erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Érd nemzetközi kapcsolatai
2007.06.28. csütörtök 11:51

Az elmúlt időszakban érezhetően nagy változásokon ment keresztül városunk. Mindez kezdődött a megyei jogú városi cím elnyerésével, s folytatódott annak a szándéknak a megvalósításával, hogy Érd, mint a környező települések dinamikusan fejlődő legnagyobb városa, egy új kistérség vezető központjává válhasson. Érd azonban nemcsak a hazai térségi szervezetekkel működik együtt, de az ország Európai Uniós tagjává válása óta az ún. Közösségi Kezdeményezések, nevezetesen az INTERREG IIIC révén regionális szervezetek tagjává is vált, amely egyedülállónak mondható az önkormányzatok viszonylatában. Ennek eredményeként összesen három együttműködési formában van jelen városunk az EU vérkeringésben. 

Az együttműködési formák, így a „KnowledgeNetwork”, „Capture”, avagy a „SportUrban” egyenként átlagosan 15-20 - Európai Uniós tagország - városait tömöríti magában, így a szakmai találkozók alkalmával Spanyolország, Franciaország, Egyesült Királyság, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Görögország, Olaszország, valamint Svédország, Finnország 60-70.000 fős lakosú városok önkormányzatainak szakértőivel van lehetőségünk a tapasztalatcserére. Az Európai Uniónak ugyanis a Közösségi Kezdeményezések létrehozásával az volt a célja, hogy a közel azonos mutatókkal (pl. területnagyság, lakosságszám, főváros közelsége stb.) rendelkező EU tagországok városait összegyűjtse és a rövid-, valamint középtávú együttműködések keretében megteremtse azt a lehetőséget, hogy a városok megismerjék egymást. Ennek érdekében különböző témákban - mint a városrehabilitáció, környezetvédelem, a helyi sport fejlesztése, avagy oktatás- és ifjúságvédelem - konferenciák kerültek megrendezésre, ahol az egyes városok képviselői, így önkormányzatunk szakemberei is az adott tárgyban előadást tartottak, s a szakmai fórumokon, avagy a konferenciák szünetében elmondták véleményüket, tapasztalataikat.

A nemzetközi együttműködésnek elsősorban tudásalapú hozadéka van, ugyanis egy-egy találkozó alkalmával meghatározott szakmai témák, problémák kerülnek megvitatásra, és az egyes tagországok prezentációján keresztül lehet ismeretre, tapasztalatra, gyakorlatra szert tenni. Megismerhető az, hogy az Európai Unió – Érdhez hasonló adottságokkal bíró – városai, azok önkormányzatainak szakemberei mit, hogyan tesznek, milyen eszközökkel, módszerekkel dolgoznak városuk fejlesztése érdekében. Ilyen széleskörű tudás, információ birtokában térnek haza szakembereink is, amelyet napi munkavégzésükbe beépítve Érd fejlődésének érdekében kamatoztatnak. Hozadéka az Európai Uniós találkozóknak az is, hogy napi szakmai együttműködések bontakozhatnak ki az érintett szakterületen, így például civil társadalmi kérdésekben a hollandiai Capelle városának tapasztalatira is építhetünk, de a finnországi Vantaa város szakértője is hasznos ötletekre hívhatja fel figyelmünket, pl. a város vonzáserejének megteremtése kapcsán.

A Közösségi Kezdeményezés három fentiekben ismertetett programján túl városunk tagja az Európai Új Városok Szövetségének (ENTP) is, amely nevéből adódóan a relatíve új alapítású városok együttműködését koordinálja. Az ENTP tagságunk előnye - a már részletezett tudásalapú együttműködésen túl - az is, hogy a szervezet égisze alatt nyílik lehetősége városunknak jövőbeni széleskörű Közösségi Kezdeményezésekben való részvételre.

 

Dr. Bartus Krisztina

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.22. csütörtök 18:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
2018.11.29. csütörtök 11:44
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria