erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2010. február
2010.06.04. péntek 09:36

Tisztelt Érdi Lakosok!

 

Az élhető és virágzó kertváros életében alapvető az életkörülmények és a városban elérhető szolgáltatások minősége. Ezúttal az egészségüggyel, valamint az Érd kulturális életével kapcsolatos történésekről számolok be Önöknek.

Amikor 2007-ben a Batthyány Terv kidolgozásába kezdtünk, olyan célokat kerestünk, amelyek eléréséért széles városi összefogás alakulhat ki. Egyik ilyen fontos városfejlesztési célkitűzésünk az egészségügyi ellátás fejlesztése volt.

Ennek megfelelően elkezdtük a háziorvosi és gyermekorvosi rendelők felújítását, amely 20 felnőtt és 10 gyermekorvosi rendelőt érintett. A gyógyuláshoz, gyógyításhoz méltóbb körülmények megteremtése reményeink szerint hozzájárul ahhoz, hogy az ellátás minősége is ugrásszerűen javuljon. Az önkormányzatok folyamatosan szűkülő pénzügyi lehetőségei közepette is elsőként sikerült elérnünk, hogy önkormányzati beruházásból teljesen új helyre költözhettek a Kutyavári úti rendelők.

Ezt a teljes rendelő hálózat megújításának anyagi fedezetét igyekeztünk biztosítani. A cél minden esetben az, hogy olyan infrastruktúra alakulhasson ki, amely gazdaságos, és kielégíti az itt lakók igényeit. Mindezt a kialakítandó Egészségházakban látjuk megvalósíthatónak, ahol az orvosi rendelők mellett – elsősorban egészségügyi – kiegészítő szolgáltatások kapnak helyet bérlemény formájában. Ezzel biztosítható az Egészségházak kialakításához szükséges beruházások megtérülése, tehát a további karbantartás fedezete. A hosszas viták után elfogadott Egészségház-program tehát több helyszínen valósítaná meg vadonatúj orvosi rendelők építését. A program értéke megközelíti az egymilliárd forintot, amelynek legjelentősebb részét a korrekt együttműködéssel a városba csábított magánberuházók teremtik elő.

2009 folyamán a parkvárosi háziorvosi körzetek elhelyezésére magántőkéből indult fejlesztés a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pára lakópark környékén). Szintén magánbefektető vállalkozott a Tusculanumi (Tompa M. utcai) orvosi rendelők új helyen való elhelyezésére a Riminyáki úton. Ez a létesítmény készen áll, folyamatban van a használatbavételi engedélyezés.

A Szakorvosi Rendelőintézetben eddig elhelyezett háziorvosi és gyermekorvosi rendelők is új helyre költöznek még ez év végéig. Ezek után nem maradt más hátra, mint hogy megoldjuk a Bagoly utcai és az ófalusi rendelők elhelyezését is.

Kétségkívül az egyik legnagyobb eredménye az elmúlt éveknek, hogy az érdi önkormányzat megteremtette annak anyagi lehetőségeit, hogy egy kb 1.500 millió Ft értékű projekt keretében megújulhat az érdi kistérség járóbeteg szakellátása. Ezáltal Érd és a környező települések lakói egy valóban XXI. századi, kulturált körülmények közötti ellátásban részesülhetnek. A projekt folyamatban van, és a tervek szerint 2010 év végére fejeződik be. A projekthez kb. 1.300 millió Ft EU-s forrást vesz igénybe az önkormányzat.

***

„A kultúra gazdagít!’ – ez a szlogen Érden immár valóság 2010-től! Nem tévedés: aki az Önkormányzat és a művelődési központ által szervezett kulturális programokra jegyet vásárol, gyakorlatilag pénzt keres! Ezzel – az országban egyedülálló módon – mindenki számára hozzáférhetővé válik a kultúra. Aki ugyanis jegyet vásárol valamely kulturális rendezvényre, a jegy árának értékben kapott kuponokat teljes összegben levásárolhatja a CBA érdi és martonvásári üzleteiben, valamint a Bíró András (Óperenciás) könyvesboltban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 3500 forintos jegyért cserébe Ön 7000 forint értékű kupont kap, amelynek felét a CBA-ban, másik felét pedig a könyvesboltban vásárolhatja le. Ha négytagú család vásárol jegyet, akkor ez (a példánál maradva) négyszer 7000 forintot jelent! És ez csak egy program! Ahány programra ellátogat, annyiszor kap a jegy árának megfelelő értékű kupont.

A rendezvényekre megvásárolt jegyek értéksávok alapján értékesíthetők. Példaként: a 700 forintos jegy 5000 Ft., az 1500 forintos jegy 10.000. Ft., a 3000 forintos jegy pedig 20.000.- Ft. feletti vásárlás fölött a jegy teljes értékével csökkenti a vásárlás költségét. Akinek ez egyszerre sok, úgy élhet a többszöri vásárlás során történő érvényesítés lehetőségével. Vagyis ezúttal mindenki jól jár: a tartalmas programokra kíváncsiak gyakorlatilag ingyen jutnak a kultúrához, miközben a város számára nem vész el a jegybevétel, és a programot támogató vállalkozók is növelhetik forgalmukat. Ez az egyedülálló konstrukció lehetővé teszi, hogy a gazdasági válságban se kelljen választanunk létszükségleteink és a kultúra között.

 

Érd, 2010. február

 

                                                                    Tisztelettel:

           T. Mészáros András

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. december
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhívások
Meghívó
2018.12.10. hétfő 10:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.11. kedd 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.12.13. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria