erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- HATÁROZATOK
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
200/2010. (IX.26.) HVB. határozat - kifogás elbírálásáról
2010.09.27. hétfő 21:31

200/2010. (IX.26.) HVB.

h a t á r o z a t

kifogás elbírálásáról

 

Érd Megyei Jogú Város HelyiVálasztási Bizottsága – 2010. szeptember 26-án megtartott ülésén – a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 105/A. § (2) bekezdésének d) pontjában megállapított hatáskörében eljárva Horváth András (2030 Érd, Alsóvölgyi u. 5/B.) magánszemély által előterjesztett kifogás tárgyában meghozta a következő

határozatot: 

Érd Megyei Jogú Város HelyiVálasztási Bizottsága a kifogást elutasítja.

Jelen határozat ellen a döntéstől számított 2 napon belül a Területi Választási Bizottságnak címzett, de Érd Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságához (2030 Érd, Alsó u. 1.) benyújtott fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a határozat meghozatalától számított két napon belül megérkezzen. 

I N D O K O L Á S  

A beadványozó 2010. szeptember 24-én kifogást nyújtott be Érd Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságához a választásra irányadó jogszabályok megsértése miatt. Beadványában leírta, hogy személyesen észlelte az Érdi Újság 2010. szeptember 23-ai számában, hogy az újság 3. oldalán megjelent „A FIDESZ példát statuált kizárta a szabályszegőket” című cikkben a következő mondat hangzott el: „ Egyébként jól látható, hogy a függetlenként elindult, de magát folyamatosan FIDESZ-KDNP-tagnak deklaráló személy sajnálatos módon az elmúlt időszakban  már a helyi választási bizottságtól hét elmarasztaló határozatot kapott, mely szerint a polgármesterjelölt és csapata súlyosan megsértették a választási törvényt, megtévesztették a választópolgárokat, ami alkalmas arra, hogy befolyásolja a választások eredményét - jelentette ki a frakcióvezető.” A beadványozó kifogásában leírta, hogy véleménye szerint ez az állítás valótlan, hiszen ellene csupán egy alkalommal hozott elmarasztaló határozatot a helyi választási bizottság. Ugyancsak sérelmesnek tartja kifogásolt mondat azon állítását, hogy „súlyosan megsértették a választási törvényt”, hiszen megítélésük szerint ilyen állítás nem hangzott el az elmarasztaló határozatban.  

Az Érdi Újság 2010. szeptember 23-ai számában a beadványozó szintén kifogásolta, hogy az újság 3. oldalán megjelent „ Büntetőfeljelentést fontolgat a bizottság” című cikkben megjelent az az állítás, hogy „a…. választók megtévesztésére alkalmas kiadványt állított elő és terjesztett Jakab Béla, Horváth András és Leszák Ferenc.” A beadványozó véleménye szerint ez az állítás is hamis, miután nem működött közre sem a kiadvány előállításában, sem pedig a terjesztésében. A Beadványozó csatolta a beadványához az újság egy példányát.

A kifogás az alábbiak miatt nem alapos.

A Beadványozó által észlelt, az Érdi Újság 2010. szeptember 23-ai számában, az újság 3. oldalán megjelent „A FIDESZ példát statuált kizárta a szabályszegőket” című cikkben megfogalmazott mondat nem alkalmas a választási törvény alapelveinek megsértésére, miután a mondatban egyértelműen szerepel, hogy a polgármesterjelölt és csapata által elkövetett jogsértésekért hozott a helyi választási bizottság elmarasztaló határozatokat, vagyis nem állítja a nyilatkozó személy, hogy minden esetben Horváth András követte el azokat. 

A beadványozó által a kifogásában ugyancsak sérelmesnek talált azon szó, hogy „súlyosan”  sem alkalmas a választási törvény alapelveinek megsértésére, miután nem a helyi választási bizottság határozatának idézeteként hangzott el a cikkben, hanem a nyilatkozó véleménynyilvánításaként, amelyet egyébként megalapozhatott a „Büntetőfeljelentést fontolgat a bizottság” című cikk is. Ez a minősítés nem sajátja a választással kapcsolatos jogszabályoknak, csupán egyéni mérlegelést fejez ki.

A Beadványozó sérelmesnek találta a kifogásában, hogy az újság 3. oldalán megjelent „ Büntetőfeljelentést fontolgat a bizottság” című cikkben megjelent az az állítás, hogy „a…. választók megtévesztésére alkalmas kiadványt állított elő és terjesztett Jakab Béla, Horváth András és Leszák Ferenc”. A helyi választási bizottság 11/2010.(VIII.20.) számú határozatában, mely későbbiek folyamán már jogerőre emelkedett valóban megállapította a bizottság a jogszabálysértést a felsorolt három személy tekintetében, így a kifogásolt állítás nem alkalmas a választási törvény alapelveinek megsértésére. 

A határozat a Ve. 3. §-án, 29/C. § (4) bekezdésén, a 78. § (1) bekezdés a) és b) pontjain, a jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve. 79.-80. §-kon alapul. 

Érd, 2010. szeptember 26.

                                                                                     Dr. Csigi Zsolt

a HVB elnöke

Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. november
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Felhívások
Meghívó
2018.11.19. hétfő 10:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.11.19. hétfő 18:30
Parkvárosi Közösségi Ház (Gépész u. 14.) fszt. közösségi terem
2018.11.21. szerda 16:00
Polgármesteri Hivatal II. emeleti tárgyaló
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria