erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2006...
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Érdi Muvészeti és Csuka Zoltán Díj
2006.01.30. hétfő 20:02

Érd Város Önkormányzata által adományozható díjakról és kitüntetésekrol a 16/1999.(VII. 19.) ÖK.sz. rendelet szól. A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csuka Zoltán Díjat és Érdi Muvészeti Díjat adományozhat a képviselo-testület. A 2006. évi díjak odaítélésérol a 2005. december 14-i testületi ülésen született döntés.


Az Érdi Muvészeti Díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a muvészeti élet valamely területén kiemelkedo eredményt értek el, magas színvonalú tevékenységükkel, alkotásaikkal hozzájárultak Érd város hírnevének öregbítéséhez.


Csuka Zoltán Díj
azoknak adományozható, akik a közmuvelodésben, valamint a kulturális élet szervezésében gyakorlati tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel, eredményes munkásságukkal szolgálták a település muvelodését.


Több évtizedes kiemelkedo képzomuvészeti tevékenységének elismeréseként, rendkívül gazdag életmuvéért a képviselo-testület Érdi Muvészeti Díjat adományozott Darabont Tamás festomuvésznek.


Az amator muvészeti, kulturális életben betöltött aktív részvételéért, az önzetlen segíto munkájának elismeréseként a képviselo-testület Csuka Zoltán Díjat adományozott Somfai István középiskolai tanárnak. A díjakat dr. Döcsakovszky Béla polgármester adta át január 26-án.

Érdi Muvészeti Díj


Darabont Tamás
városunkban élo és alkotó festomuvész, 2005-ben töltötte be 75. életévét.


Már a középiskolában feltunik jó rajzkészségével, melyet a 60-as évek elejétol módszeres tanulással és képzéssel teljesít ki. Muvészi irányítói közül elsosorban Gallé Tibort, Graber Margitot és Tamás Ervint kell megemlítenünk.


Már az elso képein hitelesen regisztrálja a világ apró jelenségeit, ezt követoen a család, a belso világ sajátos témái válnak meghatározóvá. A 70-es évek elejétol a külföldi utazások élményei meroben új muvészi utakra terelik. Az idegen tájak érdekes és új élményvilága ébreszti rá a hazai tájak szépségeire, mely a magyar vidék szélesebb köru megörökítésére inspirálja.


A 90-es évektol egyre elmélyültebbé válik Darabont Tamás muvészi érzékenysége. Állandó muvészi nyugtalansága és újat keresése magasrendu emberi és muvészi célkituzéseit szolgálja töretlen életpályája során.


Életútját számtalan kiállítás gazdagítja, muvei a világ több országában megtalálhatóak, Magyarországon közgyujteményekben, a Magyar Nemzeti Galériában és magángyujtoknél.Csuka Zoltán Díj


Somfai István
a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára, 1979. óta él Érden.


A Poly Art Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Az alapítvány 1995-ben jött létre azzal a céllal, hogy a városban és a vonzáskörzetében élo hivatásos, valamint mukedvelo alkotók számára bemutatkozási és fejlodési lehetoséget biztosítson. Az alapító, dr Tállai Katalin halála után vette át az alapítvány munkájának a szervezését.


Somfai István az alapítvány keretein belül szerteágazó muvészetpártoló tevékenységet végez.


Minden évben megszervezi az Érdi Napok rendezvényeihez szervesen kapcsolódó kiállítást, melyen egy-egy alkalommal 25-30 alkotó mutatkozik be. 6 muvész már önálló kiállítási lehetoséget is kapott.


Kiadványokat szerkeszt: irodalmi antológiát, zsebkönyvsorozatot, kiállítási katalógust, képeslapsorozatot ad ki.


Évenként átlagosan három pódium-estet rendez, amelyen személyesen is találkozhatnak az érdeklodok az alkotókkal.


Minden nyáron tíznapos képzomuvészeti alkotótelepet szervez. Az elso években a festészet, az utóbbi években a kerámia alkotói folyamatával ismerkedtek meg a résztvevok neves muvészek irányító-segíto közremuködésével.


A tetejére

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria