erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2010. június
2010.11.22. hétfő 10:11

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Képzelje el városunkat 2020-ban… Biztos vagyok benne, hogy egyetértünk: lakókörnyezetünk egészen más, mint a mostani: útjaink aszfaltosak, a csapadékvíz nem okoz gondot egy-egy nagyobb esőzés alkalmával, ingatlanjaink minden közművel biztonságosan el vannak látva, beleértve az ivóvizet, csatornát is.

Ha mindez megvan, természetesnek vesszük. Valószínű, akkor már nem is értenénk mai önmagunkat, el sem tudnánk képzelni, milyen volt a mindennapi élet mindezek nélkül. Mint ahogy ma sokan nem is értik, miért volt olyan jelentősége annak, hogy 1990-94 között a helyi közösség összefogásával kiépítettük Érden a vezetékes telefon hálózatot. Ugyanilyen természetes ma, hogy a város szinte teljes területén elérhető a gázvezeték az ingatlanok mellett. Mai szemmel nézve ezek annyira nyilvánvalónak tűnnek: vannak, és nehezen tudnánk elképzelni nélkülük a mindennapjainkat. De mindezek nem valósulhattak meg egy csapásra, akkor is összefogás, küzdelem és kitartó munka kellett hozzá!

Amikor 2006-ban megfogalmaztuk céljainkat a Batthyány Tervben, azt mondtuk: kellenek a városi szolgáltatások: egészségügy, iskolák, óvodák, kommunális közszolgáltatások. De mindezek megfelelő minőségben való nyújtásához elengedhetetlenül szükséges, hogy rendelkezésre álljanak az ehhez megfelelő eszközök, azaz infrastruktúrája legyen a városnak. Ezért is fogalmaztuk meg azt: ebben a négy évben az infrastruktúra fejlesztése lesz az egyik fő célkitűzésünk. Azt is látjuk, hogy olyan programot dolgoztunk ki, amely ciklusokon átívelő és stabil fejlődést képes biztosítani.

Legfontosabb feladatnak az úthálózat terén a fő- és gyűjtőutak, a mellékutak, a csomópontok és kereszteződések, valamint a gyalogos közlekedést elősegítő járdákat tekintettük. Ezért a főutak közül sikerült megteremtenünk a forrást, és jelentősen megújítottuk a Diósdi utat a vasúti aluljárótól a Balatoni útig. Szintén pályázati forrásból tudtuk megújítani a Bagoly utcát. Ezt követően a Karolina utca és a Szabadság tér megújításával elkezdve, az Esküdt utcát, Vörösmarty utcát tettük biztonságosabban közlekedhetővé. Most dolgoznak az építők a Lőcsei úton, amely az egyik leginkább igénybe vett útja városunknak és megújulása elkerülhetetlen volt.

Saját forrásból közlekedésre alkalmasabbá tettük a Felsővölgyi utat és a Széles utcát. Szintén így épülhetett meg a Tárnoki-Riminyáki kereszteződés, amelynek segítségével elmúlt a balesetveszély. Ezek azok a főbb útvonalak, amelyeket nagyon sokan használunk, akkor is, ha éppen nem ott lakunk. Megépítésük, használhatóvá tételük mindannyiunk hasznára válik, ezért is áldoztunk rá közel 650-700 millió Ft-ot.

A csatornázási program során mindezeken túl szerettük volna a lehető legtöbb utat szilárd burkolattal ellátni. Azonban a pályázati feltételek csak korlátozottan teszik ezt lehetővé, így eddig csak a szervízútnak elnevezett szakaszokat fogadták be. Ennek ellenére tizenkétezer méter új szilárd burkolatú út épülhet két év alatt, amelyhez mérhető eddig még nem volt Érden.

A csatornázási programunkat bizonyára részleteiben is ismeri, hiszen kiterjedt tájékoztatási tevékenységet folytatunk. E program segítségével hálózatot építünk a város azon részein, ahol még nem épült ki a csatorna közmű.  Ezt tekintem az elmúlt évek legnagyobb eredményének: 2008 nyarán tizenkétezer érdi család összefogásával létrejöhetett a Csatorna Társulat, majd ezt követően beadhattuk a pályázatunkat. 2009-ben örömmel vettük a hírt, hogy sikeres volt pályázatunk és meg is kötöttük a támogatási szerződést, majd el is indítottuk a beruházást. Jelenleg a kivitelező kiválasztása zajlik: a közbeszerzések időszakában vagyunk. Bízom benne, hogy idén ősszel a fizikai kivitelezés is elkezdődik és 2012 végére be is fejeződik.

Az ivóvíz-hálózat tekintetében mindannyian emlékszünk, hogy pár éve a város felső részein vízhiány alakult ki. Ennek megszüntetésére több száz milliós beruházást hajtottunk végre, amelyek megoldódott a kapacitás probléma Parkváros felső részein. Több lépcsőben végrehajtott beruházások nyomán a hálózati vízveszteséget drasztikusan sikerült csökkenteni. Azonban tovább kell lépnünk, ezért a svájci állam által felajánlott lehetőséggel élve közel 1.200 millió Ft-ot szereztünk pályázati úton arra, hogy az ivóvíz-ellátás biztonsága érdekében tovább fejlesszük a hálózatot.

A vízelvezetési problémák megoldásában az alapoktól indultunk ki. Érd vizei két gyűjtőbe kerülnek: több ágon keresztül a Dunába, míg másik irányba a Benta patak a befogadó. A Benta patak rendbetétele egy több települést érintő program, amelyben közreműködtünk. A másik oldalon befogadóhoz közel - tekintettel a belvizes problémákra is – az ú.n. RÁVNA területen kellett először megoldanunk egy közel 700 milliós projekt keretében a területrész vízelvezetési gondjait. De e programban a Tepecs kérdését egészen az ötös körforgalomig, a Bethlen G. utcában is megoldottuk.

Mivel tudatában vagyunk annak, hogy az összes probléma megoldására a rendelkezésre álló anyagi forrásoknak tízszerese-százszorosa kellene, ezért igyekeztünk a legégetőbb problémákra forrásokat biztosítani. Minden évben, minden választókerület rendelkezésére bocsátottunk egy ún. „Választókerületi Alapot” (összességében kb. 450 millió Ft értékben), amelyből az adott kerület képviselőjének és érintett részönkormányzatának javaslata alapján kisebb problémákat lehetett orvosolni. Sok esetben ezekből a pénzekből épülhetett árok, áteresz, járda, mart aszfaltos út, stb. 

Ebben a négy évben szűkös anyagi erőforrásaink mozgósításával is minden tekintetben nagyot léptünk előre. Azt azonban mindannyian tapasztalhatjuk, hogy ezek csak az első lépések voltak, az útnak még csak a felénél tartunk. Folytatnunk kell tehát, hogy ne vesszen kárba az eddig befektetett energia, és meg is valósuljon közösen kitűzött célunk: Érd virágzó kertváros legyen!

 

Érd, 2010. június

Tisztelettel:

T. Mészáros András

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.18. kedd 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.18. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.20. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria