erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2015. július
2015.07.29. szerda 10:27

Tisztelt Érdiek!

Évente 8 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány Érd fejlődését öt éven keresztül a Modern Városok Program keretében. Az erről szóló együttműködési megállapodást július 3-án írtam alá Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezzel az összesen 40 milliárd forint fejlesztési forrással történelmi lehetőséghez jutott városunk: megvalósíthatjuk a Batthyány 2020 Programban megfogalmazott célokat.

Évek óta lobbizunk azért, hogy Érd valamilyen módon kompenzálhassa azt a hátrányát, amely abból ered, hogy a Budapest miatt fejlettnek számító közép-magyarországi régióhoz tartozik, s így – más megyei jogú városokkal ellentétben – alig juthat európai forráshoz a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban. Márpedig – ezt minden érdi tudja – városunk még nincs kész, bőven van fejleszteni való.

Nyilván a legtöbb érdi számára elsőként az útépítés szükségszersége fogalmazódik meg célként. A miniszterelnökkel és munkatársaival folytatott tárgyalások során is felvetődött, hogy kezdjen-e nagy útépítési munkába a város. Ennek költsége azonban önmagában felemésztené a megítélt támogatást, ezen utak jelentős kiadással járó fenntartására pedig már nem maradna belőle. A fejlesztések eredményeképp azonban a városnak lesz saját forrása új utak építésére és azok fenntartására.

A Batthyány 2020 Programban négy nagy alprogramot különítettünk el egymástól, ezek képezik a jövőbeni fejlesztések alapjait: gazdasági fejlesztés, intézményfejlesztés, közszolgáltatás-fejlesztés és nemzeti vagyon hasznosítása.

A hamarosan megépülő, 200 hektáros ipari park jelentős munkahelyteremtésre, adóbevétel-növelésre ad lehetőséget. Fontos fejlesztés lesz az ófalusi–Duna-parti gyógy-, sport-, illetve kulturális-turisztikai beruházás is. Tervezzük egy szálloda-, edzőcsarnok- és sport rehabilitációs komplexum felépítését is az Érd Aréna melletti területen.

Érd megyei jogú városi rangját erősíti az új rendőrkapitányság megépítése, és végre bíróság, ügyészség is lesz városunkban. Érdre kerül a szakképzési centrum és az oktatás irányítási rendszer megyei központja is.

Érdligeten, a Papi földek néven ismert tizenkét hektáros területen záportározót hozunk létre, amely alapja lesz a felszíni vízelvezetési problémák megoldásának, mindemellett pedig szabadidőparkként is funkcionálna.

Az új munkahelyek létrehozása azzal a felelősséggel is jár, hogy biztosítanunk kell az itt munkát találók gyermekeinek óvodába járását, iskoláztatását. Ezért két új középiskola megnyitását tervezzük az átépítendő Telekiben és a teljesen újjá építendő Batthyányban, a Parkvárosban pedig óvoda és új, 24 tantermes iskola nyílik majd. Fenyves-Parkvárosban köznevelési-, egészségügyi és sportcentrumot is építünk. Programunkban a dr. Romics László szakorvosi rendelőintézet felújításának második üteme is szerepel, így az intézmény régi szárnyát is felújítjuk és bővítjük.

Fejleszteni fogjuk a szociális intézményi szolgáltatásokat: egy összefüggő szociális intézményt tervezünk, így a Gondozóközpontot az eddigi több különálló létesítmény helyett egy nagyobba vonjuk össze, s a programban szerepel egy új idősek otthona megépítése is.

A közszolgáltatás-fejlesztés célja a város közműhálózatának fejlesztése, vízelvezetés, út- és csomópont-építés, a hulladékgazdálkodás és a közlekedés fejlesztése.

Érd közbiztonsága jelentősen javult az elmúlt években, ennek köszönhetően a megyei jogú városok rangsorában az utolsó helyről az első harmadba kerültünk. Ám tudjuk, hogy az itt élők közbiztonság-érzete még nem megfelelő- Ezért bővítjük a térfigyelő kamera rendszert is: több kamera lesz a városban, olyan programmal, amely észleli, ha körözött személy, vagy lopott jármű hagyja el a várost, vagy érkezik Érdre.

Ahhoz, hogy a Batthyány 2020 Program céljait – melyeket részleteiben is olvashat az alábbi táblázatban – elérhessük, összefogásra van szükség. Ez egy példa nélküli lehetőség a város történetében! Érdnek nem mozira és hangversenyteremre van szüksége jelen pillanatban, hanem új munkahelyekre, ipari parkra, új iskolákra, óvodákra, utakra, vízelvezetésre, bicikliútra, új rendőrkapitányságra, bíróságra, szabadidő-központokra.

A sikeres csatorna-programban már megmutatta a város, mire képes az összefogás ereje. Ez az erő segíthet hozzá ahhoz, hogy éljünk a történelmi lehetőséggel, s az érdiek végre büszkék lehessenek arra, hogy érdiek!

 

 

 

T. Mészáros András 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria