erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2010...
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A kutyák veszettség elleni kampányoltása Érden
2010.02.26. péntek 20:51

A Magyar Állatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezetének vezetősége az idén is áttekintette az eboltási kérelmeket. 

Érden 11 állatorvosi intézményben mintegy 22 állatorvos dolgozik, ehhez hozzájönnek még a nem Érden rendelővel rendelkező, de itt működési engedéllyel bíró állatorvosok is. Ellátatlannak tehát állatorvosból a város nem mondható. Ezen tényt összevetve a tavalyi év tapasztalataival a kamara úgy döntött, hogy idén sem, és mivel fentiekben lényeges változás nem valószínű, minden valószínűség szerint a továbbiakban sem tartja szükségesnek a sem európainak, sem orvosinak, sem higiénikusnak, sem ember- és állatbarátnak nem mondható utcai tömegoltások szervezését.

Egy pár szó a tavalyi, első tömegoltás mentes év tapasztalatairól:

Sokszor derültek ki érdekes dolgok. Sok kutyatulajdonos nem tudta, ezért meglepetten tapasztalta, hogy az oltás árában nem csak kutyájának megszúrása, hanem annak vizsgálati díja is benne foglaltatik. Az oltást tehát minden esetben egy állatorvosi vizsgálatnak, állapotfelmérésnek kell megelőznie. Ugyanakkor lehetőség van az esetleges problémák megbeszélésére, a tulajdonos felvilágosítására az állattal, annak tartásával, egészségével kapcsolatban. A tavalyi rendelői kampányoltások alkalmával több kutyatulajdonos meglepetve szembesült azzal, hogyan is kellett volna mindennek eddig is történnie.

Nagyon sok felderítetlen problémára, félreértésre derült fény és volt lehetőség megoldásukra: tanácsadás, a kiderült problémák orvosolása (bőrgyógyászati-, szaporodásbiológiai-, és fülészeti-szemészeti problémák, daganatok műtéte, élősködőirtások, etetési és tartási problémák, laborvizsgálatok) zajlott a kampányoltás után hetekig. Nem igaz, hogy az érdi embereknek ne lenne igénye, hogy állataikat kulturáltan ellássák, csak át kell adni nekik az ismereteket, mi a teendő.  És erre a rendelői nyugodt körülmények között van lehetőség, míg az utcai őrjöngéses tömegoltás során nem volt.

Tudni kell, hogy a kutyák veszettség elleni védőoltásának beadatása és a kutya férgek elleni kezeltetése továbbra is a kutya tartójának kötelessége. Azért ezek kötelezőek, mert ez a két betegség, amely az emberre is veszélyes. Természetesen ajánlott, ha nem is kötelező a kutyákra veszélyes betegségek elleni védekezés is.

Az állattartó köteles minden három hónapos életkort elért ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén magán-állatorvossal beoltatni, az oltást az első oltást követően 6 hónapon belül megismételtetni, majd ezt követően a kutyát évenként veszettség ellen beoltatni. Ennek elmulasztása szabálysértés.

A kutyák veszettség elleni védőoltását valamennyi magán-állatorvos elvégezheti. A tulajdonosok természetesen bármikor házhoz is hívhatják bármely, Érden működési engedéllyel rendelkező állatorvost.

Az érdi állatorvosok mint tavaly, idén is összefogtak annak érdekében, hogy az érdi lakosok egyesíthessék a rendelői oltás kényelmét és a kedvező, kamara által kampányoltásra ajánlott árat. Ezért megállapodtak, hogy a rendelők ún. kampányoltási heteken felváltva, az ajánlott tömegoltási áron oltanak. Ezzel segítik az érdi lakosokat abban, hogy a tömegoltás árain, de kényelmes kulturált körülmények között tehessenek eleget az oltási kötelezettségnek.

Míg tavaly csak az új kutyáknak kellett, az idén minden kutya oltási könyvét kötelezően le kell cserélni az új, számozott, regisztrált oltási könyvre. Ennek ajánlott ára bruttó 500.- Ft. Ez alól kivétel az az eset, ha a kutya a szintén számozott európai kisállat útlevéllel (EU Petpassport) rendelkezik.

Újdonság még, hogy a veszettség oltás igazolásához az állatorvosnak egy hologramos számozott matricát is be kell ragasztania. Ezzel igazolja a kutyánként 260.- Ft befizetését az államnak. Ez nem plusz 260.- Ft-ot jelent, hanem az oltás árában benne foglaltatik, de figyelni kell, mert az oltás igazolása csak ezzel a matricával együtt válik hivatalossá. Ezt az összeget minden oltott kutya után az állatorvosoknak eddig is minden évben be kellett fizetniük az államnak, csak ez nem volt a tulajdonosok számára ilyen egyértelműen látható. 

A kampányoltás bruttó ára az ajánlott kamarai árak szerint tehát a következőképpen alakul:

-         veszettség elleni oltás (amelyben benne foglaltatik az állat vizsgálatának, a vakcinának, az egyszer használatos fecskendőnek és tűnek az ára, az állami 260.- Ft, az ÁFA, a személyzet és a helység költségei): 3500.- Ft

-         féreghajtás (szintén kötelező): 200.- Ft / 10 testsúly kg

-         új számozott regisztrált oltási könyv és annak kiállítása: 500.- Ft

 

Dr. Pórfy Tünde

 

Az érdi rendelők 2010-ben a kampányoltások következő beosztásában állapodtak meg:

 

Kutyák veszettség elleni kampányoltása 2010. Érd

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. szeptember
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Felhívások
Meghívó
2018.09.19. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.09.20. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.09.23. vasárnap 10:00
Városi főtér
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria