erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2008...
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Tisztelgés a Lengyel Függetlenség Napján
2008.11.17. hétfő 14:00

Érdiek tisztelegtek a lengyel függetlenség ünnepén

A lengyel és a magyar népet nemcsak a történelmi múlt köti össze, hanem az is, hogy egyaránt megéltük a felosztottság és a zsarnokság rémét, ahogy megéltük a szabadság mámorát is – fogalmazott beszédében T. Mészáros András polgármester, aki testvérvárosunk meghívására részt vett a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen tartott lubaczówi megemlékezésen.

Kilencven éve, hogy Lengyelország visszanyerte egységét és függetlenségét, százhuszonhárom év felosztottság után. 1918. november 11-én, legfontosabb nemzeti ünnepükön a lengyelek államuk újbóli megalakulására emlékeztek. Ez alkalomból Érd testvérvárosa, Lubaczów meghívta városunk polgármesterét, vegyen részt ünnepségükön.
 
T. Mészáros András, Segesdi János alpolgármester, Bács István kabinettitkár és Sebestyénné Majchrowska Ewa, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár lengyel származású igazgatóhelyettese november 9-én utazott Lengyelországba. Hétfőn, a látogatás első napján a négyfős delegáció Jaroslawban - a járási központban - vett részt egy meghitt ünnepségen, amelyen jelen volt Bozsaky Katalin jelenlegi, illetve Kovács István volt krakkói főkonzul is.

A lengyel nemzeti ünnep délelőttjén a jaroslawi megemlékezésen vett részt a delegáció; Sólyom László köztársasági elnök e rendezvényen avatta fel a lengyel-magyar barátság emlékművét: két tölgyfa, ami a gyökerével és a koronájával is egybefonódik. A delegáció tagjai délután a lubaczówi felújított emlékmű avatására voltak hivatalosak.

 T. Mészáros András polgármester, a testvérvárosunk megemlékezésén mondott beszédében a politikai és a lelki függetlenség fontosságáról beszélt; mondatait Sebestyénné Majchrowska Ewa tolmácsolta.

- Kétféle függetlenség létezik egy nép életében: a hivatalos és a lelki. Hivatalosan százhuszonhárom éven keresztül nem volt független a lengyel nép, ugyanakkor egyetlen másodperc sem volt e nép életében e százhuszonhárom év alatt, amikor feladta volna lelkében függetlenségét. Nem lehetett egyetlen ilyen másodperc sem, hiszen a lengyel a szabad emberek nemzete. Nem lehetett azért sem, mert e lelki függetlenség nélkül nem nyerhette volna vissza hivatalos függetlenségét az ország 1918. november 11-én – hangsúlyozta nagy sikert aratott beszédében T. Mészáros András, aki a két ország hagyományos barátságáról szólva úgy fogalmazott: „Megtisztelő számunkra a lengyel nép és a lubaczówiak barátsága. Az a barátság, amelyet nem csupán több mint ezer éve köt össze a történelem, s amelyet közös királyok és Szűz Mária oltalmazó keze fon egybe, hanem amit egy megharcolt, sokszor megszenvedett, tapasztalatokon nyugvó bizalom fűz egybe két romantikusan szép történelmű független nép  között. Egyaránt megéltük a felosztottság és a zsarnokság rémét, ahogy mindketten megéltük a szabadság mámorát is. A lengyel nép függetlensége minden magyar ember számára erőt és reményt ad. Erőt ahhoz, hogy ha kell, küzdjünk, ha kell, odafigyelve megőrizzük a nemzet függetlenségét, annak akarását és reményét az elnyomatás időszakában is”.

Lubaczów ugyanúgy képviselteti magát a magyar nemzeti ünnepeken, ahogy most Érd a lengyelországi megemlékezésen, sőt, az Érdi Napok keretén belül rendezett utcabálon is vendégül látta delegációjukat városunk.

– Nemcsak akkor vannak velünk, ha ünnepelni vagy szórakozni kell, hanem akkor is, ha munkáról van szó – fűzte hozzá T. Mészáros András. - Hazaindulásunk napján nyújtott be Lubaczów polgármestere egy javaslatot arról, hogy a két város közösen pályázzon a visegrádi országoknál a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése céljából. Így valamivel több pénzt tudnánk kultúrára, a közös lehetőségek kiaknázására fordítani.

Nyomtatás
Kapcsolódó anyagok
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.14. péntek 18:00
volt II. Lajos Általános Iskola (2030 Érd, Fő u. 42.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria