erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- Felhívások, tájékoztatók
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tájékoztatás a Pilisi Parkerdő Zrt. munkájáról
2013.04.24. szerda 08:00

A Pilis Parkerdő Zrt. tájékoztatja a lakosságot a 2013. évben tervezett, Érd Megyei Város területét is érintő munkájával kapcsolatban:

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013. szeptemberében arról tájékoztatta a Polgármesteri Hivatalt, hogy a márciusban közölt - alább olvasható - listához képest az őszi-téli fakitermelési időszakban újabb erdőrészletekben nem terveznek munkákat, az előzőekben megkezdett - és esetlegesen be nem fejezett - fahasználatok további feladatait ugyanakkor az őszi-téli hónapokban is folytatják.

A Pilisi Parkerdő Érd Megyei Jogú Város területét érintően az alábbiak szerint tervezi végezni a fakitermelést a 2013-as évben:

Fahasználat módja

Község

Tag

Részlet

egészségügyi termelés

Érd

1

D

egészségügyi termelés

Érd

3

J

tarvágás

Érd

1

J

Az erdőrészletek beazonosításához, elhelyezkedéséhez segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Erdészeti Igazgatóság) honlapja, ahol az egyes erdőrészletek – tag, részlet – azonosítójának megadása után a kért térképrészlet megtekinthető.

http://erdoterkep.mgszh.gov.hu/.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közel 65 ezer hektár állami tulajdonban lévő területen gazdálkodik nagyrészt Pest-, Komárom-Esztergom megyékben, illetve a Fővárosban és annak közvetlen környékén. Gazdálkodásuk alapját a miniszteri erdőtervrendelet alapján – a természetvédelem alatt álló területeken a természetvédelem igényeinek figyelembevételével - az erdészeti hatóság által készített és jóváhagyott, tíz évre vonatkozó erdőterv képezi.

Az erdőgazdálkodást a 2009. évi XXXVII. tv. az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szabályozza. Valamennyi tevékenységüket a hatályos jogszabályoknak megfelelően  tervezik, ill. hajtják végre az erdészeti – védett területen a természetvédelmi – hatóság  ellenőrzése mellett.

Az erdőtörvény – ill. az egyes erdőrészletekre vonatkozó erdőterv – szerinti erdőfelújítás történhet mesterséges vagy természetes úton. Mesterséges erdőfelújítás esetén az idegen eredetű szaporítóanyagot (mag, csemete) mesterségesen vetik, ültetik el a területen. Természetes felújítás esetén az erdőterületen álló, letermelésre kerülő idős faállomány által termett mag, illetve akác tarvágás esetén a gyökerek megszaggatása során, az abból fejlődő csemete számára biztosítják az életfeltételeket. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén  az erdőfelújítások 70 %-a természetes úton történik.

Az erdők felújítása történhet tarvágás, illetve fokozatos felújító vágás után. Tarvágást csak a mesterségesen vagy sarjról felújítható fafajok (pl. akác) állományai esetében alkalmaznak. Tarvágás során az idős faállomány egy lépcsőben kerül az adott területen letermelésre, melyet jellemzően mesterséges erdősítés követ. A fokozatos felújító vágás esetén az idős állomány kitermelése több ütemben évekig is eltarthat. A területen először a faállomány bontását végezik el, fokozatosan egyre nagyobb növőtérhez és fényhez juttatva a csírázó magból fejlődő új facsemetéket. Miután a csemeték elérték a megfelelő méretet, a végvágással eltávolítják a még lábon álló öreg faegyedeket, biztosítva ezzel további fejlődésüket. Védett vagy Natura 2000 területen az idős fák 5-10 %-a egyáltalán nem kerül eltávolításra, kisebb facsoportok, sávok biztosítják a tájképi értékek megőrzését.

A felújítóvágások különleges esete az ún. szálaló vágás, amikor az erdők természetes úton történő megújítása egy adott területen két-három évtized alatt megy végbe.

A felújító végvágás utáni kép ugyan bizonyos esetekben hasonlíthat a tarvágáshoz, alapvető különbség azonban az, hogy végvágás után a területen már megtalálhatóak az eredeti állomány genetikai készletét hordozó fiatal facsemeték (újulat).

Az erdő megfelelő, egészséges fejlődése érdekében a növekedés során törzsszámcsökkentő beavatkozásokra, ún. tisztításokra, gyérítésekre (nevelő vágások) van szükség. A gyérítésekkel az egészséges, életerős egyedek, értékes elegyfafajok fejlődését segítik azzal, hogy a megfelelő növekedésüket akadályozó faegyedeket eltávolítják.

Középkorú és idős erdőkben is sokfelé szükségesek az ún. egészségügyi termelések. Az ilyen jellegű munkával érintett erdőrészletekben csak a beteg, korhadó, kiszáradt fákat távolítják el a szükséges mértékig. Így megelőzhetőek a fák kidőlése által okozott balesetek, csökkenthető a károk keletkezésének valószínűsége. Ekkor nem csak a környéken élő és kiránduló emberek biztonságát, hanem az erdő egészségét is szem előtt tartják, hiszen magakadályozzák a fertőzések és a kártevők egészséges fákra való átterjedését.

A szálalás a fák egyes erdőrészletekben ismétlődő, szálankénti, ill. csoportonkénti kitermelése oly módon, hogy az egész faállomány szerkezetében lényegi változás nem áll elő. A szálalás során összekapcsolódik a kitermelés, a felújítás és a nevelés. Szálalást csak olyan erdőrészletekben lehet tervezni, ahol a megfelelő feltételek rendelkezésre állása (őshonos fafajokból álló, elsősorban középkorban lévő, jó adottságú és minőségű erdők, kedvező terepviszonyok, megfelelő erdészeti feltártság stb.) biztosítható.

A munkák pontos ütemezése mindig az időjárás függvénye, elvégzésük január-március hónapok között és október-december hónapok közötti időszakban várható.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.11.22. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria