erdmost
erdiradio_online
handball
SzepesBanner
Megyei Jogú Városok Szövetsége
mjvsz
nav
KormanyzatBanner
Érdcenter
agaboga
CsukaBanner
tanuszoda
visegrad
tamop
- ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS 2014.
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Általános tudnivalók - választójog, jelöltajánlás, kamány, delegálás
2014.08.27. szerda 15:37

VÁLASZTÓJOG

 

A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket az idei évtől kezdve a korábbi négy év helyett már öt évre választjuk.

 

Magyarország Alaptörvénye alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen (ez az úgynevezett aktív választójog). Részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyeket is.

A passzív választójog (azaz a választhatóság joga) a magyar állampolgárokat és a magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárokat illeti meg.

 

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgároknak nem kell regisztrálniuk, ha részt akarnak venni (választópolgárként vagy jelöltként) az önkormányzati választáson, automatikusan felkerülnek a névjegyzékbe.

 

A választópolgár bármely választókerületben választható, nem kell azon a településen laknia, ahol önkormányzati képviselővé, polgármesterré jelölik.

JELÖLTAJÁNLÁS, KAMPÁNY, DELEGÁLÁS

 

Jelöltet csak az a választópolgár ajánlhat, akinek lakcíme a választókerületben van.

 

Választókerület:
• a polgármester választása, illetve a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település települési önkormányzati képviselőinek választása tekintetében a teljes település,

• a 10 000-nél több lakosú település települési önkormányzati képviselőinek egyéni választókerületi választása tekintetében az e célra kialakított választókerület (egy településen belül több).

 

Ajánlást gyűjteni augusztus 25-től szeptember 8-ig lehet. Az ajánlóíveket legkorábban augusztus 25-én lehet átvenni a Helyi Választási Irodától. Az ajánlóívek iránti igénylést az A4 jelű, „ajánlóív igénylése” megnevezésű nyomtatványon kell benyújtani.

 

Hasonlóan az országgyűlési, ill. európai parlamenti választáshoz, egy választópolgár akár több jelöltet is ajánlhat (de egy jelöltet csak egyszer). Az ajánlóíven fel kell tüntetni az ajánló választópolgár teljes családi és utónevét, személyi azonosítóját, pontos lakcímét, anyja „leánykori” nevét és saját kezű aláírását. Az ajánlóíven szerepelnie kell az ajánlást gyűjtő nevének és aláírásának is.

 

Az önkormányzati választáson jelölő szervezetek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény szerint bejegyzett pártok, valamint az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerint bejegyzett társadalmi szervezetek.

 

A jelölő szervezeteket a Területi Választási Bizottságnál vagy a Nemzeti Választási Bizottságnál kell bejelenteni, a bizottság a feltételeknek megfelelő jelölő szervezetet nyilvántartásba veszi.

 

Polgármesterjelölt az lesz, akit legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott.
Egyéni választókerületi képviselőjelölt a korábbi választásokhoz hasonlóan az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott.

 

A jelöléshez választókerületenként szükséges ajánlások számát a Helyi Választási Iroda vezetője közleményben határozta meg.

 

 

A polgármester-jelölteket és az egyéni választókerületi jelölteket a Helyi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba. A jelölteket az E2 jelű, „Egyéni jelölt bejelentése” megnevezésű nyomtatványon kell bejelenteni, legkésőbb szeptember 8-án, 16.00 óráig.

 

A jelölteknek, jelölő szervezeteknek valamennyi átvett ajánlóívet le kell adnia a Választási Irodán. A bírság összege minden – határidőben be nem nyújtott – ajánlóív után 10 000 forint. A legkésőbb a határidő elteltét követő napon 16.00 óráig benyújtott, ajánlást nem tartalmazó ajánlóív után nem szabható ki bírság.

 

A 10 ezernél több lakosú településen, így városunkban is, a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

A választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltre szavazhat. A kompenzációs listák a töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot.

 

Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma városunkban:
12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum.

 

Listaállítás

 

Kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állított.

 

A kompenzációs listákat a Helyi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba. A kompenzációs listát az L7 jelű, „Lista bejelentése” megnevezésű, valamint az SZ4 jelű nyomtatványokon kell bejelenteni, legkésőbb szeptember 8-án 16.00 óráig.

 

Kampány

 

A hivatalos kampány augusztus 23-án kezdődik és a szavazás napján (október 12.) 19 óráig tart. Kampánycsend az országgyűlési és az európai parlamenti választáshoz hasonlóan nem lesz.

 

 

Delegálás

 

Az önkormányzati választáson az alábbi választási bizottságok működnek:
• szavazatszámláló bizottság,
• helyi választási bizottság,
• területi választási bizottság,
• Nemzeti Választási Bizottság.

 

A választási bizottságok választott, és a jelöltet állító jelölő szervezetek, illetve a független jelölt által megbízott/delegált tagokból állnak. A delegált tagoknak nem kell az adott település vagy választókerület lakosainak lenniük.

 

A jelöltek, jelölő szervezetek az önkormányzati képviselők választása során nem részesülnek kampánycélú költségvetési támogatásban.

 

 


Nyomtatás
Ajánlás a Facebook-on Share
Események
2018. október
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Felhívások
Meghívó
2018.10.18. csütörtök 09:00
Polgárok Háza I. emelet 117. tárgyaló – Érd, Alsó u. 3.
2018.10.27. szombat 15:00
Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)
foldrajzi.jpg
katasztrofa
erdi_ujsag_2016.jpg
Érdi Lap
tamop
napraforgp
Érdi galéria