Az Érd, Törökbálinti út, Szövő utca - Felsővölgyi utcáig tartó út rekonstrukciója körforgalom kialakításával VEKOP-5.3.3-17-2017-00011

2021.december

 

Az Érd, Törökbálinti út, Szövő utca - Felsővölgyi utcáig tartó út rekonstrukciója körforgalom kialakításával

 

 

Sajtóközlemény                                                                   

 

Nagyszabású beruházás indul jövő év első felében Érden. Kezdetét veszi a város egyik legforgalmasabb útjának számító Törökbálinti út Szövő utca és a Felsővölgyi út közötti szakaszának rekonstrukciója, amelynek része lesz a Törökbálinti-Felsővölgyi-Tetőfedő – jelenleg rossz beláthatóságú, balesetveszélyes – kereszteződésben egy új körforgalom kiépítése. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,318 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével, teljes mértékben vissza nem térítendő támogatásból.

 

A beruházás eredményeképp az útszakasz rekonstrukciója és forgalomtechnikai korszerűsítése nagyban elősegíti a két M7-es – az érdi Iparos úti, illetve a törökbálinti M0-ás – autópályalehajtó forgalmát Érdre bevezető út biztonságosabbá tételét. Jelenleg ugyanis a Törökbálinti úton a gépkocsik sokszor nagy sebeséggel közlekednek, és ezt a forgalmat a Törökbálinti-Felsővölgyi-Tetőfedő kereszteződés nem képes minden esetben mérsékelni, lassítani.

 

Többek között ezt a célt szolgálja az említett kereszteződésben a körforgalom megépítése. A körforgalom mind a négy ki- és behajtó ágán zebra létesül.  Ezeknél az út és a járda összekötése akadálymentes lesz a mozgásukban korlátozottak számára, az úgynevezett taktilis jelek – speciálisan kiöntött térburkoló elemek – segítségével pedig a gyengénlátók is biztonságosan közlekedhetnek majd. A körforgalomban és a becsatlakozó útszakaszokon a gyalogátkelőhelyeknél kiemelt közvilágítás épül. A kereszteződésbe most – a Felsővölgyin keresztül – bekapcsolódó Alsóerdősor utca zsákutcává alakul.

 

A körforgalmú csomópont létesítése miatt átépülő útszakaszokon a meglévő pályaszerkezet teljesen felbontják, majd újraépítik. A beruházásba bevont, úgynevezett tervezési terület nemcsak a körforgalomra korlátozódik. Ide tartozik még a Törökbálinti út körfogalom előtti, Szövő utcáig tartó kb. 260 méteres, illetve a Törökbálint felé vezető külterületi szakaszának kb. 200 méteres része. Továbbá a Tetőfedő utca és a Felsővölgyi út kb. 50-50 méter hosszú szakasza is. Ahol a pályaszerkezet is problémás, ott a kivitelező teljesen elbontja és újjáépíti azt, a többi, beruházással érintett útszakaszokon a kopóréteget felmarják és újra aszfaltozzák. Az átépítés során új csapadékvízelvezető rendszer épül és a szükséges közműkiváltások is megtörténnek. Az érintett útszakaszok mellett egyoldali járda létesül.

 

A beruházás annak köszönhető, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be „Az Érd, Törökbálinti út, Szövő utca- Felsővölgyi utcáig tartó út rekonstrukciója körforgalom kialakításával” címmel VEKOP-5.3.3-17-2017-00011 kódszámmal a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Érden” tárgyú pályázati kiírásra. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 31-én támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2018. március 12-én alá is írták a Támogatási Szerződést. A beruházás a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel (NIF) konzorciumban valósul meg. A pályázat keretén belül a tervkészítés Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata feladata volt, amely alapján a NIF eredményes kivitelezési közbeszerzési eljárást bonyolított le.

Tovább...