erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2015. június
2015.06.11. csütörtök 15:38

Tisztelt Érdiek!

Érden mindig is sok gondot okozott az utak állapota, ez a város életének egyik legégetőbb problémája. Ezért is örömteli, hogy ebben az évben közel százmillió forintot fordíthatunk az érdi utak karbantartási munkálataira. Ebből 60 millió jut az aszfaltos utak javítására, kátyúzására, ami várhatóan 5500 m2 aszfaltburkolat javítását teszi lehetővé 2015-ben. A murvás, martaszfaltos utak rendbetétele a számítások szerint 45-50 millió forintba kerül majd. A munkálatokat előre meghatározott ütemezés szerint végzik az ÉKFI munkatársai. (Az ütemezésről, az aktuálisan érintett utak listájáról havi bontásban az Érdi Újság számaiból tájékozódhat.) Az elmúlt években 40 km új utat sikerült építeni a városban, ezzel mintegy 40 százalékkal nőtt a burkolt utak száma Érden. Bár ez több, mint amennyi az elmúlt évtizedekben összesen épült, még mindig sok, minimum 300 km utat kellene megépíteni. Ehhez a csatornaprogrammal megegyező nagyságrendű forrásra, azaz legalább 30 milliárd forintra lenne szükség, ám ez sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre. A városvezetés azonban folyamatos tárgyalásokat folytat a kormánnyal érdi fejlesztési pénzek bevonásáról.

 „Érd számít Rád”” szlogennel ősztől országosan is egyedülálló érdekképviselethez juthatnak az érdi diákok. Középiskolásaink ugyanis saját, széles jogkörökkel felruházott ifjúsági önkormányzatot választhatnak szeptember végén. E testületet a diákpolgármester vezeti majd, akinek munkáját egy diák-alpolgármester és öt diákképviselő segíti. Az október elején megalakuló érdi ifjúsági önkormányzat tíz millió forintos költségvetéssel gazdálkodhat; ezt az összeget a diákság céljaira, a diákok által fontosnak tartott fejlesztésekre fordíthatja a testület. Az ifjúsági önkormányzat mandátuma egy évre, a következő választásig szól. A választás első része már lezárult azzal, hogy mindhárom érdi középiskola megnevezte diákpolgármester-, illetve diákképviselő- jelöltjeit, akik már be is mutatkoztak a nyilvánosságnak. Alakulóban vannak a jelöltek választási programjai is: többek között ifjúsági rendezvények, közlekedés-fejlesztés, bicikli utak, cserediák-program szerepel a tervek között.

A választást egy hónapos választási kampány előzi meg, a szavazásra pedig a három érdi középiskola valamennyi diákja jogosult. A diákpolgármesteri tisztséget a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri el, a második legtöbb szavazatott kapó polgármesterjelölt lesz az alpolgármester, a testület pedig a képviselőjelöltek közül az öt legtöbb szavazatot szerző diákból áll majd.  A diákönkormányzatnak legalább kéthavonta üléseznie kell, ezeken az általános iskolák egy-egy tanulója tanácskozási joggal vehet részt.

*

Valamennyi érdi büszke lehet arra, hogy sorozatban harmadik bronzérmét szerezte idén az ÉRD női kézilabda csapata a magyar bajnokságban. Ráadásul kéziseink az EHF-kupában a legjobb négy között végeztek, a Magyar Kupában pedig ugyancsak bronzérmet szereztek. A csapat történetében példátlan siker ez a teljesítmény! Különösen annak fényében lehetünk büszkék lányainkra, hogy az érdi női kézilabdázók mindössze öt éve, 2010-ben jutottak fel az NB1-be, s ez idő alatt sikerült megszilárdítani helyüket a bajnokság legjobbjai között. Voltak ugyan jelentős változások a csapatban, de ez nem gyengítette, inkább még erősebbé tette a közösséget. Köszönetet illeti az idei teljesítményért a csapat játékosát, a csapat edzőjét, a szakmai stábot és nem utolsó sorban a fantasztikus közönséget. Nem elhanyagolható tény ugyanis, hogy ebben az idényben a Győr mögött a második legnagyobb nézőszámot produkálta az ÉRD a bajnokságban.

*

Sikeresen zárult az idei TeSzedd! akció, amelynek keretében kilenc helyszínen 700 önkéntes gyűjtötte a szemetet Érden. A résztvevők száma több mint háromszorosa volt a tavalyinak. „A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Ennek keretében Érden május 15-16-17-én a város kilenc pontján 500, előzetesen regisztrált fő vett részt a takarítási munkákban, akikhez további 200 önkéntes csatlakozott a helyszínen. A résztvevők nagy száma azt mutatja, hogy az érdiek közül egyre többen érzik magukénak a várost, a környezet védelmét. Sajnálatos, hogy még mindig ennyi szemét, illegálisan lerakott hulladék szennyezi Érdet, de örömteli, hogy nő azok száma, akik szabadidejüket feláldozva hajlandóak tenni ez ellen – fogalmazott. A három nap alatt kb. 700 m3, azaz közel 30 ezer kg hulladékot gyűjtöttek össze az önkéntesek, akik között ebben az évben sok önkormányzati képviselő is dolgozott. Az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. további tíz fővel, hét hulladékgyűjtő tehergépkocsival segítette az akciót, melyre 31,5 munkaórát és több mint 311 km futási teljesítményt használtak fel.

*

Itt a nyár, és ez azt is jelenti, hogy hamarosan megnyitja kapuit az Agárdi Popstrand, amellyel városunknak évek óta gyümölcsöző az együttműködése. A napokban írtuk alá a Popstrand főrendezőjével az idei nyárra vonatkozó megállapodást, amelynek értelmében ezen a nyáron is fél áron látogathatják a Popstrand koncertjeit az állandó érdi lakcímmel rendelkezők. Ehhez nem kell mást tenniük, mint jegyvásárláskor felmutatni lakcímkártyájukat. A kínálat ebben az évben is impozáns: fellép többek között az EDDA, a Tankcsapda, az Irigy Hónaljmirigy, a Piramis, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Keresztes Ildikó, Demjén Ferenc, Bereczki Zoltán, Radics Gigi, az R-GO, a HOOLIGANS, Kasza Tibi, a MOBIL Mánia, a Lord, a Magna Cum Laude és Király Viktor.

Kívánok valamennyi érdi polgárnak pihentető, napsütéses nyarat!

 

T. Mészáros András

polgármester

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.11.22. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria