erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2010. április
2010.06.04. péntek 09:45

TISZTELT ÉRDI LAKÓTÁRSAM!

 

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Érd valamennyi, választójogával élő lakójának, hogy részt vett az országgyűlési választáson, és szavazatával erősítette a demokráciát, azt a jogot, amely lehetőséget ad valamennyiünknek véleményünk kifejtéséhez!

Az élhető és virágzó kertváros nem csak házakat, tereket, utakat és intézményeket jelent. Három éve a Batthyány Terv ÉRDemes programjában a közösségi élet és szabadidő értelmes és kulturált helyi lehetőségeinek fejlesztését tűztük ki célként. Úgy gondoltuk, hogy az érdi identitás erősítésének, a helyi közösségek és civil szerveződések tevékenységének támogatása nagyban elősegítheti ennek elérését. Erős igényként tapasztaltuk a családok, de különösen a legfiatalabb korosztályok részéről a helyi tömegsport és versenysportok támogatását. Ezért a Batthyány Terv részeként egy Civil Alapot hoztunk létre, valamint igyekeztünk megközelíteni a sport támogatásának azt a szintjét, amelyet más, sportban sikeres településeken már elértek. Ezeket szeretném ezúttal a figyelmébe ajánlani, tekintettel arra, hogy megjelentek a pályázati felhívások a Civil Alapra valamint sportolóink komoly sikerek küszöbén állnak.  Az ezekkel kapcsolatos legfontosabb információkat is elolvashatja e levélben.

 

A civil szervezetek mind a társadalom egészének, mind a helyi közösségeknek kiemelkedő fontosságú, értékhordozó és közösségteremtő tényezői. Jelentőségüket mutatja, hogy bevonásukkal eredményesebben, hatékonyabban oldhatók meg az önkormányzati feladatok. Emellett lakossági igényeket is közvetítenek, tájékoztatásukkal, a velük való párbeszéddel könnyebben közvetíthetőek az önkormányzati elképzelések, koncepciók, tervek. A civil szervezetekben plusz erő, kreativitás és közel sem utolsósorban jelentős lokálpatriotizmus rejlik. Céljaik nem egyszer egybeesnek az önkormányzat céljaival, feladataival, ezért az önkormányzatok is építhetnek rájuk. Erre az elmúlt években konkrét példák sokaságát tudnánk hozni, elég, ha a Fundoklia-völgy vagy a levendulás rendbetétele terén az önkormányzati támogatást önkéntességgel megsokszorozó, mozgósító erejű szerveződésekre gondolunk. Bizonyára az Ön környezetébe is tevékenykednek olyan szervezetek, klubok, baráti társaságok, amelyek tartalmas programokat szerveznek úgy időseknek, mint a legfiatalabb korosztálynak.

 

A Civil Alap elkülönített keretei az érintett szakbizottságok felügyelete mellett működnek, felhasználásukról e testületek döntenek.  Minderre a célzatos felhasználás, a tervezhetőség és az áttekinthetőség, valamint a szakmai háttér biztosítása miatt került sor. E keretek oktatási, kulturális, sport, szociális és egészségügyi célokat szolgálnak. A pályázati felhívások megjelentek a www.erd.hu honlapon valamint az Érdi Újságban is.

 

Az elmúlt években közel tízezer lakótársunk vett részt a több száz,  civil szervezetek által szervezett programon. Kérem, vigye hírét, hogy az Ön gyermekei, szülei és barátai is részt vehessenek ezeken a programokon!

***

Érdi sikertörténet: Újra országosan meghatározó sportváros lettünk!

 

Ki ne emlékezne arra, mikor a 90-es években az Érdi VSE futballistái folyamatosan 2000 fős nézősereg előtt játszották mérkőzéseiket és küzdöttek az NB 1-be kerülésért?

 

Akkor nekik nem sikerült, de most jó eséllyel pályáznak erre az ÉTV-Érdi VSE kézilabdás lányai, akik veretlenül vezetik az NB I/B tabelláját. Ez nem csak azért fontos, mert városunk végre elfoglalja őt megillető helyét Magyarország sporttérképén, hanem azért is, mert gyermekeink – látva az elérhető célt – mind többen választják szabadidejük eltöltésére a sportot. 2006-ban Érden 16 gyermek kézilabdázott, ma ez a szám 200 fölött van. Összességében több mint 1000 gyermek rendszeres sportolását támogatja városunk, akik, ha nem találkozhatnának hetente Pádár Margóval, Szrnka Hortenziával vagy Németh Helgával, inkább játszanának otthon a számítógépeiken vagy ülnének a televízió előtt. Belátható, hogy csak akkor tudunk a tömegsport mögé tömeget állítani, ha van egy olyan sportág, aminek sikerei lelkesítően hatnak fiatalra és idősre egyaránt. E cél elérését szolgálja az Érdi Sport Kft. valamint az átszervezett Érdi VSE is, amelyek együtt kiváló szakmai munkával, de az országos átlagnál jóval kevesebb forrásból érik el kiemelkedő eredményeiket Érd és az itt lakók dicsőségére. Egy város nem csak betonból és téglából áll, hanem az ott élők összetartó közösségéből, aminek legszembetűnőbb megnyilvánulása az elmúlt években egyre gyarapodó utánpótlás létszám és a folyamatosan duzzadó szurkolói tábor. Felemelő egy olyan közösség tagjának lenni, ahol százak - fiatalok és idősek, férfiak és nők, gyermekek és szüleik – teli torokból kiáltják: HAJRÁ ÉRD!

 

Ezúton is buzdítom minden szülő társamat, vigye gyermekét edzésekre akár az Érdi VSE kézilabdázói vagy focistái közé, akár az ország egyik legeredményesebb birkózóegyesületének, az Érdi Spartacus edzéseire, mert ezeknél az egyesületeknél kimagasló szakmai felügyelet mellett, európai szintű létesítményekben (többek között a februárban átadott Batthyány Tornacsarnokban és a júniusban felújításra kerülő Ercsi úti Sporttelepen) egészségesen fejlődhetnek, hasznosan tölthetik el szabadidejüket. 

 

Érd, 2010. április

                                                                    Tisztelettel:

 

T. Mészáros András

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria