erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2011. február
2011.02.09. szerda 19:59

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Városunkban 2011. január 1-jétől új adórendelet van érvényben, amely több változást is hozott az adózás szabályaiban. A megváltozott szabályok miatt sokan érdeklődnek, hogy milyen kedvezmények vehetők igénybe, milyen adómérséklési vagy adóelengedési lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akiknek gondot jelent az adó befizetése. Erről szeretnék az Ön számára egy rövid tájékoztatást adni, mert a város vezetése és önkormányzata számára is fontos, hogy polgárai megélhetése semmilyen körülmények között ne kerülhessen veszélybe.

Az adóbefizetésre vonatkozó kedvezmények

Kérelemre, tárgyévre mentesíthető a magánszemély adózó a fizetendő adó megfizetése alól, ha legfeljebb egy ingatlan tulajdonjogával vagy legfeljebb egy ingatlanon fennálló haszonélvezeti joggal rendelkezik és az alábbi három feltétel bármelyike fennáll:

a) 70 éven felüli, egyedül élő és a havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 300%-át;

2011-ben az öregségi nyugdíjminimum összege 28.500 Ft. Az egyedül élők számára tehát, amennyiben havi 85.500 forint alatti jövedelemmel rendelkeznek, lehetőség van az adó összegének elengedésére.

b) 70 éven felüli és akinek – kétszemélyes háztartás esetén – a vele közös háztartásban élő 70 éven felüli házastársával vagy élettársával együtt számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200%-át;

2011-ben az öregségi nyugdíjminimum összege 28.500 Ft. Amennyiben az Ön és az Önnel egy háztartásban élő együttes jövedelme nem haladja meg a havi 114.000 forintot (azaz egyénenként 57.000.- forintot), lehetőség van az adó összegének elengedésére.

c)   az adózó vagy a vele közös háztartásban élők egyike I. vagy II. csoportú rokkant, fogyatékossági támogatásban részesül, és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150%-át.

E paragrafus alapján amennyiben Ön vagy az Önnel egy háztartásban élők valamelyike I. és a II. csoportú rokkant, fogyatékossági támogatásban részesül és az egy főre jutó jövedelmük nem haladja meg a 42.750 forintot, lehetőség van az adó összegének elengedésére.

Amennyiben Ön a fenti három kategória egyikébe sem tartozik, ugyanakkor az Ön és családja megélhetését veszélyezteti a megállapított adó befizetése (építmény és telekadó esetén is!), úgy Érd MJV jegyzőjéhez fordulva lehetősége van kérni az adó mérséklését, felfüggesztését (kizárólag lakáscélú ingatlan esetén) vagy elengedését.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján e lehetőségek kizárólag az adótartozásra vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy az erre vonatkozó kérelmet az adóbefizetés határidejének leteltét követően lehet benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz (levélben: 2030 Érd, Alsó u. 1., Érd MJV Jegyzője, vagy személyesen az Adócsoportnál I. em. 121-es szoba, email-ben: kartikne@erd.hu).

Az adó megállapítására vonatkozó kedvezmények

A 44/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelet alapján mentes az adófizetési kötelezettség alól a magánszemély tulajdonában lévő garázs. A garázs hasznos alapterületét a bevalláson fel kell tüntetni, de nem kell utána adót fizetni. Az egy helyrajzi számon lévő lakás és garázs hasznos alapterületét a bevallás „A” jelű lapján együttesen kell szerepeltetni az építmény hasznos alapterülete rovatban, majd ezt követően csak a garázs hasznos alapterületét kell feltüntetni, végül az Önkormányzati rendeleti kedvezmény rovatban ismét jelölni kell a magánszemély tulajdonában lévő garázs alapterületét.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a hasznos alapterületbe tartozik a lakások esetében a pinceszinten kialakított helyiségek alapterületének 70%-a (ide nem értve a garázst, amely után nem kell adót fizetni). Ezen helyiségek alatt emberi tartózkodásra alkalmas (hobbiszoba, sportszoba, iroda, fürdőszoba, lakószoba, étkező, stb.) helyiségeket kell érteni. A kizárólag tárolásra szolgáló pince kiegészítő helyiségnek minősül, mely nem tartozik bele a hasznos alapterületbe, e helyiségek alapterületét nem kell a bevalláson feltüntetni és adót sem kell fizetni utánuk.

Ugyancsak nem tartozik a hasznos alapterületbe és nem is kell a bevalláson feltüntetni a lakás, üdülő szokásos használatához szükséges, de emberi tartózkodásra nem alkalmas, tüzelő, lom, kerékpár, babakocsi, szerszám tárolására szolgáló épület, épületrészt (ide nem értve a gépkocsi tárolót).

Bízom benne, hogy e levéllel sikerült felhívni figyelmét az adózással összefüggő kedvezményekre. Kérem, hogy amennyiben a leírtak vonatkoznak Önre, keresse hivatalunk illetékeseit.

Személyes életében jó egészséget és sikereket kívánok!

 

Érd, 2011. február

 

Tisztelettel:

T. Mészáros András

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.10. hétfő 10:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.11. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria