erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- Szakorvosi Rendelőintézet KMOP-4.3.2-2008-0003
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Mit nyújt a betegeknek az egynapos sebészet?
Gyors és biztonságos gyógyulás Érden
2010.06.27. vasárnap 13:58

Gőzerővel zajlik az Érdi Emelt Szintű Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása, mely az Érdi Kistérség legnagyobb egészségügyi beruházása lesz. A csaknem 1,5 milliárd forintos uniós támogatásból épülő 21. századi intézmény közel 100 ezer ember színvonalas egészségügyi ellátásáért felel majd, ha elkészül. Az intézet egyik újítása az egynapos sebészeti részleg kialakítása lesz. Utánajártunk, hogy mit is jelent ez a gyógyítási forma.

 Néhány évvel ezelőtt, még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a sebészti ellátásra szoruló betegeket kórházon kívül is lehessen operálni. A modern műtéti technológiáknak és a korszerű sebészeti eszközparknak köszönhetően azonban ma már ez is lehetséges. Vagyis bizonyos betegségtípusoknál a betegeknek nem kell napokra vagy hetekre akár egy lakóhelyüktől távoli kórházba vonulniuk elszakadva családjuktól, akiknek jelenléte nagy segítség lehet a gyógyulásban. A modern járóbeteg-szakrendelőkben kialakított egynapos sebészeti részlegek ma már lehetővé teszik, hogy bizonyos egyszerűbb műtéti beavatkozásokat helyben lehessen elvégezni. Az új érdi szakrendelőben az egynapos sebészeti részleg műtői, illetve a betegek megfigyelésére szolgáló helyiségek a második emeleten kapnak majd helyet.

Milyen betegségek esetén vehető igénybe az egynapos sebészet?

Az egynapos sebészet keretében egyszerűbb, kisebb lélegzetű sebészeti, nőgyógyászati, urológiai, ortopédiai, fülészeti és szemészeti műtétek végezhetők el. Amint a módszer neve is mutatja, a beteg a helyben végzett sebészeti beavatkozás után néhány órán át marad megfigyelés alatt, majd még aznap távozhat a rendelőintézetből, és a teljes felépülés már otthon, kényelmes körülmények között történik. Hogy kik és milyen beavatkozásokat vehetnek igénybe az egynapos sebészeti ellátás keretében, arról az egészségügyi intézmény orvos csoportja dönt szigorú szakmai szempontok alapján.

Fontos, hogy a beavatkozásra csak kisebb megterhelést jelentő műtétek esetén kerülhet sor, és csakis akkor, ha a műtét után a betegnél nem várható szövődmény kialakulása, illetve a szövődmény kialakulása esetén biztosítva van a kórházi háttér. Mivel a teljes gyógyulás nem az egészségügyi intézményben, hanem otthon történik, így csak olyan betegeken végezhető el az egynapos sebészeit beavatkozás, akiknél a biztos család háttér és a lakhatási körülmények is lehetővé teszik az otthoni ápolást.

Az érdi egynapos sebészet beindításához elengedhetetlen a jól felkészült szakmai stáb és a korszerű eszközpark. A felkészült orvosokból szerencsére most sincs hiány, de legalább ilyen fontos szerepük lesz a gyógyításban a képzett műtőasszisztenseknek, aneszteziológusoknak, szaknővéreknek és koordinátoroknak is. A szakrendelő mindenképpen számít a jelenleg is gyógyító kollégákra, de mindenképpen szükség lesz új státuszok létrehozására is, hiszen a rendelőintézet a jelenleginél jóval több beteg ellátását tudja vállalni. Az egynapos sebészet keretében évente például mintegy 2700-3000 beavatkozásra kerülhet majd sor Érden.

 

 

 

A járóbeteg-központ kialakítása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt KMOP-4.3.2-2008-0003 számú pályázat keretében biztosított 1 320 167 360 forintos támogatásból valósul meg. A 2010 decemberében elkészülő beruházás során az intézmény egynapos sebészettel, egy új mozgásszervi rehabilitációs nappali kórházzal bővül, megújul a kúraszerű ellátások infrastruktúrája, és az orvosi eszközpark. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében a projekt során a Strukturális Alapok Programiroda jár el közreműködő szervezetként, a kivitelezési munkákat pedig a Progress-B '90 Zrt. végzi. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria