepségek közül, amelyen jelen voltam, kiemelem a pedagógus napi ünnepséget.

Az év folyamán részt vettem a roma kulturális nap rendezvényén, az Érd Roma Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásán. Ugyancsak részt vettem a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésén.

A nyilvánosság, a választópolgárok tájékoztatása érdekében frakciónk rendszeresen, közgyűlést követően általában sajtótájékoztatót tart, amelyen mindhárman elmondjuk az általunk legfontosabbnak ítélt kérdésekkel kapcsolatos álláspontunkat.

A lakossággal, a választópolgárokkal való kapcsolattartás érdekében 2015. elején elindítottam egy képviselői facebook oldalt. Ezen az oldalon rendszeresen beszámolok képviselői tevékenységemről, a közgyűléseken történő megszólalásaimról, a sajtótájékoztatókról és egyéb képviselői megnyilvánulásaimról érdeklődés folyamatosan tapasztalható. A képviselői tevékenységem során nyilvánvalóvá vált, hogy az oldalt nemcsak a baloldali választópolgárok olvassák, hanem politikai ellenfeleim (nem ellenségeim) is figyelemmel kísérik.

Az oldalam a következő linken érhető el:

https://www.facebook.com/Dr-Havasi-M%C3%A1rta-%C3%B6nkorm%C3%A1nyzati-k%C3%A9pvisel%C5%91-%C3%89rd-604057706394920/

Érd, 2016. december 02.

Dr. Havasi Márta

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria