erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Indulhat a beruházás!
A városé marad a felújított szennyvíztisztító
2007.11.28. szerda 09:48

A Dél-budai Regionális Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Projekt új kivitelezési változata szerint az érdi szennyvíztisztító telepet fejlesztik, és nem épül új tisztítómű Dél-Budán - közölte a városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettesi iroda. Ezzel a döntéssel megteremtődött az érdi csatornázási munkálatok elkezdésének alapja.

 

A Dél-budai Regionális Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Projekt megvalósítására alakult Önkormányzati Konzorcium Konzorciumi Tanácsa arról döntött, hogy a szakértők által megvizsgált új változatot – a több szempontú változatelemzés eredményeit figyelembe véve – közgyűlési/képviselőtestületi jóváhagyásra alkalmasnak ítéli.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése holnapi rendkívüli ülésén hozza meg a döntést. Ezzel megteremtődik az alapja annak, hogy elkezdődjenek városunkban a csatornázási munkálatok. Az elmúlt egy év tárgyalásai, erőfeszítései értek ezzel célba.

Az elvégzett elemzések szerint a vizsgált változatok között beruházási és üzemeltetési költség tekintetében nincs szignifikáns eltérés, a regionális szennyvíztisztító megépítését tartalmazó változat azonban az intézményi stabilitás tekintetében aggályos lehet - fogalmazott a főváros illetékese, Hagyó Miklós. Az Európai Bizottság kérésére a projektet vizsgáló EU-s szakértők múlt hónapban kialakított véleménye alapján nincs olyan elv vagy előírás, amely megkövetelné a közös pályázat-benyújtást.

 

A Konzorciumi Tanács szakértőivel – a fenti fejleményeket figyelembe véve – egy eddig nem vizsgált változatot dolgoztatott ki, amely szerint a Budapesten és Budaörsön keletkező, várható szennyvízmennyiségek – belső vízkormányzással – a dél-budai szennyvíztisztító telep megépítése nélkül is kezelhetők. Mintegy 40 000 m3/nap szennyvízmennyiség a Budapesti központi szennyvíztisztító telep helyett az Észak-budapesti szennyvíztisztító telepre kormányozható, így a Dél-Budán keletkező szennyvizek érdi vizekkel csökkentett mennyisége – mintegy 40 000 m3/nap – a Budapesti központi szennyvíztisztító telepre vezethető. Az érdi telep rekonstrukciójával az érdi régió mintegy 17 500 m3/nap szennyvizének Érden történő kezelése megoldható.

A projekt nettó összköltsége a fent leírt változat megvalósítása esetén mintegy nettó 5 milliárd Ft-tal csökkenthető, ami az önkormányzatokra eső saját forrás szükségletet jelentősen csökkenti.

A régiós fejlesztési cél nem változik, az EU-s szakértők által is támogatott módosítás azt eredményezi, hogy a korábban tervezett három pályázat (Dél-budai regionális, Budakeszi, Százhalombatta) helyett négy (Dél-budai, Érd és térsége, Budakeszi és Százhalombatta) kerül véglegesítésre és benyújtásra.

A „Dél-budai Regionális Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Projekt” keretében 2008-2010 között 2007. évi áron mintegy nettó 53 milliárd Ft-os összköltséggel (négy pályázaton keresztül) a következő        fejlesztések valósulnak meg:

 

Csatorna-hálózatfejlesztések:

Budapest, XXI. kerület: 53 km

Budapest, XXII. kerület:            37 km

Budaörs:                                  8 km

Érd:                                         247 km

Diósd:                                      32 km

Tárnok:                                    24 km

Budakeszi:                               19 km

A fenti hálózatfejlesztéseken kívül sor kerül az érdi szennyvíztisztító telep 17 500 m3/nap kapacitásra történő bővítésére, a százhalombattai 3 600 m3/nap kapacitású szennyvíztisztító telep rekonstrukciójára, valamint egy új, 5 100 m3/nap kapacitású szennyvízkezelő mű létesül Budakeszin.

A Konzorciumi Tanács döntésének megfelelően a Dél-budai Regionális Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Projekt megvalósítására alakult Önkormányzati Konzorcium a négy önálló pályázat véglegesítését közösen végzi, a Konzorcium a projekt előkészítésére 2005. december 30-án létrejött Támogatási szerződés teljesüléséig, azaz a pályázatok beadásáig együtt marad.

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.22. csütörtök 18:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
2018.11.29. csütörtök 11:44
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria