erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
MEGHÍVÓK, események
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Bonsai és suiseki mustra

Helyszín: Városi Galéria Érd, Alsó utca 2.
Kezdete: 2013.11.08. péntek 18:00
Vége: 2013.11.10. vasárnap 18:00

 

A magyarországi bonsai kedvelők közt egyre több olyan ember akad, aki a kertészeti értelemben vett teendőknél valamivel többet szeretne látni és viszontlátni - akár hiteles forrásokból, akár kiállítások anyagaiból - a bonsai kultúra elemeiből. Így alakulhatott ki az az igény Magyarországon is, hogy a bonsaijal foglalkozók egyre nagyobb százaléka igyekszik megtisztelni a bonsai kultúrát és a hozzá köthető, illetve kulturálisan kapcsolható társművészeteket. Kiállításunk, igyekezete szerint egy olyan metszetet szeretne bemutatni - Magyarországról és környező országaiból érkező bonsai kertészek, bonsai és suiseki gyűjtők anyagaiból - mely képes lehet bemutatni a Japán bonsai ma is eleven hatását európai bonsai és suiseki trendekre. Mit jelent ez a gyakorlatban? Olyan bonsaiok felvonultatását, melyeknek élvezeti értékét magukon a kiállított fákon kívül, bonsai kerámiák, bonsai asztalok, shitakusák, kakejikuk és sumi-e -k adják. Olyan suisekik bemutatását, melyek előképei európaiságuk ellenére, egyértelműen Japán előképek. A Bonsai és Suiseki Mustra kiállítási anyagával igyekszik minél hitelesebb, minél kerekebb képet adni arról, kulturális értelemben hogyan reagálják le európai bonsai kertészek és gyűjtők Japán tradicionális és modern bonsai művészeti jelenségeit. Mindezek mellett természetesen a kiállítás célja az is, hogy a látogatók – legyenek akár laikusok, akár szakmabeliek – minél kellemesebb élményben részesülhessenek.

A kiállítást a Marczika Bonsai Stúdió rendezi, szervezi. Ez a stúdió, melynek megálmodója és létrehozója Marczika András volt, azért jött létre, hogy aki Magyarországon bonsaijal szeretne foglalkozni, az minél magasabb színvonalon tehesse ezt. Azért jött létre, hogy teret próbáljon biztosítani és adni a bonsaiban fejlődni kívánóknak. Azért is jött létre, hogy a bonsait akár amatőr, akár profibb színvonalon űzők is be tudják szerezni a szükséges kellékeket és alapanyagokat. Marczika András kertészetében különféle bonsaiok találhatóak. Gyűjtött és begyűjtött, hazánkban és Európa szerte honos és Ázsiában honos növényekből alakított, cserélt és vásárolt, a stúdióban alakított és kialakított bonsaioktól egészen a komolyabb Japánból érkezett bonsaiokig sok minden megtalálható. A kertészetben látható bonsaiok közt számos olyan akad, mely Marczika András privát gyűjteményének része. Ezen bonsaiok rendszeres résztvevői hazai és egyre inkább külföldi bonsai kiállításoknak is. A Marczika Bonsai Stúdió nyitott műhely, bárkit szívesen fogad, legyen az látogató, érdeklődő, vagy tanulni kívánó ember.

A TAVALYI BONSAI ÉS SUISEKI MUSTRÁRÓL

A Bonsai és Suiseki Mustra nem egyszeri rendezvény. Először tavaly került megrendezésre, idén pedig a második alkalommal nyitja meg kapuit.  A tavalyi rendezvényen huszonkét kiállító hatvannyolc kiállítási egységgel jelent meg.  A kiállítás fő vendége volt Adriano Bonini olaszországból, és Václav Novák Cseh országból. Adriano Bonini figyelemreméltó és nagyra értékelhető alázattal közelít a bonsai művészete felé. Nem csak a szakmai és művészeti hozzáállást, de a magas szaktudást is Japánban tanulta, hiteles közvetítője és oktatója  a japán bonsai kultúrának. Vacláv Novák az - Európai Bonsai Szövetség alelnöke - , aki nem csak maga alakította bonsai fáival, de bonsai alakítási bemutatóival és oktatási tevékenységével egyaránt eme nemes művészet kiemelkedő alakja. Adriano Bonini és Václav Novák a Bonsai és Suiseki Mustrán is végtelen türelemmel és hatalmas odaadással adtak elő és gyakorlati műhelymunkával tanították a rendezvény aktív résztvevőit. A workshopon résztvevők sokat tanulhattak gyakorlatban is és sok információt szívhattak magukba arról a japán bonsai szemléletről, amit nem lehet hiteles közvetítés nélkül máshonnan megtanulni. Fontos része volt a programnak az a tárlatvezetés, mely eredendően előadásnak indult, végül a kiállított bonsai fák kritikája lett. A bonsai kiállítási és kialakítási megjelenési – elméleti elveit kapták készen az érdeklődők. Az egyes kiállított bonsaiok ékes példái, illusztrációi lettek az elméleti előadásnak. Gyakorlati és oktató jellegű alakítási bemutatót tartott még a rendezvényen a fiatalabb generációból Milan Karpisek csehországból és Papp Sándor magyarországról.

 

„MI VAGYUNK A MARCZIKA BONSAI STÚDIÓ”

 Mi egy stúdió vagyunk és stúdiumokra alapozva a bonsaiban való fejlődést, igyekszünk minél több mindent elsajátítani a japán bonsai kultúrával kapcsolatban. Amit elsajátítunk, azt pedig igyekszünk mindenkinek továbbadni, aki egy kicsit is fogékony erre. Amellett, hogy aktív résztvevői vagyunk a hazai bonsai klubéletnek és bonsai klub kiállításoknak Japán napoknak, igyekszünk minél több alkalommal külföldi bonsaios rendezvényeken is részt venni. Ennek az elsőrendű motivációja a tanulás. Tanulni való van bőven. Aki közel kerül a Japán kultúra bármely szegmenséhez, az különösen tudja ezt. Ha csak a bonsait nézzük és társművészeteit (tokonoma fülkék, wallscrolls-hanging scrolls, kusamono, kokedama, ikebana, suiseki, biseki, netsuke, tea szertartások, stb…) a végtelen tanulás örömteli útját kezdhetjük járni és ezen az úton keresztül megtanuljuk csodálni az évszázadok egymásra halmozott tudását.

Tevékenységünk legfőképpen – a közösség szervezésen és bonsai kultúra népszerűsítésén kívül – bonsaiok kialakításában, bonsaiok fenntartásában, ápolásában keresi útját. Ez az út nem csak kertészeti út, nem csak kertészet technikai gyakorlatok megszerzését jelentő cél. Ez az út a mi utunk, melyen járva a japán bonsai esztétikáját igyekszünk minél közelebb engedni magunkhoz.

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

A kiállítás mellett lesz bonsai alakítási bemutató: A bonsai egyik legnépszerűbb elérési útja a yamadoriból szerzett alapanyagból (természetből begyűjtött alapanyagbból) kialakított alkotás. Ennek rengeteg mesterfogása és trükkje praktikája van. Számos gondolati szempont kell megtestesüljön az alakításban. Az ilyen előadás szerűen bemutatott bonsai alakítások a legalkalmasabbak a gyakorlati ismeretek átadására. A bonsai alakításokat, demókat tartja Jan Culek csehországból és Papp Sándor magyarországról.

Bonsai műhelymunka – tanulási lehetőség bonsai iránt érdeklődőknek: A bonsai műhelymunkát (bonsai workshop) Jan Culek fogja vezetni. Egy ilyen alkalommal a résztvevők a workshop vezetőjével együtt, annak iránymutatásaival alakítják saját bonsai fáikat.

Bonsai növényismereti előadás: A bonsai kertészek általában végzettségüket tekintve a legritkább esetben kertészek. A bonsai tartásához szükséges növényismeretek megszerzése sok esetben nehézkes. Deák Péter kertészeti szakiskolában oktatott egész életében, miközben nem csak kertészként, de bonsai kertészként is alkotott. Kitűnő pedagógus aki örömmel tanít. A bonsai növényismereti előadás megtartására ezért lett Ő felkérve.

Bonsai kiállítás kritika – kiállított bonsaiok értékelése – oktatási szempontok szerint: A bonsai kiállítások elengedhetetlen eseménye a bonsai kritika. A kiállítás minden egyes kompozícióját külön szemlélve kiértékelik a kritikusok. Az egyes kompozíciók hibái, hiányosságai éppúgy ki vannak emelve, mint erényei. Az ilyen sajátos tárlatvezetés azért is hasznos, mert a bonsai kertészek ritkán kapnak külső visszajelzést a maguk által alakított bonsai fákról és azok helyes kiállításáról. Az ilyen kritika lehetőség arra, hogy mások hibáiból illetve saját hibáiból tanuljon az ember, illetve megérdemelt dicsőség azoknak, akiknek méltatják hosszú évekig tartó munkájának jelenlegi fázisát.

Ismeretterjesztő előadás a leghíresebb Japán bonsai kiállításról a Kokufu ten-ről, melyet Katona Ervin, az Egyetemi Bonsai Club és a Magyar Bonsai Szövetség elnöke tart. 

Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria