erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
Kisebbségi választás 2006.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Kisebbségi választás - általános tudnivalók
2006.09.17. vasárnap 19:43

Általános tudnivalók a kisebbségi önkormányzati választásokról - választói jegyzék, jelöltállítás, szavazás, adatkezelés és adatvédelem.

A kisebbségi választói jegyzék

 

A kisebbségi választói jegyzékbe való felvételét 2006. június 1. napjától kezdődően 2006. július 15. napján 16 óráig kérheti a jegyzőtől a mellékelt kérelem-nyomtatványon. Kérelmét az Okmányirodában (Budai u. 8.) található gyűjtőládába dobhatja be, vagy levél útján juttathatja el a jegyzőhöz. (A levélnek július 15-ig meg kell érkeznie a jegyzőhöz.)

 

A választópolgár felvételét csak egy kisebbségi választói jegyzékére kérheti, ellenkező esetben valamennyi kérelme érvénytelen.

 

A jegyző július 15-ig dönt a kérelmező kisebbségi választói jegyzékbe vételéről.

 

Ha Ön a kérelem-nyomtatványt hiánytalanul kitölti, továbbá magyar állampolgársággal, és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkezik, a jegyző felveszi Önt az adott kisebbség választói jegyzékébe.

 

A kisebbségi választói jegyzékkel kapcsolatos jogorvoslat

 

Ha a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételt a jegyző megtagadja, erről Önt haladéktalanul értesíti. A kisebbségi választói jegyzékbe vételt megtagadó döntés ellen a határozat kézhezvételét követő 3 napon belül nyújthat be kifogást a határozatot hozó jegyzőhöz. Amennyiben a jegyző helyt ad a kifogásnak, módosítja a kisebbségi választói jegyzéket. Ha a kifogásnak nem ad helyt, azt a beérkezését követő napon automatikusan megküldi a helyi bíróságnak, Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

 

A választás kitűzése

 

A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen az adott kisebbségi választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30 főt.

 

Jelöltállítás

 

Jelöltet csak olyan - az egyesülési jogról szóló törvény szerint, közhasznú vagy nem közhasznú - társadalmi szervezet állíthat, amelynek alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete, feltéve, hogy bírósági bejegyzése a törvény hatályba lépése előtt, vagyis 2005. november 25-ig megtörtént. Független jelöltek indulására a törvény nem biztosít lehetőséget.

 

Jelölt csak a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgár lehet. A választópolgár - lakóhelyétől függetlenül - bármely településen jelölhető.

 

A jelöltnek nyilatkoznia kell arról, hogy

 

 • vállalja az adott kisebbség képviseletét,

   

 • ismeri az adott kisebbségi közösség nyelvét,

   

 • ismeri az adott kisebbségi közösség kultúráját és hagyományait,

   

 • korábban volt-e más kisebbség kisebbségi önkormányzatának tagja vagy tisztségviselője.

   

 

 

A jelölt nyilatkozata nyilvános, azt bárki megismerheti.

 

Szavazás

 

A szavazásra településenként e célra létrehozott, önálló szavazókörben (szavazókörökben) kerül sor, melynek címéről és a szavazás időpontjáról a jegyző értesítőt küld.

 

A szavazólapon az érintett kisebbség minden jelöltje feltüntetésre kerül, kisorsolt sorrendben. A települési kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete 5 tagú, ezért szavazni legfeljebb 5 jelöltre lehet. Képviselők a legtöbb szavazatot kapott jelöltek lesznek.

 

Személyes és különleges adatok kezelése a kisebbségi választáson

 

A választás során a személyes és különleges adatok kezelése mindvégig az adatvédelmi törvényeknek megfelelő módon történik. A törvény meghatározza az adatkezelés célját és az adatkezelők körét is. Ennek megfelelően a kisebbségi választói jegyzék a számadatok kivételével nem nyilvános, abba csak a választási iroda, a választási bizottság és a bíróság tekinthet bele feladatainak végrehajtása érdekében.

 

A kisebbség választói jegyzék a szavazás eredményének jogerőssé válását követően haladéktalanul megsemmisítésre kerül.

 

Területi és országos kisebbségi önkormányzatok

 

Amennyiben az adott kisebbség megfelelő számú települési kisebbségi önkormányzattal rendelkezik, 2007 márciusában a kisebbség területi és országos önkormányzatot hozhat létre. A területi és országos önkormányzatot a települési kisebbségi önkormányzati képviselők (elektorok) választják.

 

 

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
2018.11.22. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria