erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Polgármesteri Hírlevél
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
2014. június
2014.06.03. kedd 13:52

Tisztelt Érdi Lakótársam!

Új uniós költségvetési időszak előtt állunk, ezért itt az idő, hogy mi, érdiek megbeszéljük az elkövetkező évek céljait, lehetőségeit!

Ahhoz, hogy városunk EU-s forrásokhoz juthasson, a 2014-2020 közötti időszakra egy fejlesztési tervet kell készítenünk. Megbízott szakembereink felmérték, hogy eddig mit sikerült elérni a városban és melyek a még megoldásra váró problémák. A helyzetfelmérés azonban csak akkor lehet teljes, ha megkérdezzük a leginkább érintettek, az itt lakók véleményét.

MIT TERVEZÜNK MEGVALÓSÍTANI?

Szakembereink azt javasolták, hogy néhány területet kezeljünk kiemelten.

A legfontosabb Érd vízgazdálkodásának továbbfejlesztése. A csapadékvizet – ahol lehet – helyben kell kezelni, ahol viszont erre nincs mód, kulturált körülmények között kell elvezetni. Záportározók is kellenek, hogy a szárazság idején biztosíthassuk az egyre növekvő öntözővíz igényt.

Fontosnak tartjuk az alközpontok megújítását és bővítését, különös tekintettel Parkvárosra/Bem-térre és Érdligetre. Mondjuk ki egyértelműen: Parkváros és Érdliget következik!

Másik fontos célkitűzés az egészségügyi alapellátás fejlesztése. Tervezünk egy új Egészségházat Fenyves Parkvárosban. A Bölömbika utcait pedig újítsuk fel, hogy méltó körülmények között gyógyíthassanak az orvosok. A szociális intézmények közül több rossz állapotban van, s így óriási költséget jelent a fenntartásuk. Ezért érdemes több intézményt összevonni egy teljesen új épületbe. Ezzel magas színvonalúvá, olcsón működtethetővé, energiatakarékossá válhatna az ellátás.

Fiatal városunkban sok kisgyerekes család él. Ezért növelni szeretnénk a bölcsődei és óvodai férőhelyeket. Szintén gyerekeinkre tekintettel az általános iskoláink közül kettőt mindenképpen szeretnénk teljesen felújítani, és gimnáziumi évfolyamot indítani, ahogy azt a Gárdonyi Géza Általános Iskolával tettük. A szakképzést is szeretnénk megújítani, ezért új, agrár-szakirányt tervezünk a szakközépiskolába. Tervezzük a népfőiskola újraindítását is.

Új városi utak építése mellett új útcsatlakozásokat tervezünk a főutakra és autópályákra a szomszédos településekkel összefogva. A városban található kerékpárutak bővítését és az európai kerékpáros hálózatra történő csatlakoztatását is szeretnénk elérni. Lehetségesnek tartjuk a vízi közlekedés újraindítását, ezzel kapcsolódnánk a budapesti közlekedés megújításához (Esztergomtól Százhalombattáig közlekedő utasszállító hajón).

A városnak szüksége van egységes ipari és kereskedelmi gazdálkodásra. A helyi vállalkozási tevékenység ösztönzésére és megfelelő körülmények között történő fejlődésére vállalkozói övezetet hoznánk létre. Az egyik legfontosabb pont a Duna-part hasznosítása. A tervek szerint szállító-raktározó központot létesítenénk a Duna-part északi részén. A Beliczay-szigeten és a volt téglagyár helyén sport-, szabadidős és pihenést nyújtó létesítményeket szeretnénk kialakítani.

Ófalu/Óváros alkalmas leginkább arra, hogy Érd történelmi (Minaret, Római kori emlékek, Szapáry Kastély pincéje, Szent Mihály templom) és természeti értékeit (természetvédelmi területek, termálvíz, kerékpárút) egységesen bemutassa a vendégeknek. Szükség van újabb szálláshelyek kialakítására, bővítésre, hogy ne kelljen más településeken megszállniuk a vendégeknek.

Ki kell alakítanunk zöldfelületeket – játszótereket, parkokat –, főként az alközpontokban. Ott a lakosság igénye szerint eltöltheti szabadidejét, kialakulhatnak közösségek, baráti társaságok találkozhatnak.

Azért, hogy kevesebb pénzbe kerüljön az épületek fenntartása, több épület-energetikai beruházást tervezünk. Szeretnénk az utcai lámpákat energiatakarékos izzókra cserélni.

Kérjük, a kérdőív kitöltésével vegyen részt Ön is a közös gondolkodásban, a város jövőjének közös alakításában, hogy azok a fejlesztések valósuljanak meg, amelyekre a lakosságnak szüksége van. (A kérdőívek a válaszborítékban elküldhetők 2014. június 30-ig postai úton, vagy a Batthyany2020@erd.hu címre)

KÉRDŐÍV - kitöltés

KÉRDŐÍV - letölthető pdf formátum

 

 

 

2014. június

T. Mészáros András polgármester

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.24. szerda 15:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.24. szerda 17:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.25. csütörtök 10:00
Polgárok Háza Díszterme – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria