erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- Felhívások, tájékoztatók
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A súlyos mozgáskorlátozott személyhez kapcsolódó gépjárműadó mentesség
2006.09.14. csütörtök 11:58

A gépjárműadóról szóló 1990. évi LXXXII. törvény 5. § f) pontja szerint a Polgármesteri Hivatal Adó Osztályán tett írásbeli bejelentés alapján mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy személyszállító gépjármű.  

A súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására elsősorban az a személyszállító gépjármű - ide nem értve az autóbuszt - szolgál, amely a súlyos mozgáskorlátozott személy tulajdonában van. Ha nincs a tulajdonában gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt rendszeresen szállító, Érden lakóhellyel rendelkezo házastársa, egyeneságbeli rokona, örökbefogadott, mostoha- és neveltgyermeke, örökbefogadó-, mostoha- vagy nevelőszülő, vagy testvére, élettársa, vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni. Errol a gépjármű tulajdonosának írásban kell nyilatkoznia. Az Adó Osztálytól az erre szolgáló nyomtatvány személyesen, telefonon, levélben vagy fax-on kérhető, de elfogadunk bármely írásban tett nyilatkozatot, amely tartalmazza a fent megjelölt rokonsági fokozat valamelyikét, a rendszeres szállítást és az érdi lakóhelyet.

A súlyos mozgáskorlátozott állapot igazolását a háziorvos, vagy a háziorvos beutalása alapján az illetékes szakorvos állítja ki a személyes vizsgálat és/vagy a rendelkezésre álló szakorvosi lelet, vagy zárójelentés alapján. Amennyiben az orvosi igazolás szerint az állapot változhat, a szakvéleményt évente felül kell vizsgálni.

Az adómentesség a gépjármű tulajdonosát az orvosi igazolás kiállítását követő hónap első napjától illeti meg. Amennyiben az orvosi igazolás tartalma szerint a súlyos mozgáskorlátozott állapot az igazolás kiállításának időpontját megelőző időponttól "fennáll", de a kérelmező mindezt okirattal - például zárójelentéssel - hitelt érdemloen nem tudja bizonyítani, akkor az adómentesség csak az orvosi igazolás kiállításának idopontjára tekintettel érvényesítheto.

Lényeges változás 2005. január 1-tol, hogy ha a súlyos mozgáskorlátozottság jogán adómentes gépjármű tulajdonjoga év közben megszűnik, s ezzel egy idoben új gépjármű vásárlására kerül sor, törvényi mentesség az újonnan vásárolt gépjármű után csak a vásárlást követo évtol jár.

Végezetül az adózás rendjérol szóló törvény szerint az adómentességet érinto változást a bekövetkezéstol számított 15 napon belül be kell jelenteni az Adó Osztályon.

Adó osztály

 
Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.14. péntek 18:00
volt II. Lajos Általános Iskola (2030 Érd, Fő u. 42.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria