Érd és környéke dinamikusan fejlődik, fokozatosan nő a lakosság száma, ám ezzel együtt a feladatok növekednek is. Az Érdi Szakorvosi Rendelőintézet területi ellátási kötelezettséggel 5 településen több mint 80 ezer ember szakellátásáért és 6 településen több mint 100 ezer ember gondozásáért felel. A fenntartó Érd MJV Önkormányzata szeretné a jelenlegi színvonalat emelni, az ellátási profilt a szükségletekhez igazítva bővíteni.

A projekt célja az olcsóbb, költséghatékonyabb és szélesebb körben elérhető egészségügyi szolgáltatások biztosítása azokon a szakterületeken, ahol a szükségletek ezt indokolják.

Ugyancsak cél egy emeltszintű járóbeteg-szakellátó központ, egynapos sebészet, kúraszerű ellátások, mozgásszervi rehabilitációs nappali ellátás kialakítása, gasztroenterológia fejlesztése. Kiegészül mindez egy modern, komfortos és költség-hatékony ellátórendszer megteremtésével.

Az egynapos sebészet művelésében hat sebészeti szakma vesz részt: sebészet, ortopédia, nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet. A fekvőbeteg kórházi hátteret a tervek szerint a Semmelweis Egyetem biztosítja.

A mozgásszervi rehabilitáció a nappali kórházi ellátási formában kerül megvalósításra. Hátterét a projekt keretében fejlesztett fizio- és mozgásterápiás egység adja. Ez az ellátási forma több szakterület betegei számára nyújt ambuláns rehabilitációt, nevezetesen a reumatológia, ortopédia, traumatológia, ideggyógyászat (elsősorban stroke utáni állapot).

A kúraszerű ellátások elsősorban belgyógyászati és ideggyógyászati, ritkábban reumatológiai, fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati betegek infúziós kezelését végzi.

A projekt regionális jelentőségű, ezért az érdi önkormányzat szakmai megállapodást kezdeményezett a térség járóbeteg-szakellátás területén való együttműködésre a budaörsi és százhalombattai intézményeivel.

Az érdi kistérség népmozgalmi mutatói ugyan kedvezőbbek az országos átlagnál, de az egészségügyi mutatók jelzik, hogy sok teendő van az egészségügyi állapot javítása terén. A projekt kapcsán fontos feladat az egészségfejlesztés, a betegség-megelőzés és a betegellátás összehangolásának kidolgozása. Ehhez a feladathoz egészségügyi diszpécser szolgálat alakul, amely egyben koordinátora lesz az otthoni szakápolási szervezetek helyi munkájának.

A ellátórendszer további fejlesztésére következő lépcsőben az érdi önkormányzat tervezi a háziorvosi rendelők teljes megújítását, az ellátás magas színvonalú ellátásához szükséges feltételek biztosítását.