A 2013 júniusa óta tartó projekt keretén belül hét település 54 helyszínén kutatták a víz minőségét geológus és mérnök szakemberek. A alapos felmérések elvégzéséhez tizenegy új monitoring kutat építettek ki, melyből kettőt a Keserűfű utcai vízbázison, kilencet pedig a sasvárosi vízbázis területén helyeztek el. A kutak által Érd, Tárnok és Sóskút településeken nyert, laboratóriumban vizsgált vízmintákban egyik komponens sem lépte át a megadott határértéket, így a vízbázisok alkalmasak a lakosság ivóvíz igényeinek kielégítésére. A felméréseket a folyamatos minőség biztosítása érdekében félévente ismétlik majd. A vizsgálatokra azért volt szükség, hogy a vízbázisok védelmére olyan hosszú távú stratégiát dolgozhasson ki az önkormányzat, mellyel a következő évtizedekre is biztosan garantálhatja majd a minőségi vízszolgáltatást.

 

A munkálatok várhatóan 2015-ben fejeződnek be. A vízbázis mennyiségi és minőségi védelme érdekében kialakított monitoring kúthálózat működtetéséért az Érd és Térsége Víziközmű Kft. felelős, a kivitelezést a GeoGold Kárpátia Környezetvédelmi és Mérnöki Szakértő Kft. végzi.

 

Háttérinformáció

Érd Megyei Jogú Város vízellátását elsősorban a Fővárosi Vízművek Csepel-szigeti vízbázisa, valamint kisebb részben saját mélyfúrású kutak és Százhalombatta irányából történő vízátvétel biztosítja. A vízellátó hálózat négy nagy nyomászónára oszlik. Az ivóvizet a Duna-parti átadási ponttól töltővezetéken továbbítják a nyomásövezetek határán elhelyezett tárolómedencékhez.