erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Megújuló Energia Napok Érden
Jelentkezni lehet az ingyenes napkollektor-építő tanfolyamra
2007.08.22. szerda 09:18

Az érdi Környezetvédő Egyesület évekkel ezelőtt céljául tűzte ki, hogy szerepet vállal a környezettudatos gondolkodás, életvitel elterjesztésében kicsik és nagyok között. Most a megújuló energiákat szeretnék közelebbről megismerni, illetve megismertetni városunk lakóival. 

A rendezvénysorozatot Érd MJV Önkormányzata a Batthyány-program keretében meghirdetett civil támogatási alapból anyagilag is támogatja. 

Egészen közelről fogják bemutatni ezeket az alternatív energiaforrásokat. Először egy rövid cikksorozaton keresztül, majd szeptember harmadik hétvégéjére, szeptember 15-16-ára egy megújuló energia kiállítást és programsorozatot szerveznek az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban. Itt kézzelfogható közelségbe hozzák a készülékeket, a gyártó, forgalmazó cégeket, sőt a vállalkozó szelleműek maguk is megtanulhatnak napkollektort összeszerelni.

Jelentkezni lehet az itt található űrlap kitöltésével vagy telefonon a 0630-328-2750, emailben a avarosvedo@freemail.hu címen.

Mik is azok a megújuló energiaforrások?
 
Egy energiaforrást akkor nevezünk megújulónak, ha a hasznosítás során nem csökken a forrás, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia. Például a Nap ugyanúgy fog sütni a későbbiekben, függetlenül attól, hogy most hasznosítjuk-e a Nap energiáját vagy sem. Ellenben az autók által elégetett benzin nem termelődik újra, előbb-utóbb elfogynak a világ olajkészletei.
 
Példák megújuló energiaforrásokra: napenergia, szélenergia, biomassza (növényi és állati eredetű szerves anyagok), geotermikus energia, vízenergia. A geotermikus energia kivételével a felsoroltak közvetlen vagy közvetett módon a Nap energiájából származnak. A geotermikus energia a Föld mélyében zajló radioaktív folyamatokból származik.
 
Milyen előnyeik vannak a megújuló energiáknak?
 
Kétségtelen, hogy az ezek alkalmazásával előállított elektromos- és hőenergia elenyésző mennyiségű üvegházhatású gázt, egészségkárosító anyagot bocsát ki. Ritkán említett de nagyon fontos környezeti előnye a megújuló energiaforrásoknak, hogy jóval kisebb károk keletkeznek a nyersanyag kitermelésekor (erről a Nap hasznosításakor nem is beszélhetünk), mint a fosszilis, vagy nukleáris fűtőanyagok felszínre hozása.
 
A fosszilis energiák kitermelési és az energia felhasználási helye közötti szállítás is számos jelentős környezeti veszély forrása. Hogy csak a legismertebbeket említsem, az olajszállító tankerek sérülésekor keletkező katasztrofális tengervíz-szennyezések, vagy a földgáz és olajvezetékek sérülésekor fellépő talaj- és talajvíz-szennyezések. A megújulók sokkal egyenletesebben oszlanak el a földön. A kőolajkészletek felett egy-két tucat ország rendelkezik, ellenben minden országban – még ha különböző mértékben is – fúj a szél, süt a Nap. Magyarországon legnagyobb potenciált a napenergia jelenti, de a szél és a geotermikus források is jelentősek.
 
Elérhetők ezek egy átlagos magyar család részére?
 
Ezt a kérdést valójában a rendezvénysorozat bemutatói fogják megválaszolni. Általánosságban elmondhatjuk, a megújuló energiaforrások relatív drágasága az idő múlásával mindinkább csökken. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre olcsóbbá válnak az ilyen forrásokat megcsapoló eszközök, miközben – éppen a gyorsan apadó készletek miatt – egyre drágább lesz a kőolaj és a földgáz.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria