erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Hosszú idő után újra ülésezett a Védelmi Bizottság
2007.04.26. csütörtök 10:47

T. Mészáros András polgármester vezetésével 2007. április 25-én megtartotta első ülését Érd Megyei Jogú Város Védelmi Bizottsága.

Noha a Honvédelmi Törvény kötelezővé teszi, a helyi védelmi bizottság összehívására és megalakulására hosszú évek óta nem került sor. Érd Polgármesteri Hivatalának vezetése a felelős irányítás elvét szem előtt tartva kezdeményezte a testület újbóli életre hívását.

 

 

A bizottság elnöke a megyei jogú város polgármestere, tagjai pedig a megyei jogú város jegyzője, a honvédelmi körzethez tartozó polgármesterek által megválasztott polgármester, valamint a helyi rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság) és centrális alárendeltségű közigazgatási szervek (ÁNTSZ, vízügy stb.) honvédelmi körzet szerint illetékes vezetői.

Érd Város Helyi Védelmi Bizottság illetékességi területét a Pest Megyei Védelmi Bizottság 2002. november 14-i ülésén jelölte ki a 914/2002. számú határozatában, mely szerint Érd, Diósd, Pusztazámor, Sóskút és Tárnok települések közigazgatási területe egy honvédelmi körzetet alkot.

A testület a tegnapi ülésen elfogadta működési szabályzatát és a különböző intézkedési terveket, majd meghallgatták a rendőrség és a tűzoltóság beszámolóját, valamint áttekintették egy esetleges árvíz és belvíz elleni védekezés feladatait.

A védelmi bizottság rendeltetése, hogy tervezze, szervezze, valamint irányítsa és összehangolja a honvédelmi, katasztrófavédelmi és polgári védelmi feladatokra való felkészülést és szükség esetén a helyi feladatok végrehajtását. A védelmi bizottságnak évente legalább kétszer kell üléseznie. A bizottság katasztrófa idején, veszélyhelyzetben, valamint a honvédelem szempontjából minősítet időszakban szükség szerint ülésezik, és az általa elfogadott intézkedési tervek alapján, valamint a feladatok függvényében tevékenykedik.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy béke idején miért van szükség van védelmi bizottságra. A kérdés megválaszolásához célszerű csak arra gondolni, hogy például az elmúlt 10 évben hányszor kellett a társadalom helyi erőit összefogni árvíz és belvíz elleni védekezések esetén, rendkívüli időjárás okozta nehézségek leküzdésekor, vagy ipari balesetek következményeinek felszámolásakor, földrengéskor, járványok idején. A bizottság szakmai együttműködésére szükség van a káresemények felszámolásával összefüggő vis-maior kárrendezési ügyek intézésében is. Sajnos azt is tudjuk, hogy napjainkban a nemzetközi terrorizmus erősödik, de tapasztaljuk azt is, hogy sok olyan konfliktus van a világon, amelyek nem ritkán háborúhoz vezetnek. Ezért a lehetőségeink szerint nekünk is fel kell készülni a honvédelem szükség esetén jelentkező közigazgatási feladatainak végrehajtására.

Mindezek miatt fontos, hogy a város jelenlegi vezetése a sok egyéb örökölt gondjai és újonnan jelentkező feladatai mellett figyelmet fordít arra is, hogy a honvédelmi körzet védelmi felkészültsége és képessége a jogszabályoknak megfeleljen. A helyi katasztrófa-, polgári- és honvédelmi feladatok megtervezésében, megszervezésében, végrehajtásának irányításában és összehangolásában a helyi védelmi bizottságnak meghatározó szerepe van.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria