erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2010. augusztus
2010.11.22. hétfő 10:14

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Olykor ideje van a számvetésnek. A városvezetés életében most jött el ez a pillanat. Mint polgármesternek nekem is sorra kell vennem, hogy alakult a város élete, miként alakultak közös ügyeink. 2010. október 3-án újból önkormányzati választások lesznek. Meggyőződésem, hogy a választás minden esetben a demokrácia ünnepe, és mint ilyenre, illik méltóképpen felkészülni!

Élénken emlékszem még, hogy honnan indultunk 2006. október 1-én. Egy pénzügyileg nehéz helyzetben levő önkormányzati gazdálkodás rendbetétele várt ránk. A választóktól kapott óriási bizalomhoz mérten a várakozás és a felelősség is nagy volt, ahogy az igény is a fejlődés és a fejlesztések iránt. Intézményrendszerünk, a városi infrastruktúra és a városi szolgáltatások mind-mind jobbításra vártak.

Nem egészen négy év távlatából visszatekintve úgy érzem, gazdag az a lista, amely a város működtetése és fejlesztése terén elért közös sikereinket tartalmazza. Még vetélytársaink sem tudják elvitatni azt a 39 milliárd forint értékű fejlesztést, amelyhez mérhető még soha nem volt Érden.

Meggyőződésem, hogy mindez csak azért sikerülhetett, mert összefogtunk a közös cél érdekében. Mind a Közgyűlésben – ahol példaértékűen sok egyhangú döntés született -, mind a városlakókkal való beszélgetések során egyre többször hangzott el, IGEN, ez kell nekünk! Ezért most elsősorban azokról a közös dolgainkról ejtenék szót, amelyek a legnagyobb támogatottság mellett valósulhattak meg.

IGEN- Brüsszelből

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt hírlevelemben arról számolhattam be Önnek, hogy a hazai intézményrendszer pozitívan bírálta el csatorna pályázatunkat.  Most már örömmel számolhatok be arról is, hogy az alapos és mindenre kiterjedő vizsgálatot követően a brüsszeli Bizottság is támogatását adta a csatornázási projektünkhöz! Ezzel megkezdődhet Érd történelmének legnagyobb beruházása!

Először a szennyvíztisztító bővítését kezdjük el, hogy a megépült hálózatról való rákötésekhez mindig meglegyen a szükséges tisztító kapacitás. Ezek után – mindig a már meglévő csatornahálózattól indulva – ütemezetten építjük ki a csatorna hálózatot is.  A csatorna megépítése után pedig előkészítjük a települési utak megújulásának programját.

IGEN- A virágzó kertvárosra

Örömmel újságolhatom el, hogy a 2007-ben elindított munkánk eredményeként július közepén a Közgyűlés elfogadta Érd új Helyi Építési Szabályzatát (HÉSZ)!

Ezzel sikerült megállítanunk azt a folyamatot, amelyet a 2006 augusztusában, a „Nagyvárost építünk” szlogen keretében fogadtak el elődeink, a szocialista városvezetés. A város tucatnyi területén tudnék olyan példákat sorolni, ahol az említett szabályozás alapján az illetékes építéshatóságok társasház-építésre voltak kötelesek kiadni engedélyt olyan környékre, ahol ez erős konfliktusokat okozott. Ez a helyzet csak az építési vállalkozóknak volt jó, a kertvárosias övezet lakóinak, akik társasházat kaptak szomszédnak, rendkívül kellemetlen volt.

Ennek vetettünk most véget. Elszántak voltunk, még akkor is, ha ezzel komoly egyéni üzleti érdekeket sértettünk. Meggyőződésem, hogy az egyéni érdekek nem helyezhetők a közösségi érdekek elé! Ezért is vállaltam a konfliktust azzal az üzleti körrel, amely a város még szabadon levő területein is további nagyszabású lakásépítést szeretne, a szükséges infrastruktúra beruházások elvégzése nélkül! E csoport a jelek szerint attól sem riad vissza, hogy személyemben támadjon, botránypolitizálással megpróbáljon befeketíteni a helyi és országos médiában a választási kampány időszakában.

Az új HÉSZ kidolgozása során rendkívül széles párbeszédet folytattunk mind a szakmai szervezetekkel, mind a civil szervezetekkel, mind az érintett lakossággal. Az eredmény egy olyan új helyi szabályozás lett, amely reményeim szerint megteremti azokat a kereteket, amelyek egy valóban élhető, virágzó kertvárosi létet biztosítanak minden itt lakónak!

IGEN- a további fejlődésre

Megközelítőleg 3 milliárd Ft-os beruházási program valósult meg az intézményrendszerünkben. Ezáltal húsz év után először új bölcsődei és óvodai férőhelyek létesültek a városban. Új gimnáziumi osztályok indulhattak és általános iskolák újulhattak meg. Új orvosi rendelők jöttek létre, egynapos sebészet és nappali kórház épül a szakorvosi ellátás megújulása mellett. Új uszoda és tornacsarnok áll a sportolni vágyó fiatalok rendelkezésére. Számtalan útépítést és vízrendezést indítottunk el és valósítottunk meg. A város egész területén új játszótereken találkozhatnak a családok. A vállalkozások a nehéz gazdasági helyzet ellenére sorra valósítják meg beruházásaikat: Tesco, Aldi, LIDL, DM, stb.

Tudatában vagyok, hogy mindezek ellenére még mindig nagy az igény a további fejlesztésekre. Nap mint nap érkeznek hozzám olyan jelzések, amelyek azt erősítik, IGEN, ez az a városfejlesztési tevékenység, amelyre szükség van,  amelyet folytatni kell! Azt is tudom, hogy mindez csak akkor lehetséges, ha e tevékenység találkozik az érintettek igényeivel, ha magunk mögött tudhatjuk az Ön támogatását is!

Azt is el kell mondanom, hogy vannak, akik el akarják venni a város lakóinak közös sikereit. Ők azok, akik mindenre NEM-et mondanak, gáncsoskodnak és alaptalanul vádaskodnak. Meggyőződésem, hogy a tagadásból, a NEM-ekből nem épül, gyarapodik városunk, környezetünk. Ezért fontosnak tartom, hogy a továbbiakban is a versengés az eszmék, a tervek vitája legyen. A továbbhaladás irányáról folytatott vita ne a bulvár, a botránypolitizálás eszközeivel éljen, hanem a jövőről, a város fejlődéséről, lehetőségeiről szóljon. Arról, hogy mit tehetünk mi – mindannyian - hogy Érd virágzó kertváros legyen!

Érd, 2010 augusztusa 

      Tisztelettel:

T. Mészáros András

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria