erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2005...
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Megnyílik Érden az elso hulladékudvar
2005.10.26. szerda 14:01

Az érdi kertvárosias környezetbol adódó életvitel automatikus velejárója a hulladékprobléma. Az itt élok háztartásában, a nagy mennyiségu zöldhulladékon kívül számos olyan hulladékféleség is keletkezik, amitol nehezen lehet megválni. Ezt vagy a hulladék fajtája okozza, mert nem lehet a kommunális hulladékkukába tenni, vagy pedig a mérete miatt nehéz megszabadulni tole.

Európai uniós elvárás, hogy a környezettudatos magatartás következményeként minél nagyobb mennyiségben vonjuk ki a hulladékból azokat a komponenseket, amelyeket más célra fel- vagy újra lehet hasznosítani.

Ezért készültek, készülnek Érden a szelektív hulladékgyujto szigetek. A hulladékgazdálkodási törvény ajánlása szerint minden 10-15 ezer lakosra számolva kellene építeni egy-egy hulladékudvart. Ezért már folyamatban van három korszeru hulladékudvar megterveztetése. Azért, hogy ne kelljen a tervek teljes köru valóra váltásáig hosszabb ideig várni – a lépcsozetes megvalósítás útját választva –, Érd város vezetése egyszeru módon szeretne enyhíteni a lakosság gondján.

Összefogva a hulladékszállításért felelos Érd-kom Kft-vel, annak telephelyén kerül kialakításra az elso hulladékudvar. Mind a szükséges környezethatósági engedélyek, mind pedig a kello szakértelem megvan ahhoz, hogy szakszeruen és jól muködtetheto hulladékudvar kerüljön kialakításra, még ebben az évben.

A különféle hulladékokat – ha lehet továbbhasznosítási céllal – elkülönítve fogják gyujteni. Így térítési díj nélkül adható majd le a komposztálható zöldhulladék maximum 2 köbméterig, a muanyag, a papír, az üveg, a fémhulladék, a különféle építési fahulladék, valamint az elektromos készülék, berendezés 1 köbméterig. Mindezeken kívül le lehet majd adni a környezetre veszélyesnek nyilvánított személygépkocsi gumiabroncsot, szárazelemet, akkumulátort és a festékes dobozokat is. Jelentos elorelépésnek tekintheto az, hogy a lakosságnál keletkezo lomon kívül a kisebb ház-, illetve lakásátalakítások melléktermékeit, az építési törmeléket is térítésmentesen lehet majd leadni az Érd-kom Sas utcai telephelyén – mint ahogy írtuk legfeljebb 1 köbméterig –, így nem kell az igen költséges konténeres szállítást igénybe venni.

A cél az, hogy elsosorban az érdi háztartásokban keletkezo hulladéktól szabadulhassanak meg a lakók, ezért a beszállításkor elofordulhat, hogy kétség esetén az érdi illetoséget igazolni kell.

Továbbra sem lehet ingyenesen beszállítani a vállalkozásokban keletkezo hulladékot. Erre külön szerzodést kell kötni a szolgáltatóval. Egyelore a hulladékudvar költségét a város viseli.

A tervek között szerepel, hogy a késobbiekben lehetoség legyen a háztartásokból átalánydíjért beszállíttatni a keletkezett hulladékot, a fentiekben írt mennyiségben. Így az is megszabadulhat a lomtól, szelektív hulladéktól, akinek nem áll módjában saját jármuvel beszállítani a felesleges holmikat. Három köbmétertol már a konténeres beszállítás is jó megoldást jelenthet.

A hulladékudvar megnyílásának idopontja: 2005. november 2.
A hulladékudvar címe: Érd Sas u. 2.
Nyitvatartási ido: hétfotol péntekig 8.00-15.00 szombaton 8-14 óráig.

A tetejére

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.10. hétfő 10:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.11. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria