erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
2010. évi jegyzőkönyvek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Jegyzőkönyv - 2010. május 27.
2011.09.29. csütörtök 10:45

JEGYZŐKÖNYV

Készült: az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2010. május 27-ei üléséről

 

Jelen vannak: 5 megválasztott képviselőből 5 fő, a mellékelt jelenléti ív szerint.

 

Falusiné Matics Zsuzsanna: Köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy az ülés határozatképes. Felteszi szavazásra a napirendi javaslatot.

 

A Német Nemzetiség Önkormányzat 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a napirendi javaslatot.

 

Falusiné Matics Zsuzsanna: Felteszi szavazásra jegyzőkönyv-hitelesítőnek Kellner Máriát.

 

A Német Nemzetiség Önkormányzat 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta jegyzőkönyv-hitelesítőnek Kellner Mária.

 

 

NAPIREND:

 

1.Tájékoztató a kisebbségi névjegyzékkel kapcsolatban

 

2. Egyebek

 

  1. NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Tájékoztató a kisebbségi névjegyzékkel kapcsolatban

 

Falusiné Matics Zsuzsanna: Elmondja, hogy mostanára valószínűleg mindenki megkapta a kisebbségi névjegyzékre való felvétel iránti kérelem nyomtatványt. Ezzel kapcsolatban Budapesten is tartottak egy ülést, melyen Falusi Ferenc képviselte a Német Nemzetiségi Önkormányzatot.

 

Falusi Ferenc: Elmondja, hogy jelöltet csak olyan civil szervezet vagy egyesület állíthat, amelynek a választás évét megelőző legalább 3 éve alapszabályban rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Jelölt pedig csak a lakóhelye szerinti kisebbségi választói névjegyzékben szereplő választópolgár lehet. A jelöltnek ismernie kell az adott nemzetiség nyelvét, kultúráját és hagyományait, vállalnia kell a nemzetiség/kisebbség képviseletét, melyről nyilatkoznia is kell. Mint a megküldött tájékoztatóban is szerepel, a „kisebbségi önkormányzat választását akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen az adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30 főt.”  Elmondja, hogy a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban lesz a kijelölt szavazókör, de erről a névjegyzéken szereplők tájékoztatást fognak kapni. Német és magyar nyelvű szórólapokat is eljuttatnak majd a választó polgárokhoz, melyen szerepelni fog az elnök neve és elérhetősége, valamint az Érdi Újságban is megjelentetik. Az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Egyesületének képviseletében fognak indulni, körülbelül 10 főig terveznek jelöltként indítani, ezek személyét a későbbiekben egyeztetni fogják.

 

Eszes Mária: Az EMNÖSZ Budaörsi?

 

Falusi Ferenc: Igen, Ritter Imre az elnöke, de például Sólymár saját egyesülettel indul. Mivel a települési önkormányzati képviselők számát csökkenteni tervezik, lehetséges, hogy a nemzetiségi képviselő testületben lévő képviselők számát is csökkenteni fogják, de erről még nem tudnak semmit, valamint felmerült a kedvezményes képviselői mandátum lehetősége, hogy a legtöbb szavazatot kapó nemzetiségi képviselő a települési önkormányzat Közgyűlésének képviselője lehessen.

 

Eszes Mária: Az, hogy kiket indítanak jelöltként, hogy lesz?

 

Falusi Ferenc: Össze fogják írni és megbeszélik.

 

Kellner Máira: Mi van, ha valaki elrontotta a kérelem kitöltését?

 

Nagy Nikoletta, Szervezési és Önkormányzati Iroda munkatársa: Az Okmányirodán, vagy a Szervezési Irodán tudnak másik nyomtatványt adni, illetve a honlapról is letölthető. A Polgármesteri Hivatal főportáján van elhelyezve a gyűjtőláda, amibe elhelyezhetőek a nyomtatványok, melyeket naponta kiürítünk, de postai úton is megküldhető.

 

Falusi Ferenc: Fel kell készülni és megköszönni a munkát a lakosok felé. Hasonlóan a 4 évvel ezelőtti választásokhoz plakátot fognak készíteni, hogy mit végeztek az elmúlt 4 évben, azonban mint mondta ezzel a témával kapcsolatban még fognak egyeztetni.

 

  1. NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Egyebek

 

Falusiné Matics Zsuzsanna: Elmondja, hogy a hétvégén kerül megrendezésre az Ófalusi Szőlővirág ünnepség, az Ófalusi Pincetulajdonosok és a Nemzetiségek közös szervezésében. A Német Nemzetiségi Önkormányzatot a Rosenbrücke énekkar képviseli. A Hősök napjával kapcsolatban elmondja, hogy ők kezdték az ünnepség megrendezését, majd az Ófalusiak átvették ezt a feladatot, de a Német Nemzetiség képviseletében minden alkalommal felkérték az énekkart, hogy vegyen részt az ünnepségen, azonban idén ez a tradíció megszakadt, nem kaptak felkérést, bár készült a Rosenbrücke énekkar.

 

Falusi Ferenc: A Városszépítő és Honismereti Egyesület nevében írtak polgármester úrnak egy levelet, melyben ismertették, hogy a Hősök napjának megrendezésére nincs fedezetük, mivel az ünnepség megrendezése a városnak is kötelezettsége, kérték, hogy erről gondoskodjon. Kifogásolják, hogy nem követik a hagyományos utat, ezt az újságban is meg fogják jelentetni, szeretnék, hogy méltó megemlékezés keretében folyjon a Hősök napjának megünneplése. Hozzáteszi, hogy a Hősök könyve elkészült, ahogy korábban is elmondta két példányban az I. és a II. világháborúban az érdi hősi halált halt katonák nevének feltüntetésével. E tekintetben kifogásolták, hogy a könyv átadásáról az utolsó pillanatban kaptak értesítést, ezért nem volt megfelelő színvonalú az ünnepség. Elmondja, hogy június 10-én kerül átadásra a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban, ahol ünnepség keretében adják át a megtekinthető két kötetet. A másik két kötet pedig a mindenkori polgármester irodájába kerül elhelyezésre. A Hősök szobrával kapcsolatban a Kulturális Bizottság következő ülésén vizsgálja meg a helyszínt, ahová elhelyezhetik, valószínűleg ezt az új városközponti részre fogják elhelyezni.

 

Eszes Mária: Kérdése, hogy a Rosenbrücke énekkar megkapja a támogatást, mert szeretnének ruházatot vásárolni.

 

Falusiné Matics Zsuzsanna: Kéri, hogy kérésüket megfelelő kérelem formájában nyújtsák be, mely tartalmazza pontosan, hogy azt mire kérik. Üdvözli körükben Gábli Andreát, aki csatlakozott a Német Nemzetiségi Önkormányzathoz meghívottként. Mivel több kérdés, észrevétel, hozzászólás nem érkezett bezárja az ülést.

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.11.22. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria