erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Korábban írtuk 2011...
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A LENGYEL – MAGYAR BARÁTSÁG EGY ÚJABB ÁLLOMÁSA
2011.08.11. csütörtök 14:31

Május végén kötött együttműködési megállapodást a lengyelországi Lubaczów körjegyzőség és az Érdi Kistérségi Többcélú Társulás. Ennek alkalmából egy több mint 10 tagú lengyel delegációt fogadtak az Érdi Kistérség települései, akik többek között részt vehettek egy, az önkéntesség fontosságát tárgyaló konferencián, illetve a Diósdon megrendezett Jövő-Város játékon, és nem utolsó sorban kulináris élményekkel is gazdagodhattak.

Augusztus első hétvégéjén, ezúttal egy magyar delegáció élvezhette lengyel barátaink vendégszeretetét. A kistérség képviseletében többek között Spéth Géza úr, az Érdi Kistérségi Többcélú Társulás soros elnöke (Diósd polgármestere), Szolnoki Gábor úr, Tárnok polgármestere és Szabó Miklós a Kistérségi Iroda vezetője, vett részt a 4 napos programon. A delegáció tagjai közt köszönthettük a százhalombattai Forr-más Hagyományőrző Együttes tagjait, akik a látogatás főeseményének helyszínén kívül, az egész út során garantálták a vidám hangulatot.

A 4 napos esemény alatt lehetőségünk volt megcsodálni a körjegyzőség látnivalóit, természeti értékeit és épített örökségét, illetve az Európai Uniós pályázati támogatásból újonnan megépült iskolákat és kulturális központot, amelyekre a körjegyzőség vezetői okkal lehetnek büszkék. Kulináris élményekben itt sem volt hiány, lengyel vendéglátóink igazi nemzeti fogásokból álló lakomákkal kényeztették magyar barátaikat a látogatás során. Vendégszeretetük páratlan volt.

Vasárnap a lubaczów-i Basznia-Dolna település adott otthont a főeseménynek, egy hatalmas szabadtéri gasztronómiai, kulturális és vadász fesztiválnak a "Festiwal Kulturi Kresowego Jadla"-nak. A magyar delegáció tagjai több szerepben is helyt álltak: egyrészt nagy sikert aratott a Forr-más Hagyományőrző Együttes színvonalas és egyedülálló előadása, másrészt a Spéth Géza polgármester úr és társai által készített vaddisznó pörkölt elnyerte a legjobb ételnek kijáró díjat. A rendezvény keretei között szervezett „főzőversenyen” elkészített pörkölt olyan népszerűségnek örvendett, hogy pár óra alatt el is fogyott.

Ez a látogatás, ahogy Wieslaw Kapel úr a körjegyzőség Polgármestere is említette, egyik fő lépése volt a korábban kötött kétoldalú megállapodás által rögzített együttműködésnek. Mindannyian reméljük, hogy a Lengyel-Magyar - Lubaczów körjegyzőség és Érdi Kistérség - barátság előtt még sok hasonló, felejthetetlen találkozás áll, és a későbbiekben szakmailag fontos együttműködések is megvalósulhatnak.

Reméljük, hogy a delegáció minden egyes tagja remekül érezte magát és a felejthetetlen élmények hatására jó hírét keltik sikereinknek.

Drága Lengyel barátaink még egyszer köszönjük, dziękujemy!

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria