erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2012. november
2012.11.20. kedd 10:30

Tisztelt Érdi Lakótársam!

A gyermekes családok és az egész város számára jó hírrel kezdhetem az e havi hírlevelet. Két óvodapályázatunk is sikeres volt, így az elmúlt években közel 40 milliárd forint pályázati pénzt elnyert városunkban hamarosan 130 férőhellyel bővülhet az óvodai ellátás.

A Kincses Óvoda Kutyavári Tagóvodájának férőhelybővítésére, felújítására, illetve a Szivárvány Óvoda Meseház Tagóvodájának férőhelybővítésére, újjáépítésére is a maximális, 200-200 milliós támogatást kapta meg a város, amelyhez öt-öt százalék önerőt kell hozzátennie. A Gyula utcai óvodát teljesen átépítjük, egy hétcsoportos új épületet alakítunk ki, 72 új férőhellyel. Az ide járó gyerekek az építkezés ideje alatt az ugyancsak nemrég átadott Harkály óvodába járnak majd. A Kutyavári óvodát nem bontjuk le, hanem bővítjük, három új csoportszobát alakítunk ki, legalább hatvan új férőhellyel. Az építkezés három-öt hónapot vesz majd igénybe, ez a támogatási szerződés megkötésének időpontjától és a közbeszerzési eljárás lefolyásától függ majd. A jövő szeptemberi óvodakezdésre ez a 130 új férőhely mindenképp rendelkezésre áll majd. Bár ez a mennyiség csak a tizede annak, amennyire szükség lesz 2014-től, de reményeink szerint a következő években is lesznek olyan óvodabővítési pályázatok, amelyeken indulhat a város. Az elmúlt évek bővítéseivel együtt a két ciklusban jelentősen nőtt a férőhelyek száma, és készen vannak a tervek egy új, parkvárosi óvoda felépítéséhez is.

Az elmúlt években közel 40 milliárd forint pályázati pénzt nyertünk el, amelynek legnagyobb részét a 2014-ig tartó csatorna-projekt teszi ki. Ezen kívül a város új főtérrel gazdagodott, épült játszótér, megújult és gimnáziummá is bővült a Gárdonyi Géza iskola, megnyitott a Városi Galéria, valamint felújítottuk az Európában egyedülálló Földrajzi Múzeumot is.

*

A város nemzetközi kapcsolatai is jelentős fejlődést mutatnak. Új testvérvárosunk, a kínai Xuzhou és más kínai tartományok befektetői csoportjai, üzletemberei rendszeresen látogatnak el Érdre, hogy tájékozódjanak az üzleti lehetőségekről. Bízom benne, hogy ez a gyümölcsözőnek induló kapcsolat mihamarabb konkrét befektetéseket is eredményez.

*

Pest Megyei Közgyűlése az általa szervezett területfejlesztési fórumsorozat első állomásának Érdet választotta, így október végén városunkban fogadhattuk mindazokat, akik elkötelezettek a térség fejlődése iránt. A tanácskozáson elmondott előadásomban hangsúlyoztam, hogy Érd, Pest megye legnagyobb, megyei jogú városaként abban érdekelt, hogy a térség stabil, növekvő fejlődési pályára állhasson, amelyhez a további uniós európai források megszerzése elengedhetetlen. Mivel a jelenlegi struktúra szerint térségünk Budapesttel egy régióba tartozik, a főváros fejlettsége eltakarja Pest megye településeinek hátrányosabb helyzetét, ami oda vezet, hogy a jövőben jelentős uniós pénzektől eshetünk el. Ezért a tanácskozáson ismét felvetettem a Budapesttől elszakadó Pest megyei régió lehetőségét. Ez nem új keletű elképzelés, és a legutolsó, ebben a témában készíttetett közvéleménykutatás szerint a térségben lakók elsöprő többsége támogatná is az elszakadást.  Ahhoz, hogy a megye települései megfelelő fejlesztési pénzekhez juthassanak, alkalmazkodnunk kell az új helyzethez. Az egészségügy, a zöldgazdaság, az otthonteremtés, a vállalkozásfejlesztés, az innováció, a foglalkoztatás és a közlekedésfejlesztés mind olyan terület, amelynek fejlesztése nélkül gyakorlatilag lehetetlen fejlődésről beszélnünk. Ráadásul ezek a pillérek sokféle területet integrálnak. Ezek révén nyílhat komoly esély arra, hogy a fejlesztés már középtávon, európai és globális léptékben is versenyképes hazai termékek, szolgáltatások és vállalatok megjelenéséhez vezessen. Mindez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Érd fejlődése ne törjön meg, hogy valóban jobbá tehessük életünket a virágzó kertvárosban.

2012. november

T. Mészáros András polgármester

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria