erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- Jegyzőkönyvek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Emlékeztető12.15
2008.12.15. hétfő 15:35

Normal 0 21

Emlékeztető

 

 

Készült: 2008. december 15-én a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában tartott Érdligeti Településrészi Önkormányzat üléséről.

 

Normal 0 21

Tekauer Norbert elnök: Köszönti a megjelent tagokat, megállapítja, hogy 5 fő megjelent, az ülés határozatképes.

 

Szabó János: Véleménye szerint a távhőszolgátlatási díjak megállapításáról és alkalmazásáról szóló rendelet módosítása nem tartozik a Részönkormányzat testületére

 

Tekauer Norbert: A távhőszolgáltatásra vonatkozó előterjesztést tájékoztatásképp javasolta a napirendre venni. A helyi adókról szóló rendelet módosításáról szeretne még tájékoztatást adni.

 

Szabó János: Az utcanév-elnevezésre vonatkozó javaslatot tárgyalni kellene. Ezen a területen vannak házak, a változás miatt az iratok cseréjének költségét ki fogja állni, ez nem szerepel az előterjesztésben.

 

Tekauer Norbert: Úgy tudja, hogy illetékmentesen cserélik, de utána fog nézni.

 

 

A Települési Részönkormányzat Testülete  egyhangúlag egyetértett a napirendi javaslattal:

 

 

NAPIREND:

 

1. Tájékoztató a Közgyűlés 2008. december 18-i ülésének lényegesebb napirendjeiről:

 • Javaslat a helyi adókról szóló 49/2007. (XI. 26.) KGY. számú rendelet módosítására
 • Javaslat az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a biztosított csatornaszolgáltatás díjainak megállapításáról szóló, 6/1994. (II.25.) ÖK. rendelet módosítására
 •  

  2. Egyebek

   

   

   

   

  Tekauer Norbert: Kéri, hogy beszéljék meg a közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeket, a rendőrség képviselőjére tekintettel.

   

  Csánitz József  r. tzls.: Kéri a jelenlévőktől is, hogy hívják fel a környezetükben élők figyelmét, hogy civilben járó fiatalok rendőrnek adják ki magukat, így próbálnak bejutni a házakba.

   

  Tekauer Norbert: Mivel több kérdés, észrevétel nincs, megköszöni a rendőrség képviselőjének részvételét.

   

  Koppányiné Bánsági Ildikó: Polgárőrség székháza még mindig nem nyílt meg.

   

  Tekauer Norbert: A Körzeti megbízotti irodák kijelöléséről szóló tájékoztatót csütörtökön fogja tárgyalni a közgyűlés.

   

   

  1. NAPIRENDI PONT

   

  Tárgy: Tájékoztató a Közgyűlés 2008. december 18-i ülésének lényegesebb napirendjeiről:

  -        Javaslat a helyi adókról szóló 49/2007. (XI. 26.) KGY. számú rendelet módosítására

  -        Javaslat az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a biztosított csatornaszolgáltatás díjainak megállapításáról szóló, 6/1994. (II.25.) ÖK. rendelet módosítására

   

  Tekauer Norbert: Tájékoztatást ad az adórendelet módosításáról, hiszen az elmúlt ülésen egy teljesen más tervezet volt a részönkormányzat ülése előtt, azonban az nem került előterjesztésre. Kiderült, hogy az LTP szerződés esetén az adójóváírás csak a beruházás elkészülte után igényelhető. A beruházás összegét egy összegben teljesítőknek csak a beruházás megkezdése előtti 30 napon belül kell teljesíteni a befizetést, ők így csak abban az évben tudják érvényesíteni az adókedvezményt. Az adó minimál mértéke emelkedik az építményadó esetében 8.000,- Ft-ról 10.000,- Ft-ra, a telekadó esetében 16.000,- Ft-ról 20.000,- Ft

   

  Varga László: A minimál adót 25 %-al megemeli a rendelettervezet.

   

  Tekauer Norbert: Az előterjesztés szövegét idézi, mely szerint „ami az építményadót illeti, annak bevezetéskori mértéke az ingatlan korrigált forgalmi értékének 0,5%-a, 2003. évben 0,55%-a volt. 2004. évtől az adó mértéke változatlanul 0,45%, tehát az adó mértékének  emelkedése helyett gyakorlatilag annak csökkenése figyelhető meg. A fent leírtak alapján javaslom az építményadó mértékének 0,55%-ra, a minimumadó összegének pedig 8.000,-Ft-ról 10.000,-Ft-ra történő emelését.”. Szeretne az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a biztosított csatornaszolgáltatás díjainak megállapításáról szóló, 6/1994. (II.25.) ÖK. rendelet módosításáról beszélni. Az anyag mellett látható a Magyar Víziközmű Szövetség ajánlása a 2009. évi víz- és csatornaszolgáltatási díjak meghatározásához, amely az ágazati inflációt 16-20 % közé teszi.

   

  Varga László: Amikor a szolgáltatóval megköttetett az üzemeltetési szerződés, akkor az szerepelt benne, hogy a vízdíj a KSH alapján megállapított inflációval emelkedhet. Az Önkormányzat tartassa be a meglévő szerződést.

   

  Szabó János: Megnézte a számlát8,3 %-os az előterjesztett emelés, 7,2 %-os infláció várható. Maximum 275,- Ft/ÁFA összeg lenne reális. Indítványozza, hogy elfogadás előtt számolják át!

   

  Császár Jánosné: Ki határozza meg a díjat?

   

  Tekauer Norbert: Összetett feladat, a szolgáltató javaslatára, a közgyűlés meghatározza a díjat.

   

  Varga László: Ennél sokkal összetettebb dolog az ármegállapítás, a szerződésben az infláció mértékével növekvő díj-megállapítás szerepel.

   

  Koppányiné Bánsági Ildikó: Mondják azt, hogy az Érdligeti Részönkormányzat Testülete javasolja, hogy a díj csak az infláció mértékével emelkedjen.

   

  Császár Jánosné: Felelőtlenség a közszolgáltató cégek eladása!

   

  Varga László: A szerződés tartalmazta, hogy a közszolgáltatónak milyen összegeket kell fejlesztésre fordítani.

   

  Szabó János: Mindenképpen átgondolás tárgyát kell, hogy képezze ez az összeg!

   

   

  2. NAPIERNDI PONT

   

  Tárgy: Egyebek

   

   

  Szabó János: Véleménye szerint tegyenek javaslatot, hogy a jövő évi költségvetésből milyen beruházások valósuljanak meg! Akadálymentesítés európai uniós követelmény, nem találkozott ilyen beruházással sem 2007-ben, sem 2008-ban. Mond példát, a Duna utcai buszmegállót nem lehet megközelíteni pld. babakocsival, mert nincs járda, csak lépcső!

   

  Tekauer Norbert: Ezt a helyszínt korábban megnézték, de az ALDI beruházás miatt nem építtették meg, hiszen az áruház a csomópont kiépítésével együtt valósult volna meg.

   

  Szabó János: Indítványozza, hogy addig, amíg nincs hathatós, nyomon követhető, gyakorlati hatása a Polgárőrség tevékenységének, addig ne kapjanak támogatást! Mint egyesület, egyesületi tagdíjat is fel kellene mutatniuk, illetve tevékenységet kellene felmutatni. Kérdezi a jelenlévőktől, hogy mennyi gyakorlati tevékenységről van tudomásuk? Minden évben kaptak támogatást, 2008-ban a részönkormányzatoktól is. „2008-ban is fél-háromnegyed oldal beszámolóval kiszúrta az Önkormányzat szemét a Luma Bt. ügyvezető igazgatója, mint a Polgárőr Egyesület vezetője.” Ezt a pénzt - ha adakozni akar az Önkormányzat - akkor kapja a rendőrség.

   

  Tekauer Norbert: Tárgyalni fogják a rendőrség beszámolóját, és a kapitány folyamatosan köszöni a polgárőrség segítő munkáját.

   

  Szabó János: Mond gyakorlati példát, minden évben van a Márton-napi ünnepség az Alsó utcában, egy rendőrségi autó megjelent Százhalombattáról, mint rendezvényt biztosítók, megjelentek a polgárőrök egy autóval, majd el is tűntek, láthatósági mellény egyikükön sem volt.

   

  Tekauer Norbert: A beszámolóknál, amikor jelen lesz a Kapitányságvezető és a Polgárőr Egyesület vezetője, akkor ezeket az észrevételeket, kérdéseket el lehet mondani.

   

  Szabó János: Mutassanak be kimutatást (óra, kilométer lebontásra), hogy mire használták el a támogatást. 2008-ban sem volt tisztességes könyvelési levezetés a Polgárőr Egyesület beszámolója mellett, ezt tudja, mégis megkapták a támogatást.

   

  Tekauer Norbert: Már korábban is említette a MÁV vasút-felújítási pályázatát, amely a teljes érdi szakaszt is érinti.

   

  Szabó János: Járda-program még mindig kérdőjeles, az Állami Autópálya és a Tesconál lévő körforgalommal kapcsolatos megállapodásra gondol, ami a Balatoni úti járda megépítésére vonatkozik.

   

  Tekauer Norbert: Erről a korábbiakban már többször szó esett. A NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) Zrt. hatáskörében van az elosztás megtervezése. Reményei szerint előbb-utóbb megvalósulásra kerül.  Mivel több kérdés észrevétel nincs, megköszöni a részvételt, az ülés 19 óra 58 perckor befejeződött.

   

  K. m. f.

   

   

   

   

   

                                                                                                               Tekauer Norbert

                                                                                                                          elnök

   

   

   

   
  Nyomtatás
  Ajánlás a Facebook-on Share
  Események
  2018. december
  HKSzCsPSzV
       12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31
  Felhívások
  Meghívó
  2018.12.10. hétfő 08:00
  Polgárok Háza - Érd, Alsó u. 1-3. II. emelet 205. szoba
  2018.12.10. hétfő 10:00
  Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
  2018.12.10. hétfő 17:30
  Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
  foldrajzi.jpg
  katasztrofa
  erdi_ujsag_2016.jpg
  Érdi Lap
  tamop
  napraforgp
  Érdi galéria