erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
"Mindannyian otthonunknak érezzük ezt a várost..."
60 éves a Kőrösi
2007.04.02. hétfő 14:26

"Amikor sikerekről beszél az ember, hajlamos megfeledkezni arról a munkáról, amelyet tanárok, diákok egyaránt elvégeztek a közös cél érdekében. Pedig talán az útnak ez a leghosszabb szakasza, s a legrögösebb is. Ezt nem lehet sikeresen megtenni, ha nem áll rendelkezésre magas színvonalú oktatói gárda..." - többek között e gondolatokkal köszöntötte Érd polgármestere március 30-án a 60. születésnapját ünneplő Kőrösi Csoma Általános Iskolát. T. Mészáros András. A beszéd teljes szövegét az alábbiakban olvashatják.

Tisztelt Igazgató Úr! Tisztelt Tanárok, Dolgozók! Kedves Szülők és Diákok!

Az iskolát fenntartó önkormányzat képviselőjeként kaptam ma Önökhöz meghívást. Megtisztelő a felkérés, s ez nem üres frázis a részemről. Megtisztelő az Önök társaságában lenni, megtisztelő ebben az épületben ünnepelni Önökkel. Mert ezt az iskolát Önök, együtt: a tanári kar, az adminisztratív és más dolgozók, a diákok, s nem kis mértékben a szülők töltik valódi tartalommal meg. Önök nélkül ez a hely csupán egy épület, s nem iskola lenne.

Akkor válik teljessé egy intézmény, akkor tölti be valódi és nemes funkcióját, ha névadójának nem csupán a nevét, de szellemét is hordozza. Ez az iskola az elmúlt hatvan év során, ha Tibetig nem is, de kórusa révén Görögországig, Olaszországig eljutott, s mesemondói, nyelvtudói, matematikusai révén a szellem magaslatain is kitűzte zászlaját. Amikor sikerekről beszél az ember, hajlamos megfeledkezni arról a munkáról, amelyet tanárok, diákok egyaránt elvégeztek a közös cél érdekében. Pedig talán az útnak ez a leghosszabb szakasza, s a legrögösebb is. Ezt nem lehet sikeresen megtenni, ha nem áll rendelkezésre magas színvonalú oktatói gárda, s ha a tanárok nem tudják a tudás mellett azt a szellemiséget is átadni, amely képes magával ragadni a diákokat, akik a szellem kihívásait választják hosszú délutánokon, estéken át a minden bizonnyal sokkal csalogatóbb játék és pihenés helyett.

Tisztelt Ünneplő közösség!

Polgármesterként, fenntartóként azzal segíthetjük az Önök munkáját, hogy biztosítjuk a működés zavartalanságát, elérjük, hogy Önöknek a diákokkal, s ne más, adminisztratív, pénzügyi jellegű ügyekkel kelljen foglalkozniuk. Nem csupán egy intézményt vagy hivatalt látunk az iskolában, hanem ennél jóval többet: célt. Azt a célt, amelyért Önök nap mint nap dolgoznak: hogy ez az iskola – immár 60 éve – magas színvonalon oktathasson és nevelhessen. Nem lehet kérdés számunkra, hogy ebben a kormányzati megszorításokkal, összevonásokkal terhelt időszakban a valódi spórolást, a pénzügyi értelemben vett kifizetődőséget ennek a jól működő funkciónak a fenntartása, megőrzése, biztosítása jelenti. Többe kerül ténylegesen, ha ez a funkció sérül, mint az az összeg, amelyet ennek csorbításával bármikor is meg lehet takarítani.

Minden, a kormány által okozott nehézség ellenére a városvezetés kiemelt feladatának tartja az érdi oktatás színvonalának megőrzését, a diákok lehetőségeinek szélesítését, esélyeinek növelését. Ennek érdekében indítottuk útjára a Batthyány Programot, amelynek része a tehetséges fiatalok továbbtanulását támogató ösztöndíjprogram is. Egészen biztos vagyok abban, hogy ennek az iskolának a tanulóit ott látjuk majd a támogatottak között. Közös célunk, hogy mi, érdiek, mindannyian otthonunknak érezzük ezt a várost. Olyan otthonnak, amely segít, s nem elvesz. Amely támogat, s nem akadályoz. Polgármesteri ténykedésem talán legfontosabb célkitűzése ennek megvalósítása.

S ennek eléréséhez van mire, van kikre támaszkodni. A Körösi iskola elmúlt 60 évét, kivívott presztízsét nevek hosszú sora fémjelzi, hiszen ne feledjük el, hogy egy-egy pozíció mögött az azt betöltő személy elképzelései, tudása, képességei húzódnak meg. Olyan emberek, olyan értékek, akik és amelyek rangot adnak ennek a városnak.

Azt kívánom Önöknek, hogy még nagyon sokáig megmaradhassanak olyan iskolának, még pontosabban olyan közösségnek, amely továbbhalad ezen az úton, s munkájával gazdagítja nem csupán gyermekeink, de egész városunk életét. Ahogy tették ezt az elmúlt évtizedekben is.

Jó munkát kívánok Önöknek! A mai nap programjaihoz pedig jó szórakozást!

Köszönöm figyelmüket!

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.14. péntek 18:00
volt II. Lajos Általános Iskola (2030 Érd, Fő u. 42.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria