erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Balkán Est
2007.04.02. hétfő 15:30

T. Mészáros András polgármester, az esemény fővédnökének beszédével kezdődött március 31-én a Balkán Est, amelyen az érdi nemzetiségek mutatkoztak be kulturális műsoraikkal. 

 

T. Mészáros András beszéde:

Érd Magyarország egyik legszínesebb, leggazdagabb városa a nemzetiségek jelenlétét tekintve, s hogy mindez ne csupán egy statisztikai tény maradjon, arra szolgálnak – többek között – a maihoz hasonló esték. Több okból Örömmel vállaltam a mai program fővédnöki tisztét. Egyrészt – Önöknek is köszönhetően – városunk rendkívül sokrétű, és tegyük hozzá, vonzó kulturális hagyományokkal, értékekkel rendelkezik. Minden ilyen nap alkalom arra, hogy ezt személyesen is megtapasztaljuk. 


Másrészt mély meggyőződésem, hogy az csakis önnön identitásában stabil, biztos emberek és nemzetek képesek elfogadni a másik népet, a másik embert. Ma tanúi lehetünk annak, hogy az identitás kifejeződése nem feltétlenül jelent pátoszt, unalmas lózungokat, s tanúi lehetünk annak is, hogy az itt élő nemzetiségek erős identitással, nemzettudattal rendelkeznek.

Gyakran mondják, hogy Magyarország nem tudja eldönteni, nyugati vagy balkáni állam-e. Én úgy hiszem, nem ez a döntő kérdés, hanem az, hogy képesek vagyunk-e hasznosítani mindazt, ami e kettősség előnyeit jelenti. Kiérezzük-e a másik kultúrájából annak lelkét, mentalitását, magával ragad-e táncának ritmusa, tudjuk-e követni temperamentumát vagy éppen lassú merengését. Megértjük-e, mi az, amiben más, mint mi vagyunk. Mert a különbözőség nem elválaszt, hanem összeköt, hiszen azzal gazdagít, amiben különbözünk egymástól. S mindez magában hordozza a fejlődés, a szellemi, kulturális és nem ritkán az anyagi gazdagodás lehetőségeit is. A balkáni népek nem csupán – gyakran a mienkkel közös – történelmük által, hanem jelenükkel is erőforrást, impulzust, kiaknázásra váró lehetőségeket, kincset jelentenek ennek az országnak.

A színpadra Önök lépnek fel, s Önökkel együtt Érd városa. Mert együvé tartozunk mi mindannyian. Ennek demonstrálása a mai este. Annak megmutatása, hogy Érd – a mi városunk – a nemzetiségek, a sokszínű kultúra otthona. Hivatali időm legfontosabb feladatának azt tartom, hogy Érdet mi valamennyien, akik itt élünk, igazi otthonunknak érezzük.

A mai este ennek egyik fontos pillanata. Kívánok valamennyiüknek nagyon jó szórakozást!

 

Képek a rendezvényről:

 

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. szeptember
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Felhívások
Meghívó
2018.09.24. hétfő 14:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.09.25. kedd 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.09.25. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria