erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2013. május
2013.05.06. hétfő 10:26

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Kétfajta – csatornázással érintett – utunk van Érden: amit már helyreállítottak a kivitelezők és amit ezután fognak helyreállítani. Húsz hónapja tart Érd városának legnagyobb beruházása. Ennek során túl vagyunk egy tavalyi aszályos nyáron, egy korábbi években nem tapasztalt keménységű télen és egy erősen csapadékos tavaszon. Érthető tehát, hogy mindenki nagyon várja már, hogy az építkezési munkák végre befejeződjenek és visszatérhessen a normális életvitel a városba.

Köszönöm a türelmét és támogatását abban, hogy az építkezéssel járó elkerülhetetlen kellemetlenségek – zaj, por és sár – ellenére segíti az építők munkáját, hogy minél hamarabb befejeződhessen a komfortos, környezetkímélő, európai színvonalú életvitelt lehetővé tevő beruházás.

Útjaink kulcsfontosságú szerepet töltenek be egy település – különösen egy város – életében. Vannak olyan esetek, amikor az utak felbontása szükségszerű, ilyen például a közművek vezetése, lefektetése. Ilyenkor nehezebben járhatóak az utak, mint azt korábban megszoktuk. Egy jobb és kényelmesebb életvitel érdekében sokszor átmenetileg áldozatokat kell hoznunk.

Sajnos az érdi utak jelentős része földút, ami az időjárás váltakozásának sokkal inkább ki van téve, mint betonos, aszfaltos társai. A tavaszi hóolvadás és az esőzések pedig annyira meglazították a talajt, hogy nemcsak a közlekedést nehezítették meg, a csatornázási munkálatokat sem lehetett a tervezett időben újraindítani. Jelenleg azonban már újra folynak a munkák és a helyreállítások, több problémás út véglegesen helyreállított burkolatot kapott.

Mostanra a csatornázással érintett utcák több mint harminc százaléka esetén megtörtént a végleges helyreállítás. Itt az eredetivel egyező minőség út  – vagy egy kicsivel jobb – állt elő. A fennmaradó utcákat idén nyár végéig fogják helyreállítani a szerződés szerint. A forgalmasabb közlekedési útvonalakat is egyiket a másik után hozzák az eredetivel megegyező állapotba.

Sok érdi utcában tehát még hátravan a végleges helyreállítás. Sajnos bármennyire is szeretnénk, azt az EU-s szabályok nem teszik lehetővé, hogy minden egyes burkolatlan út aszfaltot kapjon. Ezért ahol korábban nem volt aszfalt, ott csak eredetivel egyező minőségű út előállítását fizeti ki az EU. Természetesen ahol aszfalt volt, ott legalább sávosan helyre kell állítaniuk az eredeti állapotot.

Azt kezdeményeztük, hogy – tekintettel arra, hogy a kemény tél során több utcát is erősebben igénybe vettek – a kivitelezők kárpótlásként erősítsék meg a legkritikusabb utcák burkolatát.

A következő évtizedekben minden esetre nagy feladatunk lesz megtalálni azt a pénzügyi forrást, amelynek segítségével a most zajló csatornázási programhoz mérhető útépítést tudunk majd megvalósítani.

A csatornafektetési munkálatok hamarosan a végéhez érkeznek. A minőségi ellenőrzések és szükséges adminisztráció után a rákötések is sok helyen elkezdődhetnek. Az első rákötési engedélyeket már kiküldtük, hamarosan újabbak kerülnek postára.

A rákötések során néhány ingatlan esetén – mivel olyanok az ingatlan egyedi adottságai – a szennyvíz nem tud gravitációsan a közcsatornába jutni, csak házi átemelővel. Ott, ahol a házi átemelők működtetik az utcai nyomóvezetéket, az EU-s szabályok lehetővé tették, hogy ezeket EU-s pénzből vásároljuk meg, hisz ezek nélkül az utcai rendszer sem lenne működőképes. Ott ahol az utcai vezeték gravitációs, de erre az utca néhány ingatlana átemelővel csatlakozik, eddig az EU-s szabályok kizárták azt, hogy közpénzből vásároljuk meg az átemelőt.

Az utóbbi években több levélben fordultam az illetékes döntéshozókhoz, hogy engedélyezzék azt, hogy ezeket az eszközöket mégis a beruházás keretében, a program költségvetéséből telepítsük. Örömmel mondhatom, hogy erőfeszítéseink részben sikerrel jártak. Egy jogszabály változást már sikerült elérnünk: a vonatkozó kormányrendelet szerint februártól már a közcsatorna üzemeltetője kell üzemeltesse az ilyen berendezéseket.

Reményeim szerint – ha nem ütközik újabb EU-s szabályokba – hamarosan arról számolhatok be, hogy a berendezéseket sem kell az ingatlantulajdonosoknak megvásárolni. Így aki ilyen ingatlannal rendelkezik, az könnyebben csatlakozhat és használhatja a komfortosabb életet lehetővé tevő szennyvízcsatorna hálózatot!

Harmadikként arról szeretnék beszámolni Önnek, hogy az elmúlt évek szélmalomharcai után egy új, nonprofit közszolgáltatót alapítottunk a kommunális hulladék elszállítására. Így a szemetet április elejétől az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft szállítja el.

Az új szolgáltató ÉTH Kft-t arra kértük, hogy az előző szolgáltató által március utolsó heteiben el nem szállított szemetet is vigye el az utcákról. Sajnos ezt félreértve az Érd-Kom Kft az el nem végzett munka ellenértékét is szeretné az érintettek részére kiszámlázni utolsó számlájában, azt állítva, hogy az elszállítást ők kifizették az új szolgáltatónak. Remélem, hogy ezt az utolsó próbálkozást is hamarosan rendezzük, és végre az átmenet nehézségein túllendülve egy olyan közösségi szolgáltató fogja a hulladékot szállítani, amely biztosítja, hogy Érd tiszta, rendezett város legyen és megfelelő minőségű közszolgáltatásokat nyújtson polgárainak!

 

2013. május

T. Mészáros András polgármester

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria