erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2012. augusztus
2012.08.29. szerda 08:33

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Örömmel értesítem, hogy augusztus 1-jén megnyílt az önkormányzat kihelyezett ügyfélszolgálati irodája az érdi TESCO-ban.

A 2013 júniusáig tartó csatornaépítés munkálatainak félidejéhez érkeztünk. A kivitelezők jelentése alapján a lefektetett csatornacsövek tekintetében is túlléptük a „felezővonalat”: az Érden összesen megépítendő kb. 240 km csatornából több mint 120 km már elkészült.

A nagy munkák – amint azt korábbi hírlevelemben már jeleztem – azt is jelentik, hogy bizonyos utcákban hosszabb-rövidebb ideig más az út állapota, mint a munkák megkezdése előtt volt. A fő közlekedési útvonalakon – ahol általában eddig szilárd burkolat volt – a csatornafektetés után először egy ideiglenes helyreállítás történik (ezt láthatjuk most pl. a Lőcsei úton, a Szent István úton, a Fuvaros úton és sok más úton). Ez az állapot a technológiai előírásoknak megfelelően akár több hónapig is fennállhat, amiért előre megértést és türelmet kérünk. Ezt követően történik meg a végleges helyreállítás, ami az eredetivel megegyező minőséget kell jelentsen.

A nem szilárd burkolatú utcák esetén sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a föld megmozgatásával a fellazult talaj egy ideig nehezebbé teszi az utcában a közlekedést. Bár a csatornaépítők a föld visszatöltése során tömörítik az árokba töltött földet, a szakmai tapasztalatok alapján ez sosem elég. Mindig kell számítani arra, hogy süllyedhet. Ezért kell kivárni az ún. „konszolidációs időszakot”. Ez alatt az út csak ideiglenesen van helyreállítva, a végleges – eredetivel megegyező állapotot eredményező – helyreállítás ezt követően történhet meg.

Természetesen tudatában vagyok, hogy ezen időszak alatt – legfőképpen csapadékos időszakokban – korábban soha nem tapasztalt nehézségeket okozhat a közlekedés az ideiglenes állapotban levő utcákban. Ezért arra kértük a kivitelezőket és a beruházást irányító Mérnök szervezetet, hogy nyújtsanak mindenben segítséget, enyhítsék a nehézségeket.  Szinte biztos, hogy mindent nem lehet elhárítani, ezért türelmét és megértését kérem!

Sokan érdeklődtek, hogy az elkészült szakaszokon mikor lehet rákötni, mikor lehet használni a csatornát. Ennek három feltétele van, amelyből az első kettőt már sikerült teljesítenünk.

Bizonyára Ön is emlékszik, hogy 2010-ben, amikor a pályázatunkat Brüsszelben az EU Bizottság vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy addig nem tudja támogatni és nem tudja megítélni az EU-s támogatást, amíg nem változtatunk a közművek üzemeltetésén. Korábban (2006-ban) ugyanis egy olyan cégnek adták át elődeink az üzemeltetést, amelyben magántulajdonosok is vannak, akik nem a jogszabályoknak megfelelő versenyben lettek kiválasztva.

Ezért az Unió azt a feltételt szabta, hogy csak akkor kaphatjuk meg a támogatást, ha különválasztjuk az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatót és ez utóbbit pályáztatás keretében választjuk ki. Ezt mi vállaltuk és ennek megfelelően is cselekedtünk. Koncessziós eljárást folytattunk le, amelynek nyomán idén megalakult az Érd és Térsége Csatornamű-szolgáltató Kft., amely 74%-ban önkormányzati tulajdonban van. Az EU-s elvárásoknak megfelelő üzemeltetést a szennyvíz közműveket üzemeltető cég 2012. június 25-től szolgáltat és erről bizonyára Ön is kapott már értesítést.

A szennyvíz közművek természetesen továbbra is önkormányzati tulajdonban maradnak, annak elidegenítése a törvény szerint nem lehetséges. Az üzemeltetőnek csupán az a feladata, hogy a közműveket üzemeltesse, azokkal szolgáltasson. 

Az üzemeltető elsőként a már régóta üzemelő hálózatot vette át. Reményeink szerint augusztustól elkezdődik a már elkészült, bővített érdi szennyvíztisztító telep próbaüzeme is. Az új műtárgyak a korábbi szennyvíztisztító kapacitás közel háromszorosát tudják teljesíteni és ezt magasabb hatásfokkal képesek tenni. Az új rákötések fogadásának tehát a második feltétele is teljesült.

De önmagában az, hogy egy utcában a földben van a csatornacső és ki is van próbálva, nem jelenti – nem jelentheti – azt, hogy arra rá is lehet kötni az érintett ingatlanokat (azaz fogadni tudná a szennyvizet). Ezek csak részei az épülő rendszernek. Amíg a teljes rendszer nem épül ki, addig bizonyos részeket nem minden esetben lehet használni. Hiszen ha egy utcában folyik a szennyvíz, azt a következő és az azt követő utcai csatornának is tudnia kell fogadni. Egy-egy nagyobb területről összegyűjtött szennyvízmennyiséget köztéri átemelővel kell átemelni és eljuttatni egészen a tisztítóig. Tehát egy-egy nagyobb öblözetet csak több tucat utcával együtt lehet üzembe helyezni. További megoldandó feladatot jelent, hogy ha most egy bizonyos átemelőn egy bizonyos mennyiségű szennyvíz halad át, arra a rendszerre nem lehet további utcákat kötni, amíg nem biztosított az átemelő bővített kapacitása. Tehát a most üzemelő csatornák sem tudják fogadni a közvetlenül rácsatlakozó új csatornák szennyvizét, amíg az átemelő kapacitás nem biztosított.

A teljes rendszer minden elemének működése akkor biztosított, ha minden elem a helyén van. Ezért ha részek üzembe helyezhetők, ezt azonnal kezdeményezzük. Természetesen, ha van rá lehetőség, minél több ingatlant, minél hamarabb szeretnénk hozzásegíteni ahhoz, hogy ráköthessen a csatornára. De ezt addig nem tehetjük meg, amíg minden hatósági hozzájárulást nem kaptunk meg. Tehát hiába szeretnénk, nem tehetjük meg, hogy üzembe helyezzük a csatornákat az illetékes hatóságok hozzájárulása nélkül.

Amint a különböző hatósági hozzájárulások megvannak, olyan időpontban fogjuk a rákötési engedélyeket kiküldeni, hogy a 90 nap (3 hónap) ne essen téli időszakra. Tehát ésszerű és teljesíthető legyen. Ezért negyedévente küldjük az engedélyeket, az elsőt várhatóan idén szeptemberben.

2012. augusztus

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.11.22. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria