erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Lesújtó jelentés az elmúlt négy évről
2007.09.12. szerda 15:01

Súlyos gazdálkodási, ellenőrzési és működési hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék az érdi önkormányzat 2004-2006. év közötti gazdasági rendszerének vizsgálata során – erről tartott ma sajtótájékoztatót Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese Érden.  

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az Önkormányzat a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, felkészült-e a szabályozottság és a szervezettség terén az európai uniós források igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerűsítési feladatokra, valamint az Önkormányzat a 2006. évben kialakította-e és megbízhatóan működtette-e a gazdálkodás belső kontrolljait, a feladatok szabályszerű ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés, és a belső ellenőrzés.

A vizsgálat megállapított: az Önkormányzatnál atervezett költségvetési bevételek és kiadások egyensúlya 2004-2006 között nem volt biztosított. A költségvetés végrehajtása során csak a 2004. évben nyújtottak a teljesített költségvetési bevételek fedezetet a költségvetési kiadásokra. A pénzügyi egyensúlyi helyzet biztosításához felvett hitelek miatt az adósságállomány 2004-2006 között háromszorosára emelkedett. A bevételek növelése érdekében az Önkormányzat értékpapírt, önkormányzati üzletrészeket értékesített, valamint felhalmozási célú költségvetési bevételeket is fordított működési célú költségvetési kiadásokra. Az Önkormányzatnál a tervezett bevételi-kiadási eredeti előirányzatokat évente növekvő arányban túlteljesítették, amelyhez hozzájárult, hogy a tervezésnél a pénzmaradvány igénybevételének lehetőségét figyelmen kívül hagyták, valamint az intézményi működési bevételeket alultervezték, továbbá a 2006. évben az üzletrészek értékesítési bevételeinek tervezése indokolatlanul elmaradt.

Az Állami Számvevőszék szerint az előző önkormányzati vezetés hiányosan készült fel az európai uniós források igénybevételére és felhasználására a belső szabályozottság és szervezettség terén, mivel nem szabályozta a pályázatfigyelés-, készítés és lebonyolítási feladatokat. Pénzügyi zavarokat okozott a támogatás utólagos, késedelmes finanszírozása. A Polgármesteri hivatalban működtetett informatikai rendszer csupán tájékoztató szolgáltatást nyújtott, a közérdekű és gazdálkodási adatok közzétételét hiányosan biztosították.

A Polgármesteri Hivatalban a költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok és azok ellenőrzésének szabályozottságánál meglévő hiányosságok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli folyamatok és azok ellenőrzési feladatainakszabályozottságánál meglévő hiányosságok a vizsgált időszakban magas kockázatot jelentettek a fe­ladatok megfelelő és szabályszerű végrehajtásában, valamint a költségvetés és a zárszámadás készítés feladatainak végrehajtása és a gazdasági eseményekkel kapcsolatos kifizetések során a kontrollok működésének megbízhatósága is gyenge volt.

A Polgármesteri Hivatalnál a kontrollok működésének hiányosságai következtében a 2006. évben a dologi, a felújítási, valamint a beruházási kiadások teljesítése során előirányzat nélkül vállaltak kötelezettséget.

A belső ellenőrzés szervezeti kereteinek kialakítása és szabályozása a belső ellenőrzés végrehajtásában összességében alacsony kockázatot jelentett, azonban a kialakított kontrollok nem működtek megbízhatóan, mivel magas kockázatú területek ellenőrzése maradt el, valamint a végrehajtott ellenőrzéseket követően nem ellenőrizték a javaslatok realizálását. A jegyző jogszabályi előírás ellenére nem készített beszámolót a folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés, valamint a belső ellenőrzés működtetéséről. Az ÁSZ az Önkormányzat gazdálkodását átfogó jelleggel a 2003. évben el­lenőrizte, a javaslatainak hasznosítására intézkedési terv nem készült, a javaslatok fele nem hasznosult.

Az ÁSZ jelentésekben foglalt javaslatok realizálásának elmaradásáért, a tervezési, gazdálkodási és zárszámadási feladatok szabályozatlanságáért, ennek következtében a belső kontrollok működésének hiányosságaiért az ÁSZ megállapítása szerint a jegyző felelős, melynek megállapítását a Számvevőszék azért nem kezdeményezte, mert a jegyző közszolgálati jogviszonya az Önkormányzatnál a vizsgálat lezárulta előtt alatt megszűnt.

 

Az elkészített jelentés az Interneten a www.asz.hu, illetve honlapunk Tájékoztatók című rovatában olvasható.
 
Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.18. kedd 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.18. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.20. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria