erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Tusculanum Településrészi Önkormányzat
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tusculanum 2010.03.22. emlékeztető
2010.06.08. kedd 10:25

Emlékeztető

A Tusculanum Településrészi Önkormányzat

2010. március 22-i üléséről

 

 

EMLÉKEZTETŐ

 

Készült: A Tusculanum Településrészi Önkormányzat 2010. március 22-i üléséről

 

Jelen vannak: 10 megválasztott képviselőből 3 fő, a jelenléti ív szerint

 

Helye: Gárdonyi Géza Általános Iskola Érd, Gárdonyi Géza u. 1-3.

 

Mórás Zsolt: Köszönti az ülésen résztvevő tagokat, megállapítja, hogy a részönkormányzaton megjelent tagok száma 3, határozatképtelennek nyilvánítja az ülést, de azért megtartásra kerül. Ismerteti a napirendi pontokat.

 

NAPIREND:

 

1)      Tájékoztató a rendőrséggel és polgárőrséggel kapcsolatos kérdésekről

 

2)      Tájékoztató a 2010. március 25-ei Közgyűlés ülésének főbb napirendi pontjairól

 

3)      Egyebek

 

 

1.          NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Tájékoztató a rendőrséggel és polgárőrséggel kapcsolatos kérdésekről

 

Mórás Zsolt: Üdvözli a rendőrség képviseletében Hanyiszkó Istvánt, átadja a szót.

 

Bifkovicsné Liga Erika: Mikor kerül sor a Petőfi Sándor utca egyirányúsítására, hiszen az Iskolánál a parkolási helyzet nagyon körülményes és már többször szó volt róla?

 

Mórás Zsolt: Az uszodánál lévő parkolási helyzetet is szeretnék ezzel egyidejűleg kiküszöbölni, azonban az engedélyeket meg kell kérni hozzá. Valószínűleg a Gárdonyi Géza és a Petőfi Sándor utca egyirányúsításával megoldható lenne a parkolási helyezet is, hiszen akkor a gépjárművek az egyik oldalon tudnának parkolni és az közel van az uszodához is, nem kell sokat gyalogolni.

 

Molnár Béla: Felhívja a figyelmét, hogy a jó idő beköszöntével megjelentek a motoros gyorshajtók is, esetében főleg a Kossuth Lajos utcát emeli ki.

 

Hanyiszkó István: Próbálják kiszűrni a gyorshajtókat.

 

Mórás Zsolt: Erre jó a térfigyelő kamera is, hiszen vissza lehet nézni, valamint azért visszatartó ereje is van.

 

Hanyiszkó István: Jelzi, hogy a Tompa Mihály és a Bethlen Gábor út kereszteződése nagyon balesetveszélyes. Elmondja, hogy probléma esetén megtalálható a Bagoly utcánál lévő Kmb irodában.

 

 

2.          NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Tájékoztató a 2010. március 25-ei Közgyűlés ülésének főbb napirendi pontjairól

 

Mórás Zsolt: Röviden ismerteti a Közgyűlés főbb napirendi pontjait, melyek között rendelet módosítások, valamint iskolákat érintően Alapító Okirat módosítások is szerepelnek. Úgy néz ki, hogy az Érdi Sportcsarnok ügyében előrelépést lehet tenni. Ismerteti a sportcsarnokkal kapcsolatos előzményeket, majd a bírósági döntést, a tervezett formában működtethetetlen volt a sportcsarnok, ezért bontották fel a szerződést. Jelenleg szeretnék elérni, hogy vállalkozón keresztül sikerüljön elérni a sportcsarnok megnyitását. A Közgyűlés előtt szerepel a sportcsarnok melletti terület pályázat útján való fejlesztése. Amennyiben ezt a fejlesztési lehetőséget megnyeri egy pályázó, feltételként szeretnék szerepeltetni a sportcsarnok működtetését. A tervek között az szerepel, hogy a kapacitás egy részét (50-60 %-át) lekötné az önkormányzat 150-160 millió forintért. Emellett lehetőség teremtődhetne a sportturizmus fejlesztésére, valamint egy élményfürdő megvalósítására, azonban mindez mintegy 6-8 milliárd forint összegű beruházás. 3-4 beruházó is érdeklődik a lehetőség felől, amennyiben a Közgyűlés támogatná az elképzelést megnyílhatna a sportcsarnok. Elmondja, hogy az uszoda részében a medence megsüllyedt, a sportcsarnok része viszont jól meg van csinálva, de még vannak hiányosságok, mint például a rajkő hiánya, mely miatt nem lehet versenyeket rendezni, vagy a hangosítás és öltöző hiánya, tehát még sok mindent be kell szerezni. Az értékbecslő szerint a sportcsarnok melletti terület 15.400 Forint m2-enként, így a szóban forgó 5 ha-s területért mintegy 800 millió forintot kapnának, továbbá a sportcsarnok is megnyílhatna. A város mindenre bankgaranciát kért, reméli, hogy megvalósulhatnak a tervek.

 

Dr. Buttinger Antal: Tehát mintegy 800 millió forint a telek vételára, 350 millió forint a sportcsarnok üzemeltetése és körülbelül 280 millió forint a lízingdíj?

 

Mórás Zsolt: A Bank most már 1,6-1,8 milliárd forintért eladná a sportcsarnok épületét. Jónak tartaná, ha mellette egy 8000 m2-es fedett csúszdapark megvalósulhatna, szállodával kiegészülve, de természetesen nincs még döntés semmiről, és bármikor bármelyik fél visszakozhat. Április 15-e a pályázat benyújtási határideje (amennyiben elfogadja a Közgyűlés a kiírást), akkor meglátják, hogy milyen irányban tudnak elindulni. A város turizmusának szempontjából jelenleg nincs nagyon ellátva szállásadó helyekkel. Pozitívnak tartaná, ha szálloda is épülhetne, de a legfontosabb cél, hogy a sportcsarnok megnyíljon. Az óvodába kapott egy meghívást, melyben kérték a szülők a zebra felfestését. Elmondja, hogy ennek megvalósítása a Trafó ház miatt nem lehetséges, mert a Szent István útra a kezelő nem engedélyezi. A Szent István híd megvalósítása esetén a kereszteződés átépítésével oldódhatna meg a helyezet, de ennek időpontjáról nem tudnak, hiszen a pályázatot a MÁV nyerte az elővárosi vasút megvalósítására, ahol pedig nem lehetnek egyszintű átjárók. Szeretnék a Tárnoki utat Tárnokkal összekötni, hogy az M7-esről letérő gépjárműforgalom egy részét levezessék, ezzel a Szent István út közlekedésének egy részét kiválthatnák. Jó lenne, ha minél több ilyen út létesülne, hiszen a városban szinte minden háztartásban van gépjármű, mely nagy mértékben növeli a forgalmat. Elmondja, hogy a csatornázási pályázat jelenleg Brüsszelben van, fennakadást jelentett, hogy az ÉTV többségi tulajdonában van a viziközmű. Jelenleg az akkori értéknek megfelelően, azaz 480 millió Forintért visszavásárolta a város a többségi részt, az erről szóló dokumentumot most küldték Brüsszelbe. 2010-ben kell elkezdeni a megvalósítást, mely 2-2,5 évig fog előreláthatóan tartani. Jelenleg a Rávna vízelvezetési problémák megoldására nyert pályázat megvalósítása van folyamatban az Erzsébetvárosi részen. Elmondja, hogy az Oktatási és Művelődési Bizottság előtt is szerepelt napirendként, hogy az óvodába járó autista gyerekek mellé próbálják meg szakembereket foglalkoztatni, aki probléma esetén kiemeli őket a csoportból. Szeretnék, ha ezt a problémát általános iskolai szinten is kezelni tudnák majd a Móra Ferenc Általános Iskolában. A bizottság szerette volna, ha külön csoportot hoznak létre számukra, azonban a folyamatban levő TÁMOP pályázat szerint ez nem lehetséges, ezért gondoltak szakemberek foglalkoztatására. Napirenden van továbbá a civil pályázat kiírása, melyek megtekinthetőek lesznek Érd Város Honlapján is.

 

Lakos: Kérdése, hogy a feltételrendszeren nem változtattak? Nyugdíjas Egyesületként nehéz beszerezni a tavalyi évben feltüntetett mellékleteket, például miért szükséges a VPOP-tól igazolás, hogy nincsen tartozásuk, ha Non-profit szervezetként működnek, valamint az önkormányzattól is be kell szerezni, holott ők dolgozzák fel?

 

Mórás Zsolt: Azért szükséges ezeknek az igazolásoknak a beszerzése, hogy a pályázók ne kaphassanak jogosulatlanul támogatást, hiszen előfordult korábban olyan pályázó, akinek tartozása volt. Az önkormányzattól pedig azért szükséges, mert akik elbírálják a pályázatot, nem kell több helyről ezeket beszerezniük.

 

Dr. Buttinger Antal: A VPOP igazolást is az APEH-tól kell kérni, és kb. 3 nap alatt meg is kapható. A szükséges mellékletek benyújtása pedig minden egyesületre általános szabályként alkalmazandóak, véleménye szerint ezek jogos kérések, a jogosulatlan igénylők kiszűrése miatt.

 

Lakos: Nincs olyan iskola, ahol a termet bérleti díj fizetése nélkül vehetné igénybe egyesületük, mert most 6000 forintot kell fizetniük és a tagdíjakból csak két hónapot tudnának fizetni?

 

Mórás Zsolt: Önköltségszámítás alapján számítja az iskola a tantermek bérleti díját, csak így adhatják ki a termet a rendelet szerint.

 

Bifkovicsné Liga Erika: Talán együttműködési szerződés alapján talán meg lehetne állapodni. Hozzáfűzi, hogy a pályázat kiírás után, körülbelül júniusban tudnak csak szerződéseket kötni, az iskolákban pedig akkor lesz nyári szünet, és az összes környezetvédelmi világnap március elejétől, június elejéig tart. Tavaly külön engedélyt kellett kérni a program befejezésének végére, nem lehetne meghosszabbítani a megvalósítás időpontját? A beszámolót természetesen el tudja készíteni, csak a végrehajtásra kellene halasztás.

 

Mórás Zsolt: Valóban, ha valaki még nem számolt el az előző pályázattal, akkor az addig nem pályázhat másikra. Kivitelezhetőbbnek tartja az eddigi megoldást, ha a pályázatok nincsenek pontosan leszabályozva, hiba csúszhat a megvalósításba.

 

 

3.      NAPIRENDI PONT

 

Tárgy: Egyebek

 

Dr. Buttinger Antal: A 6 millió forintos képviselő keretből a Petőfi Sándor utcán, az iskola felőli járda megvalósításra kerül, de véleménye szerint ugyanúgy kellene az utca túloldalára is járda. Úgy tudja, hogy park kialakítását tervezik, az uszodával szembeni butikok tulajdonosai meg vannak ijedve, hogy az ő helyükön lesz a terület. Hogy kapott működési engedélyt az uszoda ekkora parkolóval?

 

Mórás Zsolt: A butik tulajdonosok megnyugtatására elmondja, hogy ilyenről nem volt szó, az a rész magánterület, ezért szeretné, hogy egyirányú legyen a Gárdonyi Géza utca, hiszen akkor ott is lehetne parkolni annak is, aki az uszodába megy. A parkoló mérete a befogadó képességhez mérten megfelelő.

 

Dr. Buttinger Antal: Kifogásolja a Gárdonyi Géza Általános Iskolába járó gyerekek számára az úszásoktatásért kialakított fizetési módot, az iskola óraszámába tartozó testnevelés óra után is fizetni kell?

 

Mórás Zsolt: Elmondja, hogy lehetőség volt a tornaóra és az uszás-oktatás választása között, természetesen a testnevelés után nem kell fizetni, csak annak, aki az úszásoktatást választotta.

 

Kossuth Lajos utcai lakos: Elmondja, hogy saroktelken lakik, befizette a csatornadíjat a kamatokkal, azonban úgy tudja, hogy két telek után számláznak számára.

 

Mórás Zsolt: Utána fognak nézni, de a csatornázással kapcsolatban az Alispán u. 8. szám alatti irodában minden kérdésre választ tudnak adni.  

 

 

 

Mórás Zsolt

elnök

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria