erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2009....
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Megújulhat a kistérségi járóbeteg-szakellátás Érden
2009.01.16. péntek 16:42
Adv

Érd Megyei Jogú Város önkormányzata 2009-re megteremtette annak anyagi lehetőségeit, hogy egy kb 1.500 millió Ft értékű projekt keretében megújíthassa az érdi kistérség járóbeteg-szakellátását. Ezáltal Érd és a környező települések lakói valóban XXI. századi, kulturált körülmények közötti ellátásban részesülhetnek. A projekt a tervek szerint 2009-ben indulhat és 2010 első félévben fejeződik be. A projekthez kb. 1.300 millió Ft uniós forrást vesz igénybe az önkormányzat, amelynek rendelkezésre állásáról már végleges döntés született.

Érd és környéke dinamikusan fejlődik, fokozatosan nő a lakosság száma, ám ezzel együtt a feladatok növekednek is. Az Érdi Szakorvosi Rendelőintézet területi ellátási kötelezettséggel 5 településen több mint 80 ezer ember szakellátásáért és 6 településen több mint 100 ezer ember gondozásáért felel. A fenntartó Érd MJV Önkormányzata szeretné a jelenlegi színvonalat emelni, az ellátási profilt a szükségletekhez igazítva bővíteni.

A projekt célja az olcsóbb, költséghatékonyabb és szélesebb körben elérhető egészségügyi szolgáltatások biztosítása azokon a szakterületeken, ahol a szükségletek ezt indokolják.

Ugyancsak cél egy emeltszintű járóbeteg-szakellátó központ, egynapos sebészet, kúraszerű ellátások, mozgásszervi rehabilitációs nappali ellátás kialakítása, gasztroenterológia fejlesztése. Kiegészül mindez egy modern, komfortos és költség-hatékony ellátórendszer megteremtésével.

Az egynapos sebészet művelésében hat sebészeti szakma vesz részt: sebészet, ortopédia, nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet. A fekvőbeteg kórházi hátteret a tervek szerint a Semmelweis Egyetem biztosítja.

A mozgásszervi rehabilitáció a nappali kórházi ellátási formában kerül megvalósításra. Hátterét a projekt keretében fejlesztett fizio- és mozgásterápiás egység adja. Ez az ellátási forma több szakterület betegei számára nyújt ambuláns rehabilitációt, nevezetesen a reumatológia, ortopédia, traumatológia, ideggyógyászat (elsősorban stroke utáni állapot).

A kúraszerű ellátások elsősorban belgyógyászati és ideggyógyászati, ritkábban reumatológiai, fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati betegek infúziós kezelését végzi.

A projekt regionális jelentőségű, ezért az érdi önkormányzat szakmai megállapodást kezdeményezett a térség járóbeteg-szakellátás területén való együttműködésre a budaörsi és százhalombattai intézményeivel.

Az érdi kistérség népmozgalmi mutatói ugyan kedvezőbbek az országos átlagnál, de az egészségügyi mutatók jelzik, hogy sok teendő van az egészségügyi állapot javítása terén. A projekt kapcsán fontos feladat az egészségfejlesztés, a betegség-megelőzés és a betegellátás összehangolásának kidolgozása. Ehhez a feladathoz egészségügyi diszpécser szolgálat alakul, amely egyben koordinátora lesz az otthoni szakápolási szervezetek helyi munkájának.

A ellátórendszer további fejlesztésére következő lépcsőben az érdi önkormányzat tervezi a háziorvosi rendelők teljes megújítását, az ellátás magas színvonalú ellátásához szükséges feltételek biztosítását.

 

Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria