erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2012. szeptember
2012.09.20. csütörtök 10:35

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Érd Megyei Jogú Város vezetése az elmúlt években igyekezett könnyíteni a városban élők adóterhein. Az adófizetés mindenki számára kötelesség, a város vezetőinek azonban az is felelőssége, hogy lehetőségei szerint enyhítsen a rászorultak terhein. Ezért most újból a helyi adókkal kapcsolatos mentességekre és kedvezményekre hívom fel a figyelmüket. A Hírlevél természetesen nem ad módot arra, hogy az érvényes jogszabályokat részletesen ismertessem. Ezért arra kérem, hogy a részletekről tájékozódjon Hivatalunkban, illetve az ügyfélszolgálati irodán. Ezúton szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy az érdi TESCO-ban (Budafoki út 2-4.) új kihelyezett ügyfélszolgálati irodát nyitottunk, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre. Reméljük, ezzel is hozzájárulhatunk hivatalos ügyeik hatékony és gyors rendezéséhez.

A közelmúlt egyik fontos intézkedése volt az építményadóval kapcsolatos kedvezmény: a magánszemély tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló épületben, mindegyik, az év első napján állandó lakosként bejelentett személy után, személyenként 10% kedvezmény jár, amely összességében elérheti az 50%-ot. A jogszabály szerint kérelemre, az alább felsorolt három feltétel bármelyikének teljesülése esetén mentesíthető az építményadó megfizetése alól a magánszemély, ha annak az egy ingatlannak a tulajdonjogával/ haszonélvezeti jogával rendelkezik, amelyik után az adófizetési kötelezettsége fenn áll és ténylegesen az a lakhelye:

 • 70 éven felüli, egyedül élő és a havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 300%-át;

 • 70 éven felüli és akinek - kétszemélyes háztartás esetén - a vele közös háztartásban élő 70 éven felüli házastársával vagy élettársával együtt számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200%-át;

 • az adózó vagy a vele közös háztartásban élők egyike rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150%-át.

Ugyancsak élhetnek mentességgel a talajterhelési díj megfizetése alól, azok, akik 

 • 70 éven felüliek, egyedül élők és a havi nettó jövedelmük nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 300%-át;

 • 70 éven felüliek és akinek - kétszemélyes háztartás esetén - a vele közös háztartásban élő 70 éven felüli házastársával vagy élettársával együtt számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200%-át;

 • az adózó vagy a vele közös háztartásban élők egyike rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, és a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150%-át.

 • Kérelemre, tárgyévre 50 % kedvezményben részesíthető az a természetes személy kibocsátó, aki három vagy több gyermeket nevel, és a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 100 %-át.

Ugyancsak kérhető mentesség az építményadó, a telekadó és a helyi iparűzési adó megfizetése alól.

Építményadó:

 • Mentes a magánszemély tulajdonában lévő garázs/garázsegység.
 • Mentes a magánszemély adóalany, nem vállalkozási célt szolgáló, helyi egyedi védelem alatt álló épülete, épületrésze.

Telekadó:

 • Mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő beépített belterületi telek, a telek teljes területével.

 • Mentes az idei évben adó alól a magánszemély tulajdonában lévő, a Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv szerint TAK – telekcsoport újraelosztási kötelezettséggel érintett – telek, a teljes területével. (2012. december  31-ig)


Helyi iparűzési adó:

 • A 2012. adóév elszámolásától kezdődően mentes a helyi iparűzési adó megfizetése alól az a Htv. 37. § (1) bekezdése szerinti állandó jellegű iparűzési tevékenységet végző vállalkozó, akinek/amelynek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot.


***

Végül engedje meg, hogy egy, Magyarország és városunk számára is jelentős sportdiplomáciai sikerről is beszámoljak. Érd Megyei Jogú Város és Budaörs közösen rendezheti 2013-ban a férfi ifjúsági kézilabda világbajnokságot. Erről a nemzetközi szövetség, az IHF döntött Londonban, a nyári olimpia helyszínén. Bízom abban, hogy ez a jelentős nemzetközi sportesemény további lendületet ad Érd egyre sikeresebb sportéletének, s hírét viszi a világban virágzó kertvárosunknak!

2012. szeptember

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.14. péntek 18:00
volt II. Lajos Általános Iskola (2030 Érd, Fő u. 42.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria