Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. szakmai irányításával a terveknek megfelelően haladnak a kivitelezési munkák, melynek köszönhetően várhatóan 2014 tavaszáig Érd és hat Érd környéki település vízellátásának rekonstrukciója valósul meg. A munkálatok során az ÉTV Kft. Duna-parti Vízmű-telepének szivattyúi új frekvenciaváltós vezérléssel fognak üzemelni, Érd város alsó nyomászónáját korszerű nyomásmanagement rendszer működteti majd és mintegy 6,1 kilométernyi nagyátmérőjű főnyomócsövet cserélnek újra. A fejlesztésnek köszönhetően, amely összesen 115 ezer embert érint, a felújított hálózati szakaszokon csőtörések és egyéb vízellátási problémák a jövőben nem zavarják a lakosság hétköznapjait.

Július elején megkezdődtek és a tervek szerint haladnak az Érd város vízellátásának biztonságát növelő projekt munkálatai. A cél az infrastruktúra korszerűsítése, az üzemeltetési költségek csökkentése, és a lakosság számára megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosítása. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg, a beruházás összköltsége 1.401.032.320 forint, melynek 85 %-a, 1.190.877.472 forint vissza nem térítendő támogatás.

Válasz a növekvő vízigényekre

Mivel Érd város és a környező délnyugati agglomeráció az ország legdinamikusabban fejlődő régiója, mind az ide települő lakosság, mind a gyarapodó ipari-vállalkozói közeg miatt a vízhálózatnak egyre nagyobb igényeket kell kielégítenie.. A 70-es években épült érdi vízellátó hálózat a fenti feladatokat egyre nehezebben tudta ellátni , ezért valósítja meg Érd városa – a helyi víziközmű szolgáltató társaság, az ÉTV Kft szakmai közreműködésével -a fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által koordinált Svájci-Magyar

Együttműködési Program keretében. A vízellátási infrastruktúra és az üzemirányító rendszer korszerűsítésével, a szükséges rekonstrukciók és csőcserék elvégzésével nemcsak biztonságosabbá válik az üzemeltetés, de az üzemeltetési költségek is csökkennek, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben szükséges fejlesztések is biztonsággal megvalósulhassanak. Az érdi és környékbeli lakosok és vállalkozások számára tehát 2014-től folyamatosan megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz áll rendelkezésre.

Kistérségi szintű fejlesztés

„Amellett hogy az elmúlt években tapasztalt üzemzavaroktól, csőtörésektől, szivárgásoktól jó időre búcsút vehetünk, a fejlesztés révén városunk sokat spórol aműködési, üzemeltetési költségekből” -mondta el a beruházás kapcsán T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere. „Az érdi vízmű nem csupán a várost látja el ivóvízzel, hanem a környező hat település -Diósd, Tárnok, Sóskút, Törökbálint, Pusztazámor, és Biatorbágy vízellátását is biztosítja, ezért bátran állíthatom, hogy a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló rekonstrukció egy egész kistérség életére lesz igen pozitív hatással” – fűzte hozzá T. Mészáros András.

Háttérinformáció

Érd Megyei Jogú Város vízellátását elsősorban a Fővárosi Vízművek Csepel-szigeti vízbázisa, valamint kisebb részben saját mélyfúrású kutak és Százhalombatta irányából történő vízátvétel biztosítja. A vízellátó hálózat négy nagy nyomászónára oszlik. Az ivóvizet a Duna-parti átadási ponttól töltővezetéken továbbítják a nyomásövezetek határán elhelyezett tárolómedencékhez. A Duna­parti átadási pontot és a Mecsek utcai víztározó medencéket, melyek kapacitása 5000 m3, egy, a 80-as évek közepén épült 600 mm-es átmérőjű töltővezeték köti össze. Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkózását, a kibővített Unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, több mint 30 milliárd forintot, melynek köszönhetően jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik.

További kiegészítő információk:

http://www.svajcihozzajarulas.hu http://www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas Melléklet: a projektet bemutató prezentációs anyag.

Sajtókapcsolat

Kovács-Gajdács János email:kovacs@supermoon.hu telefon: 06-70-316-4238

Letöltés