erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2010. november
2010.12.01. szerda 15:36

Érd az egyik legeredményesebb város az országban!

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani azért a bizalomért, amelyet a választáson Önöktől kaptunk!  Az a jelentős felhatalmazás, amelyet az érdiek adtak, számunkra azt jelenti, hogy a döntő többség elégedett volt a teljesítményünkkel, azzal a fejlődéssel, amely városunkat jellemzi az utóbbi években. Éppen ezért úgy vélem, hogy ezt a dinamikus fejlődést eredményező munkát kell folytatnunk!

A közelmúltban az országos sajtó egy olyan tényről számolt be, amelyre minden érdi büszke lehet. Az előző ciklusban valamennyi város közül Érd pályázott a legeredményesebben pályázati pénzekre. A beadott pályázataink 94 százaléka volt sikeres – azt hiszem, ez a szám önmagáért beszél. A lehetőségeinket kihasználtuk, hiszen országosan a negyedik legtöbb pénzt Érd nyerte el!

Igazságosság és rend

Elérkezett az idő, hogy korszerűsítsük a mára meglehetősen elavult helyi adórendszert. Szinte valamennyi politikai erő felvetette már az elmúlt évtizedben a változtatás szükségességét, mi ezúttal meg is tesszük a szükséges lépéseket. Az átalakításnak több gyakorlati indoka is van.

Egyrészt nem, vagy csupán költségesen követhető a jelenlegi – értékalapú – adórendszer, ezért szükséges egy stabilabb, kiszámíthatóbb, kevésbé szubjektív rendszer kialakítása. Ez azért fontos, mert így az adózók hosszú távra tervezhetnek, nem kell attól tartaniuk, hogy követhetetlenül és kiszámíthatatlanul változnak az ezzel kapcsolatos rendeletek.

Másrészt jelenleg a megyei jogú városok közül – Érddel együtt – mindössze két város alkalmazza a korrigált forgalmi érték alapú, azaz a jelenlegi adórendszert.  Azzal, hogy most áttérünk majd a négyzetméter alapú adózásra, nem találunk fel semmi újat, csupán igazodunk a másutt már bevált rendszerhez.

A helyi adók esetén elsősorban azt kell szem előtt tartanunk, hogy a város lakói által elvárt színvonalú szolgáltatásokra fedezetet nyújtson. Mi az elmúlt években bizonyítottuk, hogy lehetséges a valódi fejlődés, a valódi színvonalemelés oktatási-nevelési intézményeinkben, egészségügyi intézményeinkben, egyéb szolgáltatásokban. Ebből nem léphetünk vissza. Célunk, hogy városunk a továbbiakban is az egyik legolcsóbban élhető város maradjon, ugyanakkor a város üzemeltetésének a feltételei is biztosítottak legyenek.

Másodsorban a helyi adózásban biztosítani kell, hogy mindenki vegye ki a részét a közös teherviselésből, mert ez így igazságos. Meg kell szüntetnünk a vitatható gyakorlatokat. Az új rendszerben – az előzetes várakozás szerint – húsz százalékkal többen vesznek majd részt az adózásban, mint eddig. Ők azok, akik a mostani, tíz éve kialakított rendszer hiányosságai miatt eddig nem fizettek adót. Ezt az űrt a többiek érdekében is ki kell tölteni, hiszen mindannyian e város lakói. Olyan rendszert dolgozunk ki, amelyben mindenki egyaránt hozzájárul a város működtetéséhez. Rendet szeretnénk tenni ezen a téren is.

Fontos, talán a legfontosabb pontja az új rendszernek, hogy lesznek kedvezmények is! Azt szeretnénk elérni, hogy egyrészt a változó adóteher elviselhető legyen, másrészt ösztönözzük az itt élő, de bejelentett állandó lakhellyel máshol rendelkezőket arra, hogy Érdre jelentkezzenek be. Itt veszik igénybe a szolgáltatásokat, úgy igazságos tehát, hogy az adójuk is e közösséget, a várost gyarapítsa.

A kedvezmény az itt lévő ingatlanokba állandó lakhellyel bejelentett személyek számához fog igazodni. Minél többen vannak bejelentve, annál nagyobb mértékű lesz a kedvezmény. A tervezet szerint minden bejelentett fő tíz százalék kedvezményt jelent, s a kedvezmény maximum a megállapított adóérték ötven százaléka lehet. Ez különösen a nagycsaládosoknak jelent könnyebbséget, ami természetes is egy olyan városban, amely megkapta a „Családbarát önkormányzat” kitüntető címet.

Természetesen folytatjuk az elmúlt években már bevált gyakorlatot a munkahelyet és helyi adóbevételt jelentő vállalkozások letelepítésére. Az elmúlt években már több nagyobb cég telepedett meg nálunk vagy bővítette Érden tevékenységét. Az adatokból is látható, hogy a válság ellenére – más városoktól eltérően – legalább szinten tudtuk tartani a 2007-2008-ban jelentősen bővülő iparűzési-adóbevételt. Nemsokára újabb nagy cégek lépnek be a helyi adózók körébe.

A helyi közszolgáltatások közül jövőre a szippantás költségeit tudjuk újból csökkenteni. Bizonyára emlékszik, hogy 2008-ban 500 Ft-tal csökkentettük a szippantás egy köbméterre eső díját. Ez akkor azzal járt, hogy többen kezdték igénybe venni – az amúgy kötelező – szolgáltatást. Sajnos a város több részén esténként terjengő bűz ezáltal nem szűnt meg, még mindig sokan maradtak azok, akik a környezetüket szennyezve kiengedték az utcára vagy az élővízfolyásba a keletkezett szennyvizet.

Most újabb jelentős, akár 30%-os csökkentést szeretnénk elérni a díjfizetés módjának megváltoztatásával. E változásra egyébként felsőbb szintű jogszabály is kötelez. Reméljük, hogy a változással nagyobb rend lesz ezen a téren is. A szabálykövető érdi lakosok terhei pedig jelentősen csökkenhetnek, azzal együtt, hogy a jóval nagyobb költségcsökkenés a rövid időn belül megvalósuló csatornázási program során lesz lehetséges.

Kérem, támogassa a jövőben is a virágzó kertváros építésére tett erőfeszítéseinket!

Érd, 2010. november

 

Tisztelettel:

T. Mészáros András

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.10. hétfő 08:00
Polgárok Háza - Érd, Alsó u. 1-3. II. emelet 205. szoba
2018.12.10. hétfő 10:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.10. hétfő 17:30
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria