erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2007.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Finisben a stratégiai zajtérkép
2007.05.25. péntek 14:22

2005. októberében Budapest és a vonzáskörzetébe tartozó települések (Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Csömör, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd, Fót, Gyál, Halásztelek, Kerepes, Kistarcsa, Pécel, Pomáz, Szentendre, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Üröm, Vecsés) együtt nyújtották be a „Budapest és vonzáskörzete zajtérképe” nevű pályázatukat a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program pályázati kiírására. A sikeres pályázat eredményeként a 680 millió Ft-os projekt finanszírozását 75 %-ban az Európai Unió, 25 %-ban pedig a hazai központi költségvetés biztosítja, a résztvevő önkormányzatoknak így nem kell önrészt fizetniük.

 

 

2006. májusában elkezdődött a zajtérkép készítése. A stratégiai zajtérképek első változatai elkészültek, azokat a Fővárosi Önkormányzat 2007. február végén átadta véleményezésre a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek.

A környezetvédelmi hatóság véleményének figyelembevételével a terveket korrigálják majd, ezt követően pedig a végleges stratégia zajtérképeket a Fővárosi Közgyűlés, illetve a projektben résztvevő települések képviselő testületei hagyják jóvá. A döntések meghozatala után a stratégiai zajtérképeket az interneten keresztül a lakosság is megtekintheti.

Utolsó lépésben a stratégiai zajtérképekre épülő intézkedési tervek készülnek majd el, amelyek végrehajtása jelentősen hozzájárulhat a környezeti állapot javulásához.

 

Mire jó a stratégiai zajtérkép?

 

A stratégiai zajtérképek egyrészt Budapest és agglomerációja zajhelyzetét, másrészt a jogszabályban előírt stratégiai küszöbérték meghaladásának mértékét tükrözik, továbbá fontos információval szolgálnak a zaj által érintett lakosság, lakóépületek, érzékeny intézmények (kórházak, iskolák) helyzetéről. A stratégiai küszöbértékek, mint a stratégiai tervezés célértékei, nem határértékek, nem azonosak a hagyományos hatósági eljárás alapját képező határértékekkel.

 

A stratégiai zajtérkép – az egységes európai követelményrendszernek megfelelően – segítségével az eddigieknél részletesebb, a lakosság és a döntéshozók számára igen fontos, jól áttekinthető, szemléletes információkkal rendelkeznek majd az illetékesek. Ez segíti az esetleges változtatások hatásainak követését, illetve bármilyen jellegű zajforrás okozta terhelés részletes bemutatását (pl. koncertek, változtatandó funkciójú területhasználatok).

 

Az elkészítés módszeréből adódóan a stratégiai zajtérkép önmagában nem alkalmas helyi pontos zajhelyzetek, eredő (összegzett) zaj, valamint kisebb, helyi jelentőséggel bíró zajforrások hatásának bemutatására és részletes zajcsökkentési/akusztikai tervezésre.

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 10:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria