erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Tusculanum Településrészi Önkormányzat
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Emlékeztető2008.03.17
2009.11.20. péntek 10:55

Emlékeztető

 

 

A Tusculanum Településrészi Önkormányzat

2008. március 17-i üléséről

 

 

EMLÉKEZTETŐ

 

Készült: A Tusculanum Településrészi Önkormányzat 2008. március 17-i üléséről

 

Jelen vannak: 10 megválasztott képviselőből 3 fő,

 

Helye: Gárdonyi Géza Általános Iskola Érd, Gárdonyi Géza u. 1-3.

 

Mórás Zsolt elnök: Köszönti az ülésen résztvevő tagokat, megjelent vendégeket, a rendőrség képviseletében résztvevőket. A részönkormányzat tagjai nem jelentek meg a határozatképességhez szükséges létszámban, a tagokkal újra fel fogják venni a kapcsolatot.

 

NAPIRENDI JAVASLAT:

 

1)      Tájékoztató a Gárdonyi Géza általános iskola épületén felszerelni tervezett rádióantennákról szóló hatáselemzésről     

 

2)      Csatornázás, a közműtársulat szervezése

 

3)      Egyebek

 

NAPIREND ELŐTT:

 

Tárgy: Rendőrséggel, Polgárőrséggel kapcsolatos kérdések

 

Lakos: A rend szempontjából pozitívnak tartaná, ha az iskolával szemben lévő bolt és bazársor mögött reggelente ellenőrzést tartanának, mivel a fiatalkorú gyerekek ott szoktak cigarettázni.

 

Kósa Attila, rendőr: Tudnak a problémáról, egy anyuka már megkerestek, a járőröknek ki lett adva a feladat, tartottak ellenőrzést.

 

Lakos: Kéri, ha arra járnak a járőrök tanítás után fél 1 és fél 2 között is ellenőrizzenek.

 

Kósa Attila: Több bejelentés érkezett a környéken lakóktól gyorshajtás miatt, a közlekedési osztályuk részéről több helyen jelen vannak, de az intézkedések ellen is érkeztek kifogások az érintettek részéről.

 

Segesdi János, alpolgármester: Alkottak egy kormányrendeletet a sebességmérő készülékek kihelyezéséről. Az önkormányzat a szolgáltatásra valószínűleg pályázatot fog kiírni. Példaként elmondja, hogy a Kőrösi Általános Iskolánál 3 óra alatt 1000 sebesség túllépés történt. Amennyiben ez a gyakorlat bevezetésre kerül, a város egész területén felül kell vizsgálni a táblarendszert. Hozzáteszi, hogy szeretnék a súlykorlátozást is bevezetni az utak védelmének érdekében, ezt is szeretnének valamilyen módon ellenőrzés alatt tartani.

 

Kósa Attila: A Batthyány Általános Iskolánál felvetődött a kérdés a trafipax működésével kapcsolatban, a nyertes cég ilyenkor megállíthatja az állampolgárt?

 

Segesdi János: Hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, a rendőrség megkapja a felvételeket, mely alapján beazonosítják a szabálysértőt, és bekerül a rendszerbe.

1. NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Tájékoztató a Gárdonyi Géza általános iskola épületén felszerelni tervezett rádióantennákról szóló hatáselemzésről     

 

Mórás Zsolt: A napirendet a múltkori ülésen az iskola átépítése miatt tolták el, most indult a felújítás. Jelenleg a részönkormányzat tagjai nem szavazóképesek, azonban a jelenlevő tagok elmondhatják javaslataikat, melyet a Vagyongazdálkodási és Beszerzési Bizottsághoz továbbítanak.

 

Lakos: A gyerekek egészségét nem veszélyezteti az antenna?

 

Szloboda József: Üzembehelyezési-mérést fognak végezni, kéri, hogy az önkormányzat részéről Donkó Ignác vegyen részt ezen.

 

Mátrai Ferenc, a T-mobil részéről: A sugárzás értéke töredéke a megengedettnek, azonban bérleti szerződésbe is bele lehet foglalni, hogy végezzenek két évente mérést. Az antennát, azért iskolákra és hasonló helyekre szokták helyezni, mivel alatta a legkevesebb a sugárzás értéke, tehát veszélytelen.

 

Mátrai Andrea: Az antenna függőleges nyílásszöge 9-15 fok, ahogy távolodunk, négyzetes arányban csökken a teljesítmény sűrűség. Közvetlen az antenna alatti területen a legkevesebb a teljesítmény sűrűség, ezért szokták iskolákra, kórházakra felszerelni.

 

Segesdi János: A Széchenyi Iskolán már van egy ilyen antenna, azóta egyetlen panasz sem érkezett, véleménye szerint a túlzott mobiltelefon használat sokkal károsabb.

 

Mátrai Andrea: A mobiltelefon használó akkor jár a legjobban, ha közvetlen egy ilyen bázisállomás közelében lakik, hiszen ha nincs kapacitás a telefonnak többet kell dolgoznia.

 

Segesdi János: Az érdi domborzati viszonyokat figyelembe véve több állomást kellene kihelyezni, a szélesebb körű lefedettség érdekében.

 

Mórás Zsolt: Bérleti díj esetében, mit jelentene az antenna kihelyezése? Véleménye szerint ennek az összegnek az iskola költségvetésébe kellene kerülnie.

 

Mátrai Andrea: Véleménye szerint 1,5 millió forint éves bevétellel lehet számolni.

 

Lakos: Az antenna kitelepítéséről a szülők, hogy fognak tudomást szerezni.

 

Segesdi János: Az iskola előreláthatólag 2009. szeptemberében készül el, véleménye szerint a T-mobilnak is az az érdeke, hogy ekkor tudják elvégezni a munkálatokat, hogy az oktatást ez ne érintsék nagy mértékben a munkálatok. Természetesen rendszeres tájékoztatást fognak nyújtani.

 

Mórás Zsolt: A folyamat beindulását a honlapon és az Érdi Újságban is meg fogják jelentetni.

 

 

 

 2. NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Csatornázás, a közműtársulat szervezése

 

Mórás Zsolt: Elmondja, hogy a településrészen csatorna társulatokat kell szervezni, mely 25 főt jelentene területükön. Az önkormányzat megbízott egy céget a szervezéssel, 100 lakóegységenként kell egy lakossági vezetőt kijelölni. Aki nem tudja a 250 ezer forintot kifizetni, annak lehetősége lesz a lakáskassza igénybevételével részletekben kifizetni az összeget, mely havi 3 ezer forint körüli összeget jelent. Az önkormányzatnak a szerződő felekért készfizető kezességet kell vállalnia. Legelső lépésként a szennyvíz befogadót fogják megépíteni, azonban ezeket a társulásokat meg kell szervezni.

 

Segesdi János: Sikerült elérni, hogy 250 ezer forintnál nem lehet több a bekötési díj, ez a fővárostól való lekötésnek is köszönhető. Az EU 2013 után nem finanszíroz semmilyen környezetvédelmi beruházást, tehát, ha most nem valósítják meg a projektet, onnantól a teljes összeget a lakóknak kell összehozni, mely 1,5-2 millió forintot is jelenthet. Fontos, hogy a 3 önkormányzat által létrehozott szennyvíz-közmű társulat elkezdje megvalósítani a feladatokat, szeptemberre késznek kell lennie az elő-pályázati anyagnak, a végső benyújtásra, tehát novemberre pedig teljesen. A 17 ezer ingatlan tulajdonosától be kell szerezni azt a szándék nyilatkozatot, hogy egyetért és belép a társulásba. 100 ingatlanonként 1 képviselővel be kell lépni egy közmű-társulásban, melynek végén szervezetet hoznak létre. Annak ellenére, hogy az önkormányzat vállalja a készfizető kezességet, az ingatlanra terhelik rá a bekötés értékét, tehát nem a többi ingatlan tulajdonos között oszlik meg ennek a kifizetése. Gyakorlatilag Érden az összes belterületi ingatlanba bevezetik a csatornát, jelenleg a város 20 százaléka csatornázott, de ezeken a területeken sem csatlakozott rá mindenki. Az önkormányzat kérheti az ingatlantulajdonosoktól a szippantási költségekről készült számla bemutatását, amennyiben ezt nem tudja bemutatni, környezetterhelési bírság vethető ki.

 

Mórás Zsolt: Térképet készítenek arról, hogy hol található csatorna.

 

Segesdi János: A 25 főre azért is van szükség, mert helyismerettel rendelkeznek. Kéri, hogy a kezdeti lépések megtételéhez, a társulás kialakításában, aki segíteni tud, jelezze szándékát az önkormányzat, illetve képviselőjük felé. Ezt a projektet mindenképpen meg kell valósítani, ehhez azonban a lakosság 2/3-ának szükséges a beleegyezése. A csatornázás megkezdésétől 3 éven belül be kell fejezni az egész városban a kiépítést, továbbá addig nem lesz szilárd burkolatú út építve az utcákban, amíg nem épül ki a csatorna.

 

Mórás Zsolt: Mivel több kérdés, észrevétel, hozzászólás nem érkezett, bezárja a településrészi önkormányzat ülését, megköszöni a részvételt.

 

 

A Tusculanum Településrészi Önkormányzat ülése 19:15 órakor befejeződött.

 

 

                            K.m.f.

 

       Mórás Zsolt 

                                                                    településrészi ÖK. elnöke

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.22. csütörtök 18:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
2018.11.29. csütörtök 11:44
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria