erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- Koncepciók, stratégiák
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Érd Megyei Jogú Város Drogstratégiája
2010.06.16. szerda 10:29

Előszó

„Folyamatosan emelkedik a kábítószereket kipróbálók, a drogfogyasztók, a drogfüggők, a droghasználattal összefüggő fertőző betegségeket hordozók száma, de nő a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények aránya, illetve a szervezett bűnözés aktivitása és megjelent a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatba hozható pénzmosás bűncselekményi köre.” - Ez a felismerés vezetett oda, hogy az Országgyűlés 2000. december 5-én hozott 96/2000. határozatában elfogadta a „Nemzeti Stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására” című dokumentumot.

A kábítószer-probléma visszaszorítására való nemzeti stratégia létrehozását az indokolta, hogy Magyarországon a kilencvenes évek eleje óta nagymértékben növekszik a drogok illegitim használatával és terjesztésével kapcsolatos probléma. A helyi közösségek eltérő sajátosságai, lehetőségei és változó erőforrásai szükségessé teszik a helyi drogstratégiák kialakítását, melyek a Nemzeti Stratégia helyi változataiként foghatók fel.

A Nemzeti Stratégia a kábítószer-problémák visszaszorítására dokumentum az alábbi célokat fogalmazza meg, melyek egyben azokat a területeket is jelölik, ahol a célok megvalósítása történik:

O      a társadalom váljon érzékennyé a drogkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek, pedig növeljék problémamegoldó készségüket a kábítószer-probléma visszaszorításában (közösség, együttműködés),

O      esélyt teremteni arra, hogy fiatalok képessé válhassanak egy produktív életstílus kialakítására és a drogok visszaszorítására (megelőzés),

O      segíteni a drogokkal kapcsolatba kerülő és drogproblémákkal küzdő egyéneket és családokat (szociális munka, gyógyítás, rehabilitáció),

O      csökkenteni a drogokhoz való hozzáférés lehetőségét (kínálatcsökkentés).

A nemzeti dokumentumban foglaltak helyi adaptációját a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok végzik.

Az érdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) 2002-ben alakult, azzal a céllal, hogy megteremtse az együttműködés lehetőségét a fenti négy területen működő intézmények és szervezetek között. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum olyan szakmai munkacsoportként alakult, mely tevékenységével összhangot kíván teremteni a Nemzeti Stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására című dokumentumban meghatározott négy pillér munkája között a települési viszonyokat figyelembe véve.

A kábítószer-fogyasztás alapvetően az egyének, a helyi közösségek problémája – a helyi közösségekben keletkezik, itt válik először felismerhetővé. Ennek megfelelően a helyi közösségek kulcsszerepet játszanak a kábítószer-probléma kezelésében, megoldásában – a helyi közösség elkötelezettségétől, probléma iránti érzékenységétől nagyban függ a beavatkozás sikere e téren. A helyi közösségben jelentkező mentálhigiénés problémák (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott gyógyszerfogyasztás) előidézhetik, fenntarthatják a fiatalabb korosztályra jellemző kábítószer-használatot. A helyi közösség tudja hatékonyan kezelni a drogfogyasztást: a közösség képes arra, hogy mobilizálja a helyi erőforrásokat (családokat, civil szervezeteket, közösségeket, egyházakat, intézményeket). A helyi közösségek mellett a helyi önkormányzatnak van döntő szerepe a drogprobléma kezelésében.

A kábítószer-fogyasztás visszaszorításával kapcsolatos tevékenység kulcstényezői a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok. A szakmai munkacsoport tagjai a helyi közösségekben tevékenykedő állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek – összegyűjtik a helyi drogproblémával kapcsolatos információkat, monitorozzák a változásokat, meghatározzák a rizikócsoportokat, a veszélyeztető körülményeket, megállapítják a helyi jellegzetességek ismeretében és elemzésével azokat a feladatokat, melyek a közösség kábítószer-fertőzöttségét minimalizálják.

A Nemzeti stratégia megállapításai alapján a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum az alábbi feladatokat látja el:

O      feltárja az adatokat;

O      helyzetelemzést végez;

O      feltérképezi a szükséges feladatokat;

O      biztosítja az információáramlást;

O      javaslatokat fogalmaz meg a helyi közigazgatás számára;

O      segít a helyi erőforrások mozgósításában;

O      összehangolja a helyi szereplők tevékenységét;

O      kiszűri a párhuzamosságokat és maximalizálja a szolgáltatók hatékonyságát;

O      kapcsolódik országos programokhoz;

O      visszacsatol a helyi és országos szintekhez.

O      A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai:

O      oktatási-nevelési intézmények;

O      a szociális intézményrendszer tagjai;

O      a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai;

O      egészségügyi szolgáltatók;

O      rendvédelmi szervek;

O      civil szervezetek.

Az érdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban rendszeresen feladatot vállaltak az elmúlt időszakban a fenti területek képviselői. A különféle területekről érkező szakemberek a folyamatos egyeztetésre törekedve dolgoztak a település droghelyzetének javításán. Az elmúlt időszakban a kábítószerrel kapcsolatos tevékenységek nem élveztek támogatást, ennek ellenére a munkacsoportban részt vevők minduntalan képesek voltak a megújulásra, dolgoztak a továbblépés lehetőségein.

A drogprobléma kezelése nem korlátozódhat kizárólag az illegális drogokkal kapcsolatos tevékenységekre – mint ahogy a beavatkozások sem korlátozódhatnak csak a fiatalokra. Olyan komplex válaszok kialakítását kell megcéloznunk a stratégiai gondolkodás keretében, melyek a társadalom egészét átszövik, a szenvedélybetegségek teljes spektrumára megoldást kínálnak.

A település drogstratégiája a település drogfertőzöttségét tekinti át, a városban működő intézmények helyzetét, szakmai álláspontját, terveit és lehetőségeit veszi figyelembe. Mindezeket mérlegelve egy olyan rendszert vázol fel, mely hatékonyan képes kezelni a város kábítószer problémáját.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria