erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2006...
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Férfiak Egészséghete
2006.06.02. péntek 22:10

Az Egészségügyi Minisztérium és az Egyesült Államok Nagykövetsége szervezésében 2006. június 4-11. között megrendezésre kerül a "Férfiak Egészséghete" című rendezvénysorozat Pest megye 20 településén párhuzamosan, melynek célja az egészségesebb életre és a kockázati tényezők csökkentésének lehetőségére felhívni a figyelmet.

A megyei rendezvények keretén belül "Fél óra séta az egészségünkért" című program


2006. június 9-én indul 15-órakor


a Szakorvosi Rendelőintézet elől, melyre minden korosztályból várjuk a mozogni vágyókat, nemcsak a veszélyeztetett korosztály tagjait.
Az egész megyében ugyanekkor tesznek sétát a különböző helyszíneken a rendezvény védnökei, egészségügyi vezetők, és a támogató követség képviselői is.


Érd Város Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézete ebből az alkalomból a népegészségügyi programban szereplő betegségek szűrővizsgálatát végzi


2006. június 10-én 9-14-óráig


A rendezvény keretében a tüdőgyógyászati megbetegedések, az anyagcsere betegségek, a cardiovascularis megbetegedések, az urológiai és colorectalis megbetegedések kialakulásáról, kockázatáról tartanak 20-20 perces előadásokat.


A délelőtt folyamán szűrővizsgálatokat végeznek, melynek során az alább felsorolt vizsgálatokra kerül sor:

  • Felső és alsó légúti betegségek, allergiák szűrése, Prick teszt, IgE meghatározás, légzésfunkciós vizsgálatok,

  • Colorectalis megbetegedések szűrése, széklet immunológiai típusú vérvizsgálata,

  • Prostata megbetegedések miatt PSA tumor marker vizsgálatok,

  • Cardiovasculáris kockázati tényezők vizsgálata során vérnyomásmérés, vércukor mérése, szérum cholesterin és Triglicerid mérése,

  • Ezen felül szűrőbusz áll majd az érdeklődők rendelkezésére, ahol egyéb szűréseket is elvégeznek.


Ezen a napon kerül megrendezésre a már hagyománynak számító allergia nap, ahol orvosi tanácsadás, légzésvizsgálat, allergiás bőrpróba vizsgálatokat végeznek felnőttek és gyermekek részére egyaránt.


A "Férfiak Egészséghete" arra ad lehetőséget, hogy a települések egészségmegőrző felvilágosító kampányokba kezdjenek, népszerűsítsék az életet veszélyeztető betegségek korai felismerését célzó vizsgálatokat, köztük a prosztatarák, vagy a keringési betegségek szűrését, fordítsanak nagyobb figyelmet a balesetek megelőzésére, folytassák az alkoholizmus elleni harcot is.


Hazánkban a férfiak születésekor várható átlagos élettartama több mint tíz esztendővel rövidebb a nőkre jellemző élettartamnál. Magyarországon csaknem kétszer annyi férfi hal meg idő előtt (30-60 év közöttiek körében) mint az Európai Unió országaiban.


A leggyakrabban előforduló megbetegedések a következők:

  • A Közép-magyarországi Régió felnőtt férfi lakossága körében – az országos átlaghoz hasonlóan - a keringési rendszer megbetegedései a leggyakoribbak. Ezen felül az első helyen a magasvérnyomás-betegség, második helyen a koszorúserek megbetegedése áll.

  • Közismert a 40-45 éven felüli férfiak prostata betegségeinek gyakorisága, melyek hatékony megelőzése, kezelése széleskörű szűrővizsgálatok megszervezésével és a kiszűrt betegek rendszeres gondozásával valósítható meg.

  • Az emésztőrendszer betegségei közül a májbetegségek aránya a legnagyobb a régióban (63 %), mely egyértelműen jelzi az alkoholizmus elleni küzdelem fontosságát.

  • A táplálkozási és anyagcsere-betegségek közül a cukorbetegség előfordulása a leggyakoribb. Minden második férfi túlsúlyos, 20 százalékuk életviteléből hiányzik a rendszeres testmozgás. A mozgáshiány és az elhízás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát, kiemelt kockázati tényezője az anyagcsere megbetegedéseinek is.

  • A Közép-magyarországi régióban a csontsűrűség és a csontszerkezet rendellenességei a húsz évnél idősebb férfiak körében meghaladják az országos átlagot, ezért a csontsűrűség vizsgálat a férfiak vonatkozásában is nagy fontossággal bír. A mozgásszervi megbetegedések közül a hátgerincbántalom a férfiaknál a negyedik leggyakoribb betegség a régióban.


Pest Megye Önkormányzata igen fontosnak tartja az egészségtudatos magatartás formálásában, megerősítésében az egészségmegőrző, betegségmegelőző programok szerepét, így a „Férfiak Egészséghete” rendezvényeihez való kapcsolódást is. A megyében Pest Megyei Önkormányzat koordinálja a rendezvények lebonyolítását, s aktívan részt vesz a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács rendezésében, 2006. június 9-én a Pest Megyei Önkormányzat Dísztermében sorra kerülő tudományos ülés megszervezésében.


Pest megye több mint húsz városában, csaknem valamennyi egészségügyi intézményében, Budapesten, több helyszínen és tíz fővárosi kórházban kerül sor a férfiakat leginkább veszélyeztető megbetegedéseket érintő szűrővizsgálatokra, egészségnevelő előadásokra, sportrendezvényekre, sokszínű társasági programokra.


Ha teheti Ön is keresse fel a lakóhelyéhez legközelebb eső szűrőállomást!


A rendezvény fő támogatója

 

TEVA Magyarország Rt.

Pest Megye Önkormányzata
Pest megyei rendezvények további támogatója

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.


A tetejére

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria