erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Jegyzőkönyvek
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Emlékeztető - 2010. május 19.
2010.08.26. csütörtök 14:42

Emlékeztető

 

 

Postástelep – Alsó Parkváros Településrészi Önkormányzat üléséről

 

 

Az ülés helye: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 19-21, 6-os terem)

Időpont: 2010. május 19. szerda 18:00 óra

 

Donkó Ignác(Postástelep – Alsó Parkváros Településrészi Önkormányzat elnöke): Köszönti a megjelent tagokat, vendégeket. Megállapítja, hogy az ülés nem határozatképes 5 fővel, de a lakossági érdeklődők és a polgármester jelenléte miatt megtartják az ülést. Ismerteti a napirendi javaslatot.

 

 

NAPIRENDI JAVASLAT:

 

1)      Tájékoztató az elmúlt hónapban történt körzeti megbízotti eseményekről

2)      Tájékoztató az elmúlt hónapban történt polgárőrségi eseményekről

3)      Polgármesteri tájékoztató

4)      Tájékoztató a forgalmi rend változásáról, melynek eredményeképpen a Temesvári utca lezárásra kerül a Szászrégen térre való becsatlakozásnál

5)      Aktuális ügyek

 

A településrészi részönkormányzat a napirendi javaslatot (5 igen szavazattal) egyhangúlag elfogadta.

 

 

1.      sz. napirendi pont:  

 

Tárgy: Tájékoztató az elmúlt hónapban történt körzeti megbízotti eseményekről

 

Gajárszki Ádám (körzeti megbízott): Beszámol arról, hogy az elmúlt hónapban, tehát 2010. áprilisában a bejelentett bűncselekmények száma az alábbiak szerint alakult: 2 db betöréses lopás, 1 db gépkocsi lopás, 3 db alkalmi lopás, 2 db rongálás. A parancsnokság szervezett az időskorúak védelmére, illetve az ő sérelmének megelőzésére egy akciótervet. Ez hetente négyszer van. Az utóbbi időben sajnos megszaporodtak az idős személyek elleni bűncselekmények száma. Az illegális faárusok ellen gyorsított eljárást folytatnak le. A területének problémás pontja a Visegrádi utca – Zólyomi utca. Visszatérő probléma a hétvégi házak fosztogatása, szemetelés, égetés (háztartási hulladékot, gumit vagy kábelt). 

 

 

 

2.      sz. napirendi pont:  

 

Tárgy: Tájékoztató az elmúlt hónapban történt polgárőrségi eseményekről

 

 

Macsotay Tibor (Érdi Polgárőrség elnöke): Beszámol arról, hogy 2010-ben az Érdi Polgárőr Egyesület kapta a város közbiztonságáért díjat. A tavalyi év azzal kezdődött, hogy megnyitották a Duna utcában a székházat, ahol 24 órás diszpécser szolgálat működik. A körzeti megbízottakkal nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki.

 

 

 

 

3.      sz. napirendi pont:

 

Tárgy: Polgármesteri tájékoztató

 

T. Mészáros András (Érd Megyei Jogú Város polgármestere): Az elődeiktől 3,8 milliárd Ft hiányt örököltek, amit később a számvevőszék átfogó vizsgálata is alátámasztott. Szomorú volt, hogy ezt a tetemes hiányt számos önkormányzati tulajdon értékesítése ellenére keletkezett. Az új vezetésnek arra kellett törekednie, hogy a város működésének biztosítása mellett ennek ellenére megteremtse azokat a forrásokat, amelyek segítségével a város fejlesztéséhez pályázati pénzhez juthat. Létrehoztak egy olyan csoportot, amely az uniós pályázatokat célozta meg, nem kevés sikerrel. Ahhoz, hogy a város fejlesztési terveit megvalósítsák, létrehozták a „cselekvő önkormányzatot”, amely a pártérdekeken felülemelkedve az egész közösség érdekeiért dolgozik. Elkészítették a Batthyány-programot, amely fontos az egész lakosság életminőségét javító célokat fogalmazott meg. Többek között ennek is köszönhető, hogy jelentősen javult a város közbiztonsági helyzete. Ezt a HVG-ben közölt statisztikai adatok is alátámasztották. Míg 2006-ban Érd a bűnügyi helyzetét tekintve a legutolsó volt a megyei jogú városok tekintetében, 2009-ben már a középső szintre került, sőt ebben az évben remélhetőleg eléri a felső egyharmadot, ami ilyen rövid idő alatt hatalmas eredménynek számít. Mindez a négy új körzeti megbízott iroda megnyitásának, a szabadidős rendőrök bevetésének, a települési járőrszolgálat átszervezésének, a száz fővel működő Érdi Polgárőr Egyesületnek és nem utolsó sorban Kozma Károlynak az új érdi rendőrkapitány munkájának is köszönhető.

A Civil támogatás rendszerének létrehozásával csaknem félezer pályázatot és több mint ezer olyan programot, rendezvényt támogattak, amit civilek kezdeményeztek és valósítottak meg. Elérték, hogy Érden sikerágazat lett a kultúra és a sport. A női kézilabda csapat a következő szezonban az NB I-ben fog játszani, Érdnek eddig még nem volt egyetlen sportágban sem első osztályú csapata, most ez is megvalósul. A művelődési ház rendezvényei telt házasak és nemcsak a kulturális programok látogatói fogadták jó szívvel a 100 százalékig levásárolható belépőjegyeket, hanem egyre több érdi kiskereskedő és cég szeretne bekapcsolódni a „Kultúra gazdagít” programba, így az önkormányzat már városkártya létrehozásán gondolkodik és a közszolgáltatásokat – vízművek, szemétszállítás – is szeretné bevonni a kultúra ilyen jellegű támogatásába.

Az óvodai férőhelyek száma az elmúlt évben 120 férőhellyel bővült.

Felépült a korszerű, a mai követelményeknek megfelelő Gárdonyi Gáza Általános Iskola és mellette a tanuszoda. Elkészült a Batthyány Általános Iskola városi sporttevékenységekre, nemzetközi versenyekre is alkalmas tornacsarnoka. Nem kis sikernek tartja, hogy a Gárdonyi Géza Általános Iskolában idén elkezdődhet a középfokú oktatás. Ennek köszönhető, hogy hetven gyerekkel nőtt azon középiskolás diákok száma, kik helyben folytathatják tanulmányaikat. A jövőben a Teleki Sámuel Általános Iskola, a Széchenyi István Általános Iskola és a Bolyai János Általános Iskolában is szeretnék megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy középiskolát is indítsanak.

Sikerült új, korszerű, épületekbe költöztetni a háziorvosi szolgáltatásokat. Most épül, teljesen megújul, a meglévő ellátások mellett plusz tizenhét szakmával, egynapos sebészettel egészül ki az Érdi Szakorvosi Rendelőintézet is.

Fontosnak tartja megemlíteni az Ügyfélszolgálati Iroda megnyitását, hiszen ez szemléletváltást is jelentett a polgármesteri hivatal részéről, mert így mindig van egy olyan pontja a hivatalos ügyintézéseknek, amely minden nap nyitva van és befogadja, vagy elvégzi a szükséges papírmunkát, hogy gördülékenyebben menjen a lakosok ügyintézése.

A neves kozmetikai vállalat, a DM raktárbázisának Érdre településével pedig várhatóan mintegy ötszáz új munkahely létesül, de a csatornafejlesztés, a központ átépítése és a többi beruházás is mind esély arra, hogy az érdiek helyben kapjanak állást és ne csak aludni járjanak haza Érdre, hanem valóban saját, igazi otthonuknak érezzék ezt a várost!

Megemlíti a RÁVNA projektet.

 

Dr. Veres Judit: Ebből az értékelésből azért sok minden kimaradt, amit az elmúlt 4 évben sikerült elérni. Például a Tárnoki út – Riminyáki út – Bajcsy-Zsilinszky úti lámpás kereszteződés kiépítése. Amióta ez megépült, azóta nem volt baleset és ez segíti a kulturált közlekedést biztosítását.

 

T. Mészáros András: A fontosabb eseményeket említette meg, természetesen ezeken kívül még sok minden történt a városban. A kereszteződés kiépítése 1995 óta szerepelt a költségvetésben, azóta mindig szerepelt, de végre elkészült.

 

Németh Antal (lakossági érdeklődő): Az új beköltözők részére az integrációhoz javasolja a mentor programot, ami szerinte sokat segítene.

 

T. Mészáros András: Ez egy teljesen új ötlet, amit át kell gondolniuk, hogy hogyan valósulhatna meg. Vannak hasonló sikeres kezdeményezések 1 – 1 utcában és ezt kellene városi szinten is tovább fejleszteni.

 

Badó Zoltán (lakossági érdeklődő): Kérdezi, hogy felvetődött-e kihelyezett okmányirodák megnyitása városszerte.

 

T. Mészáros András: Az ötlet jó, még nem valósították meg, de az ötletről már beszéltek. Tárnokon is hoztak létre már ilyen kihelyezett okmányirodát.

 

 

 

 

 

 

4.      sz. napirendi pont:

 

Tárgy: Tájékoztató a forgalmi rend változásáról, melynek eredményeképpen a Temesvári utca lezárásra kerül a Szászrégen térre való becsatlakozásnál

 

A forgalmi rend változásáról csak annyit jegyeztek meg az ülésen részt vevők, hogy a csatornázás rendbetételéig ne történjen meg, mert szerintük ez költség igényes és addig felesleges ilyen beruházást eszközölni. A részt vevők szerint a kellő támogatottság se lenne meg.

 

 

 

5.      sz. napirendi pont:

 

 

Tárgy: Aktuális ügyek

 

 

 

Donkó Ignác: Megköszöni a részvételt. A részönkormányzat ülése 20:45-kor befejeződött.

 

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.18. kedd 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.18. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.20. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria